• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Maláriakutató központokat hoznak létre

Gyógyszerpiac Forrás: HENT Hírlevél

Amerikai támogatással tíz maláriakutató központ jön létre a betegség által leginkább sújtott országokban.

A kutatók egyik fő feladata lesz, hogy segítség a malária kezelésére használt gyógyszerek hamisításának leküzdését - közölte a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT).

Az amerikai allergia és fertőző betegségek megelőzésével foglalkozó National Institute of Allergy and Infectious Disease (NIAID) tíz nemzetközi maláriakutató központot hoz létre vezető szakértők irányításával. A Securing Pharma beszámolója szerint a hétéves projekt az első évben 14,5 millió dolláros támogatást kap az egészségügyi szervezettől. A NIAID tíz elismert malária-szakértőt nevezett ki, akiknek feladata lesz, hogy a malária által leginkább sújtott országokban kutatóközpontokat alakítsanak ki. Ezek Afrikában, Ázsiában, Latin-Amerikában és a csendes-óceáni térségben kerülnek felállításra.

A kutatóközpontok feladata a malária terjedése és a vírus vizsgálata mellett, hogy a kezelések hatékonyságát javító eljárásokat fejlesszenek ki, és munkájukkal segítsék a malária elleni gyógyszerek hamisításának akadályozását. Az egyes intézetek munkájában fontos szerepet kap, hogy a vírustörzsek jelenleg alkalmazott kezelésekkel szembeni egyre nagyobb ellenállóságát is vizsgálják. A gyógyszerekkel szembeni immunitás a szakértők jelentős része szerint a hamis készítményekkel történő kezelések eredménye lehet.

A New England Journal of Medicine hasábjain tavaly közölt tanulmány szerint a kambodzsai betegek két-három nappal lassabban reagálnak a jelenleg leghatásosabbnak tartott artemisinin alapú kezelésekre, mint thaiföldi társaik. A jelenségre adott egyik legvalószínűbb magyarázat a gyógyszerhamisítványok beszedésében keresendő, mivel azok nem a megfelelő dózisban tartalmazzák az előírt hatóanyagot. Egy korábbi írásban a British Medical Journal az artesunate alapú gyógyszerek hamisítását emelte ki, utalva arra, hogy a délkelet-ázsiai országokban eladott készítmények kétharmada is hamis lehet.

A világ lakosságának 40 százalékát fenyegeti a malária fertőzés veszélye. Évente 300-500 millió ember kapja el a betegséget világszerte, közülük mintegy egymillióan esnek a kór áldozatául.