• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Már a határon elemzik a gyógyszereket

Gyógyszerpiac Forrás: HENT Hírlevél

A gyógyszerszállítmányokból vett minta alapján az eszköz gyorsan kimutatja, ha probléma van a termékkel.

Több mint 60 ezer darab hamis pirulát találtak a nigériai vámhatóságok mióta a kormány kézi gyógyszerellenőrző eszközökkel kezdte el felszerelni a vámellenőrző pontokat. A TruScan eszközökkel helyben ki tudják szűrni a nem megfelelő összetételű gyógykészítményeket – írja a Securing Pharma.


A nigériai Nemzeti Élelmiszer- és Gyógyszerellenőrző Hivatal (National Agency for Food and Drug Administration and Control, NAFDAC) közlése szerint az elmúlt hónapokban a helyi határőrök több mint 60 ezer darab hamis gyógyszert találtak, amelyeket a TruScan elnevezésű eszközzel szűrtek ki sikeresen az érkező szállítmányok közül. Jelentős fogásnak minősült az év elején, amikor a hatóságok 10 millió naria (USD 67 ezer) összértékű hamis malária elleni tablettát foglaltak le.
Ezekről a szkenner már a helyszínen kimutatta, hogy nem megfelelő összetevőket tartalmaz, így a hatóságok azonnal őrizetbe vették a gyógyszereket szállító személyeket.


A Thermo Fisher Scientific által kifejlesztett TruScan egy olyan kisméretű, hordozható eszköz, amelynek használatával a hatóságok a helyszínen ellenőrizni tudják a vizsgált gyógyszerek minőségét. A gyógyszerszállítmányokból vett minta alapján az eszköz gyorsan kimutatja, ha probléma van a termékkel. A TruScan alkalmazása előtt a gyanúsnak ítélt szállítmányokból vett mintát laborokban ellenőrizték, amely vizsgálatok eredményére több napot is várni kellett.


Az eszközt jelenleg a nigériai vámhatóságok, továbbá a NAFDAC munkatársai használják különböző gyógyszer-értékesítési helyszíneken folyatott ellenőrzéseik során. A használt készülékeik több tucat, rendszeresen hamisított gyógyszer adatait tartalmazzák. A gyógyszerhatóság egy információs adatbázis létrehozását is megkezdte, amely eredeti gyógyszerek vonatkozó adatait tartalmazza majd, amelyekkel a helyszíni ellenőrzéseik adatai összevethetővé válnak.


A kéziszkenner alkalmazása egyike a NAFDAC által bevezetett, a hamis gyógyszerek piaci arányának csökkentésére irányuló intézkedésének. A szervezet korábbi vezetője által elindított, majd a jelenlegi igazgató, Paul Orhii által kiterjesztett gyógyszer-hamisítási fellépés sikeresnek bizonyult: a korábbi 42 százalékról 16 százalékra szorították vissza a hamis gyógyszerek piaci arányát.

A Thermo Fisher Scientific közlése szerint a NAFDAC az első hatósági szervezet, amely az általa kifejlesztett eszközt alkalmazza. Ugyanakkor a cég információi szerint további két afrikai állam is tervezi a nigériai szervezet példáját követni.