• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Nagyot ugrott a Richter negyedéves nyeresége

Gyógyszerpiac Forrás: MTI

Bosch Erik: kihívás lesz az egyedi termékazonosítás bevezetése is, amely többmilliárdos költségnövekedést okoz.

Az elemzői várakozásokat meghaladó eredményeket közölt a Richter Gedeon Nyrt. kedden, a gyógyszeripari vállalat nettó nyeresége 19,79 milliárd forint volt 2017 első negyedévében, 70,6 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakáét.

A nemzetközi pénzügyi jelentési szabvány (IFRS) alapján készült, konszolidált gyorsjelentés szerint az üzleti tevékenység eredménye 7,6 százalékos növekedéssel 15,67 milliárd forintot ért el.

A csoport árbevétele az év első három hónapjában 112,68 milliárd forintot tett ki, 26,1 százalékkal haladta meg a bázisidőszakit, euróban számítva 27,3 százalékkal 364,6 millió euróra emelkedett. A vállalat valamennyi exportrégióban árbevétel-növekedést tudott elérni.

Az egy részvényre jutó nyereség 106 forint volt az első negyedévben, szemben az egy évvel korábbi 63 forinttal. Az árbevétel növekedésével párhuzamosan az értékesítés közvetlen költségei is jelentősen, 40,7 százalékkal nőttek, 50,61 milliárd forintot értek el, így a bruttó fedezeti hányad a bázisidőszakban elért 59,7 százalékról 55,1 százalékra esett vissza.

A pénzügyi tevékenység eredménye 2017 első negyedévében 4,4 milliárd forint nyereség volt, szemben a tavalyi első negyedév 403 millió forint veszteségével.

A Richter magyarországi árbevétele 0,4 százalékkal 10,75 milliárd forintra mérséklődött. A minimális csökkenés oka a jelentés szerint az, hogy a társaság 2016 decemberében értékesítette az egyetlen magyarországi nagy- és kiskereskedelmi leányvállalata, a Pesti Sas Patika Bt. többségi részesedését, így 2017 első negyedéve során ebben a szegmensben árbevételt nem realizált.

Az export árbevétel 329,8 millió euró volt a január-márciusi időszakban, 31 százalékkal magasabb a bázisidőszakinál.
A FÁK-tagállamokban 31,9 százalékkal 121,1 millió euróra nőtt a bevétel, ezen belül az oroszországi forgalom 45,7 százalékkal, 86,4 millió euróra nőtt. A rubel jelentős erősödése az euróhoz képest kedvezően hatott az euróban számolt árbevételre.

Az Európai Unióból 152,3 millió euró bevétele származott a Richternek, ez 25,8 százalékkal magasabb, mint az előző év első három hónapjában. A nyugat-európai országok forgalma 38,3 százalékkal bővült, 52,4 millió eurót ért el, az EU-hoz később csatlakozott országokba irányuló forgalom pedig 20,1 százalékkal 99,9 millió euróra emelkedett.

Az Amerikai Egyesült Államokból származó bevétel 21,9 millió dollárt tett ki a tavalyi első negyedévben elért 7,6 millió dollár után, a növekedéshez jelentős mértékben hozzájárult az amerikai piacra tavaly bevezetett antipszichotikum, a cariprazine első negyedéves forgalma után járó 8,9 millió dollár royalty bevétel. A csoport kínai árbevétele 15,1 millió euró volt a tavalyi első negyedévi 14,1 millió euró után, a latin-amerikai országok forgalma minimálisan, 0,4 millió dollárral 8,1 millió dollárra nőtt 2017 első negyedévében.

Felfelé módosította várakozásait az idei évre a Richter
Bogsch Erik vezérigazgató a vállalat keddi sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az euróban számolt árbevétel 5 százalékos emelkedésére számít a cég 2017-ben, míg februárban még 3 százalékos növekedést prognosztizáltak. A vezérigazgató hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az árfolyamingadozások miatt nehéz pontos előrejelzést adni, az első negyedév teljesítménye pedig nem garantálja a tendencia folytatódását az év hátralévő részére.

A februári előrejelzéshez képest több szegmensben is módosította várakozásait a cég, így például a lengyel piacon a korábbi stagnálás helyett 0 és 5 százalék közötti árbevétel-növekedés várható többek között az erős influenzajárvány és a Groprinosin eladások miatt. Az Egyesült Államokban szintén stagnálást várt a cég korábban, most viszont úgy látja, hogy akár 10 százalékkal is emelkedhetnek a bevételek. A nyugat-európai országokban 10-15 százalékos bővüléssel, a kelet-európai régióban továbbra is 5 százalékos csökkenéssel számol a vállalat, Magyarországon pedig stagnálást vár 2017-ben - fejtette ki a vezérigazgató.

Elmondta azt is, hogy a Richter továbbra is a termékportfólió szélesítésén dolgozik, termékakvizíció formájában, azonban konkrét tervekről egyelőre nem adott tájékoztatást.

Az idei első negyedéves kiugró eredményeket pozitívan értékelte Bogsch Erik, az árbevételt forintban és euróban is sikerült növelni, mindazonáltal a vezérigazgató kiemelte, hogy rendkívül alacsony volt a bázis, emellett tavaly nagyon gyenge volt a rubel árfolyama is. A jelentős árbevételnövekedés másfelől a cariprazine amerikai forgalomba hozatalának köszönhető, amely a bázis időszakban még nem szerepelt a tételek között.

Bogsch Erik a következő időszak kihívásai közé sorolta az újabb hatósági követelményeknek megfelelést, így például az egyedi termékazonosítás bevezetése miatt a jövő évtől minden gyógyszerdobozra egy külön számot kell ütni, ehhez újabb berendezést kell venni, amely mintegy 4 milliárd forintos beruházás. A vezérigazgató szerint az intézkedésnek ezen felül kapacitáscsökkentő és egyéb költségnövelő hatása is van, mivel külön informatikai hátteret kell kiépíteni és működtetni.

A hamisított gyógyszerek terjedésének megakadályozására inkább az internetes kereskedelem betiltására lenne szükség - vélekedett.

Legolvasottabb cikkeink