• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Ne légy a saját gyilkosod!

Gyógyszerpiac Forrás: HENT Hírlevél

Ez a fő üzenete az Interpol által indított gyógyszerhamisítás elleni kampánynak.

Az októberben megtartott, a hamis gyógyszerek online terjesztőinek felderítésére irányuló nemzetközi hatósági ellenőrzési akció kiegészítéseként indított lakossági figyelemfelhívó kampányt az Interpol. A "Ne légy a saját gyilkosod!" üzenetet hangsúlyozó kampányban a nemzetközi rendőri szerv 188 tagállama lakosainak figyelmét kívánja felhívni a hamis, és veszélyes forrásból származó gyógyszerek fogyasztásának veszélyeire.


A kampány keretében készült videók személyes üzenetekkel próbálják megfoghatóbbá tenni a gyógyszerhamisítás problémáját, és a hamis gyógyszerek beszedésének potenciálisan életveszélyes hatásait. A videókban különböző nemű, korú és eltérő egészségügyi problémával küzdő személyek mondják el, miért döntöttek úgy, hogy különösebb utánajárás nélkül online vásárolnak gyógyszert.


A megszólalók között van, aki – egyébként spamnek minősülő – e-mailt kapott egy internetes gyógyszertártól, mások, maguk kerestek olcsó beszerzési lehetőséget. Közös bennük, hogy egyikükben sem merült fel, hogy az életüket kockáztatják, de a hamisítványok fogyasztása eredményeként mindegyikük tartós egészségkárosodást szenvedett. A 31 éves Cheryl hamis testsúlycsökkentő gyógyszert vásárolt, az eredeti termék árának negyedéért. Élete végéig cukorbeteggé lett. A 63 éves Susan álmatlanságban szenvedett, a megvásárolt hamis altatóknak köszönhetően most májátültetésre vár. Az 56 éves John nem mert orvoshoz fordulni potenciazavarával, de a megrendelt erekciónövelő tabletták diebétesz gyógyszerek hatóanyagát tartalmazták az eredeti összetevő helyett. A készítmény visszafordíthatatlan agykárosodást okozott. John azóta is kómában fekszik. A 35 éves Chad, nem lévén biztosítása, online vásárolt vérnyomáscsökkentő gyógyszert. A kézhez vett készítmény azonban az előírt hatóanyagot kétszeres dózisban tartalmazta. A hatóanyag túladagolása miatt Chad szívrohamban elhunyt.


A kampány az Operation Pangea III fedőnevű akciót egészíti ki, amely az online gyógyszerértékesítés három fő pillérére – az online tárhelyszolgáltatás, pénzügyi tranzakció és kiszállítás – helyezte a hangsúlyt. Az összesen 45 ország részvételével lebonyolított ellenőrzési akció során a hatóságok mintegy egymillió darab hamis, illetve illegálisan terjesztett gyógyszert foglaltak le, amelyek összértéke eléri a 2,6 millió dollárt.


Az Interpol kampányvideói megtekinthetők a szervezet hivatalos Youtube csatornáján.

Legolvasottabb cikkeink