• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Ne légy a saját gyilkosod!

Gyógyszerpiac Forrás: HENT Hírlevél

Ez a fő üzenete az Interpol által indított gyógyszerhamisítás elleni kampánynak.

Az októberben megtartott, a hamis gyógyszerek online terjesztőinek felderítésére irányuló nemzetközi hatósági ellenőrzési akció kiegészítéseként indított lakossági figyelemfelhívó kampányt az Interpol. A "Ne légy a saját gyilkosod!" üzenetet hangsúlyozó kampányban a nemzetközi rendőri szerv 188 tagállama lakosainak figyelmét kívánja felhívni a hamis, és veszélyes forrásból származó gyógyszerek fogyasztásának veszélyeire.


A kampány keretében készült videók személyes üzenetekkel próbálják megfoghatóbbá tenni a gyógyszerhamisítás problémáját, és a hamis gyógyszerek beszedésének potenciálisan életveszélyes hatásait. A videókban különböző nemű, korú és eltérő egészségügyi problémával küzdő személyek mondják el, miért döntöttek úgy, hogy különösebb utánajárás nélkül online vásárolnak gyógyszert.


A megszólalók között van, aki – egyébként spamnek minősülő – e-mailt kapott egy internetes gyógyszertártól, mások, maguk kerestek olcsó beszerzési lehetőséget. Közös bennük, hogy egyikükben sem merült fel, hogy az életüket kockáztatják, de a hamisítványok fogyasztása eredményeként mindegyikük tartós egészségkárosodást szenvedett. A 31 éves Cheryl hamis testsúlycsökkentő gyógyszert vásárolt, az eredeti termék árának negyedéért. Élete végéig cukorbeteggé lett. A 63 éves Susan álmatlanságban szenvedett, a megvásárolt hamis altatóknak köszönhetően most májátültetésre vár. Az 56 éves John nem mert orvoshoz fordulni potenciazavarával, de a megrendelt erekciónövelő tabletták diebétesz gyógyszerek hatóanyagát tartalmazták az eredeti összetevő helyett. A készítmény visszafordíthatatlan agykárosodást okozott. John azóta is kómában fekszik. A 35 éves Chad, nem lévén biztosítása, online vásárolt vérnyomáscsökkentő gyógyszert. A kézhez vett készítmény azonban az előírt hatóanyagot kétszeres dózisban tartalmazta. A hatóanyag túladagolása miatt Chad szívrohamban elhunyt.


A kampány az Operation Pangea III fedőnevű akciót egészíti ki, amely az online gyógyszerértékesítés három fő pillérére – az online tárhelyszolgáltatás, pénzügyi tranzakció és kiszállítás – helyezte a hangsúlyt. Az összesen 45 ország részvételével lebonyolított ellenőrzési akció során a hatóságok mintegy egymillió darab hamis, illetve illegálisan terjesztett gyógyszert foglaltak le, amelyek összértéke eléri a 2,6 millió dollárt.


Az Interpol kampányvideói megtekinthetők a szervezet hivatalos Youtube csatornáján.

Legolvasottabb cikkeink