• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Nyilvános vételi ajánlat az Egis részvényeire

Gyógyszerpiac Forrás: Weborvos - MTI

Nem terveznek jelentős változtatást az Egis működésében.

A Servier Csoport ma bejelentette, hogy (100 százalékos leányvállalatán, az Arts et Techniques du Progrès-en keresztül) önkéntes vételi ajánlatot („Ajánlat") tesz a többségi tulajdonában álló Egis Gyógyszergyár Nyrt. (BÉT: EGIS) Budapesti Értéktőzsdén kereskedett részvényeinek megvásárlására. A részvényenkénti készpénzes ajánlati ár 28 000 Ft. Ez az Egis legutóbbi kereskedési napján, 2013. szeptember 23-én regisztrált záróáránál 33 százalékkal, a 2013. szeptember 24-ét megelőző hat hónap tőzsdei átlagáránál pedig 38 százalékkal magasabb - tudatták közleményben.

A Servier Csoport független, magántulajdonban álló, kutatás-központú gyógyszeripari csoport 2012-ben 3,9 milliárd eurós árbevételt ért el. A vállalatcsoport 1995-ben vásárolt közel 51 százalékos többségi tulajdonrészt az Egisben. Ahogy eddig, a Servier Csoport a jövőben is elsősorban innovatív gyógyszerekkel és hatóanyagokkal foglalkozik. Ugyanakkor három generikus gyógyszergyártóban, köztük az Egisben is meghatározó tulajdonnal rendelkezik, ezek mindegyike más regionális piacon, önálló vezetéssel, identitással és stratégiával működik.

Az Egis a közép- és kelet-európai régió, valamint a Független Államok Közössége egyik meghatározó gyógyszergyártója, amely minőségi generikus termékportfólióval rendelkezik. A Servier Csoport az Ajánlat eredményétől függetlenül nem tervez jelentős változtatást az Egis stratégiájában vagy működésében. A társaság megfelelően integrálódott a Servier Csoportba és a jövőben is saját közismert neve alatt, önálló identitással működik majd.

“Stratégiánknak megfelelően továbbra is elkötelezettek vagyunk a folyamatos innovatív gyógyszeripari kutatás-fejlesztés mellett," mondta Jacques Servier, a Servier Csoport elnöke és alapítója. “Az Egis a vállalatcsoport egyetlen tőzsdén jegyzett tagvállalata, ugyanakkor nem a részvénypiacról finanszírozza működését, így pénzügyi szempontból nem látjuk jelentős előnyét a társaság jelenlétének a Budapesti Értéktőzsdén. Vállalatcsoportunk éppen 18 éve működik együtt az Egisszel, jól ismerjük és nagyra értékeljük a magyar menedzsmentet, valamint a magyar vállalat stratégiáját."

A Servier Csoport meggyőződése, hogy az Ajánlat kedvező lehetőséget kínál a részvényeseknek, hogy jelentős profitot realizáljanak befektetésükön. Az ajánlati ár a legutóbbi kereskedési nap záróáránál 33 százalékkal magasabb, az elmúlt tizenkét hónapra vetítve pedig 60 százalékos hozamot jelent. Összehasonlításként, ugyanezen időtartam alatt a BUX 3 százalékkal csökkent. A Servier Csoport 28 000 forintos részvényenkénti ajánlati ára végleges, a csoport azon nem módosít, függetlenül az Ajánlat eredményétől. A Servier Csoport az ajánlati időszak lezárását követően javasolhatja az Egis közgyűlésének, hogy döntsön az Egis részvényeinek a Budapesti Értéktőzsdéről való kivezetéséről.

A nyilvános vételi ajánlat dokumentációját az ajánlattevő benyújtotta a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletéhez. A jóváhagyást követően legalább 30 nap áll majd a részvényesek rendelkezésére, hogy elfogadják az Ajánlatot, a pontos határidőkről a részvényesek az Ajánlat felügyeleti jóváhagyását követően kapnak majd tájékoztatást. További információk itt

Október elsején dönt az igazgatótanács
Egy hét múlva, október elsején ül össze az Egis igazgatósága és érdemben állást foglal a Servier leányvállalatának vételi ajánlatáról - mondta Hodász István, az Egis Gyógyszergyár Nyrt. vezérigazgatója az MTI-nek. A francia tulajdonos a tőzsde honlapján közzétett működési terve szerint megtartja a teljes magyar menedzsmentet. Ismertetése szerint a részvényeseknek az ajánlat Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) általi jóváhagyását követően lesz lehetőségük annak az elfogadására, erre legalább 30 nap áll majd rendelkezésükre.

Az ajánlat illeszkedik a Servier vállalatpolitikájába
A magántulajdonban lévő Servier-csoport valamennyi része független, az Egis volt eddig az egyetlen, amelynek nem volt 100 százalékos tulajdonosa. Azért kívánják a vételt tető alá hozni, mert az illeszkedik a vállalatpolitikába - mondta Lucy Vincent, a cég kommunikációs vezetője kedden Párizsban az MTI-nek. Hozzátette, hogy egyedi esetről van szó a vállalatcsoport történetében, a Servier először tett ilyen vételi ajánlatot, miután a többi leányvállalata felett teljes kontrollal rendelkezik.

Az Egis a vállalatcsoport egyetlen tőzsdén jegyzett tagvállalata, ugyanakkor nem a részvénypiacról finanszírozza működését, így a Servier pénzügyi szempontból nem látja jelentős előnyét a társaság jelenlétének a Budapesti Értéktőzsdén.

A Serviernek az ajánlattétel "egy egyszerű pénzügyi eljárás, amely a vállalatcsoportunk önálló politikájába illeszkedik" - hangsúlyozta a kommunikációs vezető. Az MTI kérdésére megerősítette, hogy a cégcsoport "feleslegesnek" tartja az Egis jelenletét a tőzsdén.
Lucy Vincent elmondta, hogy a Servier nem tervez semmilyen változást az Egis stratégiájában, működésében vagy személyi állományában. "Minden folytatódik, mint eddig" - tette hozzá a kommunikációs vezető.

A Servier szerint tisztességes a felajánlott ár
Pascal Touchon szerint a cég a vállalat értékeléséhez viszonyítva tisztességes árat ajánlott az Egis részvényeiért. Hangsúlyozta, mivel a papírok ára viszonylag stabil volt a korábbi években, ezért nem használják ki a "relatív gyengeséget" ami az Egis árában az utóbbi időszakban megmutatkozott. A tranzakcióhoz nem használják fel az Egis mintegy 54 milliárd forintos készpénzállományát, hanem saját forrásból finanszírozzák azt - mondta el a témáról tartott mai háttérbeszélgetésen.

Az ügylettel kapcsolatban kifejtette: amennyiben sikerül 90 százalékos tulajdoni részt megszerezni, akkor a kiszorítás technikájával élnek, mert egyértelmű szándékuk a cég 100 százalékának a megvásárlása. A 28 ezer forintos részvényenkénti ár végleges - tette hozzá. A tranzakció lezárásaként a terveik szerint javaslatot tesznek az igazgatóságnak az Egis-részvények kivezetésére a Budapesti Értéktőzsdéről.

A kérdésre, hogy miért vonják ki az Egist a tőzsdéről, az üzletfejlesztési igazgató azt válaszolta: a tőzsdei jegyzés nem jelent semmilyen előnyt a Servier számára, a cégnek nincsen szüksége tőkepiaci finanszírozásra. A Servier csoportnak három generikus gyógyszerek gyártásával foglalkozó leányvállalata van, közülük az Egis az egyetlen tőzsdén jegyzett társaság, ezt az állapotot szeretnék megszüntetni - mondta.

Ismertetése szerint a vállalatcsoport filozófiája az, hogy ne legyen adósságállománya és ne legyen jelen a tőzsdén. "A gyógyszeriparban működő vállalatnak jobb, ha nem teszi ki magát a részvénypiacok fluktuációjának" - fogalmazott Pascal Touchon.
Hangsúlyozta: az Egis korábbi működését, menedzsmentjét, és autonómiáját érintetlenül hagyják, a megszokott üzletmenetet folytatva továbbra is Magyarországon tevékenykednek.

A PSZÁF jóváhagyta a Servier vételi ajánlatát