• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Olcsó- és ingyengyógyszer ötmillió páciensnek

Gyógyszerpiac Forrás: World Pharma News - Weborvos

A biztosítatlan, vagy nem kellő szinten biztosított amerikaiak jutnak így Pfizer gyógyszerekhez.

Újabb egy évvel, 2010 december 31-éig meghosszabbítja MAINTAIN [’megtart’, fenntart’, ’megőriz] programját a Pfizer – írja a World Pharma News. A betűszó a Medicines Assistance for Those who Are In Need (’gyógyszersegély szükséget szenvedők számára’) kifejezés rövidítése. A projekt keretében jelenleg hetvenféle, elsődleges terápiaként alkalmazott Pfizer-termékhez juthatnak a rászorulók, ezt a kontingenst a cég a következőkben a Wyeth számos, ugyancsak primer terapeutikumával bővíti ki.

A Pfizer a MAINTAIN-t májusban indította azzal a céllal, hogy azok az amerikaiak is tovább szedhessék bizonyos gyártmányait, akiknek [már] nincsen biztosításuk és/vagy munkahelyük. A projekt ötlete a cég alkalmazottaitól [értsd, talán: NEM a marketingesektől – a ford.] származik, és része a Helpful Answers (’hasznos válaszok’) betegsegítő programcsaládnak, amelynek keretében a biztosítatlan, vagy nem kellő szinten biztosított amerikaiak ingyen, vagy jelentős kedvezménnyel jutnak Pfizer gyógyszerekhez. A MAINTAIN-segítségért folyamodóknak végül mintegy hetvenöt százaléka részesül segítségben.

A vállalat nyilatkozatokat kér a MAINTAIN-program leendő résztvevőitől, de –egyéb interaktív adatgyűjtési módszerek mellett – működtet egy online eszközt is, amely rövid kérdéssor segítségével megállapítja, hogy az érdeklődő jogosult-e a MAINTAIN vagy más Pfizer-segélyakció igénybevételére.
A World Pharma News egy bizonyos Gail Gime példájával illusztrálja a rendszer működését. Az Ohio állam beli asszonyt huszonhárom év után bocsátotta el munkaadója, egy amerikai tulajdonú autóalkatrész-gyártó, lehetetlenné téve egyúttal azt is, hogy tovább fizesse betegbiztosítását. G. G. újságban olvasott a MAINTAIN-ről, és családtagjainak valamint számos volt munkatársának is beszámol róla.

„Amikor elveszítettem a munkahelyemet, hosszú évek után először nem tudtam finanszírozni a gyógyszereimet, a MAINTAIN-nek köszönhetően azonban részben sem kellett lemondanom Pfizer-gyógyszereimről" – nyilatkozta a páciens a World Pharma News-nak. „A programba könnyű volt bejelentkeznek, ami azonban a fő, az ügyfélszolgálatosoktól minden kérdésemre választ kaptam. Ilyen nehéz időkben jó érés, hogy törődik/foglalkozik valaki az emberrel."

A gazdasági állapotok romlása sok keményen dolgozó amerikait sújt – a MAINTAIN keretében a Pfizer a következő év során immár olyan Wyeth-gyógyszerekhez is hozzájuttatja őket, amelyekhez a céh felvásárlása nyomán jutott. Bár a gazdaság kezd magához térni, a munkahelyek számának csökkenése pedig elkezdett lassulni, a munkanélküliség továbbra is huszonhat éves rekordszinten van. Jorge Puente, a Pfizer Worldwide Pharmaceuticals ágazatának helyi elnöke, egyben a kezdeményezés egyik élharcosa szerint „tavaly sok ember szenvedéseinek voltunk tanúi. Családjaink, barátaink és felebarátaink azonban igazi amerikai szellemiségről tettek tanúbizonyságot: új módszereket találtak a nehéz időkben való talpon maradásra.

A jelek a javulás irányába mutatnak, de milliók továbbra is rendszeres jövedelem és a biztosítás jelentette előnyök nélkül próbálnak talpon maradni. A világ legnagyobb biofarmakológiai cégeként úgy véljük, vállalati felelősségünk, hogy segítsük azokat az amerikai honfitársainkat, akiknek szükségük van a Pfizer kínálatában szereplő készítményekre, de akik nem rendelkeznek olyan biztosítással, mely lehetővé tenné, hogy meg is fizethessék ezeket. Reméljük, a MAINTAIN bővítésével tovább csökkenthetjük a terheket, amelyekkel a gazdasági visszaesés az embereket sújtja."

A PFIZER régóta vezető szerepet játszik a biztosítással nem rendelkező amerikaiak gyógyszerhez juttatásában, és a MAINTAIN ennek az aktivitásnak csak a legfrissebb példája. 2004-ben bővítették a Helpful Answerst, amely országszerte, korra és jövedelemre való tekintet nélkül segít minden gyógyszer-támogatási biztosítással nem rendelkező amerikait.
A Pfizer Helpful Answers több, mint két évtizede segíti a biztosítatlan, vagy elégtelen mértékben biztosított betegek ingyenes, vagy olcsóbb gyógyszerhez jutását. A vállalat csak az utóbbi öt esztendőben több mint öt millió Pfizer-„törzspácienst" juttatott összesen több mint 51 millió csomag gyógyszerhez – nagykereskedelmi áron számítva több, mint 4,8 milliárd USD értékben.

A MAINTAIN program előnyeiben az részesülhet, aki
– igazolni tudja, hogy 2009 január 1-je óta munkanélküli
– nem képes finanszírozni receptköteles gyógyszerfogyasztását
– bizonyíthatóan anyagi nehézségekkel küzd, és
– munkahelyének elvesztése és a programba való jelentkezése előtt legalább három hónappal szedte Pfizer-gyógyszerét/eit.

A program, a World Pharma news kifejezésével élve „felhasználóbarát": az egyoldalas, az Internetről letölthető, vagy zöld számon igényelhető kérdőívet/jelentkezés lapot a cég rendszerint három héten belül kiértékeli. A zöld számon elérhető munkatársak a kitöltéshez is segítséget nyújtanak. Aki bejut a programba, egy éven át kapja ingyen a gyógyszerét. Ha közben állást talál, a juttatás megszűnik. A rászorulók a MAINTAIN mellett más pácienssegítő programtól is kérhetnek támogatást.