• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Olcsó műszer gyógyszereredetiség ellenőrzésre

Gyógyszerpiac Forrás: HENT Hírlevél

Svájci szakemberek kifejezetten a szegény országok számára fejlesztettek ki egy új gyógyszereredetiség-ellenőrző készüléket.

A műszer előnye, hogy könnyen kezelhető, megbízható és a hasonló berendezésekhez képest rendkívül olcsó. A SwissInfo beszámolója szerint a Geneva-Lausanne School of Pharmacy és a Fribourg College of Engineering and Architecture kutatói kifejezetten a fejlődő országok igényeire fókuszálva fejlesztették ki új, gyógyszerminőség-ellenőrző készüléküket. Tervezési szempontjaik között ezért hangsúlyos szerepet kapott, hogy a műszer olcsó, könnyen kezelhető és tartós legyen, valamint ellenálljon az extrém időjárási körülményeknek is - tájékoztatott a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület hírlevelében.

A gyógyszerészek és mérnökök által kifejlesztett készülék a kapilláris elektroforézis technológiáját használva, a molekulák méret és elektromos töltés alapján történő szétválasztásával végzi el a vizsgált gyógyszerek összetevőinek elemzését. Hasonló elven működő eredetiség-ellenőrző készülékek már léteznek a piacon, de míg ezek 60-80 ezer dolláros áron mozognak, addig az új készüléket kevesebb, mint 8 ezer dolláros áron értékesítik majd.

A három éves fejlesztési munka során 20 különböző jól ismert gyógyszerrel tesztelték a készüléket, amelyek között bakteriális fertőzések kezelésére használt, valamint HIV/AIDS és malária elleni készítmények is szerepeltek.

A fejlesztés befejezését követően az első készülék hamarosan Mali fővárosába, a bamakoi egyetemen működő Nemzeti Egészségügyi Laboratóriumba kerül. A műszert a svájci mérnökök a helyszínen üzembe helyezik, és használatára betanítják az afrikai szakembereket, ezzel is biztosítva a készülék hosszú élettartamát.

A bamakoi labor számára az ez idáig alkalmazható ellenőrzési módszerek és az ezekhez szükséges technikai feltételek biztosítása anyagilag megterhelőnek bizonyult. Az új készüléknek azonban nem csak a vételára, de üzemben tartási és működtetési költségei is alacsonyak.