• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Oroszország vált az Egis-csoport legnagyobb piacává

Gyógyszerpiac Forrás: MTI

Az Egis 11,78 milliárd forint nyereséget ért el üzleti éve első felében.

Az Egis Gyógyszergyár Nyrt. 11,78 milliárd forint konszolidált adózott eredményt ért el a tavaly október 1-jén kezdődött üzleti évének első félévében, 28 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. A társaság árbevétele a bázisidőszakhoz képest 0,6 százalékkal emelkedett, 63,9 milliárd forint volt a 2012. március végével zárult hat hónapos időszakban - közölte a társaság kedden a nemzetközi pénzügyi jelentési szabvány (IFRS) alapján készült tőzsdei gyorsjelentésében.

Az üzleti év második negyedévének (január-március) árbevétele 33,5 milliárd forintot, az adózott eredmény pedig 6,45 milliárd forintot ért el. A bevétel 6 százalékkal, a profit 42 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi azonos időszakit.  Az elemzők a második negyedévben 5,6 milliárd forint profitot és 33,4 milliárd forint árbevételt vártak a portfolio.hu által készített konszenzus szerint.

Az egy részvényre jutó nyereség 1.514 forint volt az október-márciusi időszakban, szemben az egy évvel korábbi 1.184 forinttal.
A konszolidált üzleti eredmény a kedvező első negyedévet követően tovább emelkedett, értéke a második negyedévben 6,87 milliárd forintot tett ki, ami 9 százalékos növekedés az egy évvel korábbi bázishoz képest. A féléves üzleti eredmény 11 százalékos növekedéssel, 12,4 milliárd forintot ért el. A jelentés szerint a második negyedévi üzleti eredményben az alacsony költségszint és az árfolyamhatásokkal is segített kedvező exportteljesítmény játszott szerepet, míg a belföldi értékesítés visszaesése és a
gyógyszeripari különadók mérséklőleg hatottak rá.

A nettó pénzügyi nyereség az első félévben 1,3 milliárd forint volt, míg egy évvel korábban 698 millió forint vesztesége volt ezen a soron a társaságnak. A magyarországi árbevétel január-márciusban 9 százalékkal, hat hónap alatt pedig 4 százalékkal csökkent, a féléves árbevétel 16,25 milliárd forintot tett ki.
Az export a második negyedévben ugyan 3 százalékkal bővült, de a félév alatt elért 159,1 millió euró árbevétel 6 százalékkal kevesebb az előző évi bázisnál.

A FÁK-országokba irányuló kivitel az üzleti év első felében 6 százalékkal 77,3 millió euróra bővült. Ezen belül az oroszországi export 4 százalékkal 56,3 millió euróra nőtt, amelynek forintértéke meghaladta a magyarországi nettó árbevételt, ezáltal Oroszország vált az Egis-csoport legnagyobb piacává.

A kelet-európai piacon elért 56,5 millió euró árbevétel 14 százalékkal kevesebb lett az egy évvel korábbi bázisnál. Az egyéb területek forgalma pedig összességében 18 százalékkel maradt el az egy évvel korábbitól.

Az Egis csoport saját tőkéje március végén 172,9 milliárd forint volt, egy év alatt 7 százalékkal emelkedett. Az Egis részvényeivel a Budapesti Értéktőzsde A kategóriájában kereskednek, a papírok a keddi kereskedést 2 százalékos erősödéssel, 14.500 forinton zárták. Az elmúlt egy évben a legmagasabb árfolyamuk 19.995 forint, a legalacsonyabb 13.600 forint volt.