• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Őssejtterápia: ne legyen lehúzóágazat!

Gyógyszerpiac Forrás: New Scientist, Californiasciencecenter.org

A szakmai szervezet keresztes hadjáratot hirdetett a sarlatánok kifüstölésére, kizárják a kétes vállalkozásokban dolgozókat.

Az első számú szakmai szervezet úgy látja, a kipróbálatlan őssejt-terápiákat kínáló klinikák egyre nagyobb veszélyt jelentenek a szolgáltatásaikat igénybe vevők számára, ezért aktív fellépésre szánta el magát. A Nemzetközi Őssejtkutatási Szövetség (International Society for Stem Cell Research, ISSCR) körlevélben szólította fel a kétséges hasznú terápiákat folytató intézményekben működő tagjait: „adják elő mentségeiket", miért tesznek így. Bárki, aki továbbra is kapcsolatban marad e létesítményekkel, a szervezetből való kizáratását kockáztatja. A felszólítást az ISSCR vezetői írták alá.

A szakmai szervezet múlt heti, San Franciscó-i éves tanácskozásán Irving Weissman elnök (képünkön) a Stanford University munkatársa keresztes hadjáratot hirdetett „a sarlatánok kifüstölésére".
Az ISSCR korábban is támadta azokat a vállalkozásokat, amelyek nem kellően megalapozott terápiákat alkalmaztak – az offenzívát azonban most már „házon belül", azok ellen a saját tagjai ellen is megindította, akik a gyógyászat fősodrán kívül ténykedő klinikák tanácsadói.

Azt, hogy a szóban forgó szakemberek tetemrehívásra számíthatnak, sajtótájékoztatón jelentette be. Sean Morrison (University of Michigan), a szervezet igazgatótanácsának tagja ehhez azt tette hozzá, hogy azokat, akiknek a neve továbbra is kétes hatásosságú gyógyeljárásokat hozható kapcsolatba, elveszíthetik tagságukat.

Weissman elzárkózott attól, hogy a New Scientist kérdésére neveket vagy helyeket említsen, elárulta azonban, hogy a körlevelet kollégák „maroknyi" csoportjához intézték, akiknek körülbelül egy hónap áll rendelkezésükre, hogy magyarázattal szolgáljanak.

Sajnos nem tudható, miféle üzelmek ellen irányul az érdekesnek és fontosnak látszó kezdeményezés, valamelyes fogalmat kaphatunk azonban a komolyságáról, ha meggondoljuk, hogy az őssejteket mint ilyeneket maga Werissman fedezte fel, akit 2002-ben hazája „az év tudósa" címmel tűntetett ki.