• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Összefonódásokat engedélyezett a GVH

Gyógyszerpiac Forrás: MTI

A GVH döntése is a tranzakció idején hatályos jogszabályokra épül.

A Hungaropharma Gyógyszerkereskedelmi Zrt. egyedüli irányítást szerezhet a Lavandula Pharma Kereskedelmi Bt. felett, megszerezheti az Alfi-Ker Kereskedelmi Kft. a Kisalföld-Füszért Kereskedelmi Kft. üzletrészeinek 100 százalékát, a Videoton Holding pedig irányítást szerezhet az STS GROUP Zrt. felett - a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) döntése alapján.

A GVH hétfői közleménye szerint a Hungaropharma Gyógyszerkereskedelmi Zrt. a Lavandula Pharma Kereskedelmi Bt. egyik tulajdonosával kötött szerződés alapján megszerezte ez utóbbi vállalkozás a társasági vagyonának 50 százalékát, valamint a szavazati jogok 75 százalékát képviselő üzletrészét. Ennek következtében a Hungaropharma egyedüli irányítást szerzett a Lavandula Bt. felett.

A GVH által jóváhagyott tranzakció a gyógyszertári felvásárlási moratórium előtti szerződéseken alapul, így a GVH döntése is az akkor hatályos jogszabályokra épül.

A Hungaropharma főként a gyógyszerek és gyógyászati termékek, valamint vitáltermékek nagykereskedelmével foglalkozik Magyarország egész területén, részesedése a forgalomból 40 százalék körüli.

A felvásárlást megelőzően a Hungaropharma-csoport összesen 53 közforgalmú patikát irányított egyedül, további 15-öt pedig más vállalkozásokkal, vagy magánszemélyekkel együtt. Egy másik vállalkozással közösen irányítása alá tartozott egy 13 intézeti gyógyszertárat működtető vállalkozás is.

A Lavandula Pharma Kereskedelmi Bt. egyetlen közforgalmú gyógyszertárat működtet Békés városában.

Figyelemmel arra, hogy a Hungaropharma és a Lavandula által működtetett patikák különböző településeken találhatóak, illetve arra, hogy a Lavandula megszerzésével a Hungaropharma gyógyszertárainak száma csak egyel nő, a versenyhivatal szerint káros versenyhatás nem várható.

A GVH egy másik döntése szerint megszerezheti az Alfi-Ker Kereskedelmi Kft. a Kisalföld-Füszért Kereskedelmi Kft. üzletrészeinek 100 százalékát.

Az Alfi-Ker Kft. élelmiszer - és vegyi áru kiskereskedelemmel foglalkozó vállalkozás, melyhez mára közel félszáz napi fogyasztási cikkeket árusító élelmiszerbolt tartozik.

A Kisalföld-Füszért Kereskedelmi Kft. alapítása óta változatlanul élelmiszerek és háztartási vegyi áruk kis-és nagykereskedelmével foglalkozik.

A két szervezet üzleti profilja közel esik egymáshoz, s a vállalkozások együtt 25 százalékos szavazati jogot biztosító részesedéssel rendelkeznek a Reál hálózatot összefogó Reál Hungáriában, melynek 8 tag-tulajdonosa egymást kiegészítő területeket fed le a raktárházai által ellátott kiskereskedelmi üzlethálózatával.

A Reál hálózat logisztikai rendszert működtet, egységes arculatot ad a tagvállalkozásokhoz tartozó üzleteknek, valamint koordinálja és egyesíti a tagjai beszerzéseit.

Az eljárás során a GVH megállapította, hogy az összefonódás következtében káros versenyhatással nem kell számolni.

A GVH hozzájárult ahhoz is, hogy a Videoton Holding Zrt. megszerezze az STS GROUP Zrt. alaptőkéjének 51 százalékát.
A Videoton-csoportba a Videoton irányítása alatt 30 vállalkozás van, ezek elsősorban szerződéses termékgyártással, elektronikus gyártási szolgáltatással foglalkoznak. Ezek mellett a Videoton saját technológiája felhasználásával egyes területeken úgynevezett ODM (Original Desing Manufacturer) vállalatként is megjelenik, alkatrészek, szerelvények és modulok gyártását végzi az elektronika, műanyag fröccsöntés, lemezmegmunkálás, mechanikai megmunkálás, szerszámgyártás, felületkezelés és a szerelési tevékenységek terén.

Az STS-csoport tevékenységének jelentős részét például a megújuló villamosenergia-termelő eszközök (szél-, biogáz-, biomassza-, kogenerációs-erőművek) tervezése, engedélyeztetése, kivitelezése, próbaüzem lefolytatása jelenti. Másik fontos területe a chipbeültető-gépek összeszerelése.

A GVH álláspontja szerint az összefonódás következtében káros versenyhatás nem valószínűsíthető - áll a közleményben.