• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

 • egynapos sebészet
  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

  • Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

   Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

Ötéves együttműködési megállapodás az ELTE és a Richter között

Gyógyszerpiac 2021.10.13 Forrás: Weborvos Szerző:
Ötéves együttműködési megállapodás az ELTE és a Richter között

A Természettudományi Kar hallgatói között már ott lehetnek a Richter leendő kutatói.

Ötéves, átfogó együttműködési megállapodást írtak alá kedden az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) és a Richter Gedeon Gyógyszeripari cég vezetői. Már korábban is több közös projektben vett részt a két intézmény, azonban a mostani megállapodás sokkal kiszámíthatóbbá, tervezhetőbbé teszi az egyetem és a gyógyszercég együttműködését. Mindez a keddi aláírás ünnepélyes eseményén hangzott el.

Évek óta számos formális és informális programban működött már együtt az egyetem és a Richter. Eddig is közösen vettek részt gyógyszeripari képzésekben, bioszimiláris gyógyszerfejlesztésben, sőt jelenleg is együttműködnek egy Covid-elleni szer előállításában. Minderről dr. Kacskovics Imre, az ELTE TTTK dékánja beszélt, aki megemlítette azt is, hogy a gyógyszercég eszközökkel is támogatta a közös projekteket. A dékán arra is felhívta a figyelmet, hogy a mostani megállapodással még szorosabbá válik a két intézmény kapcsolata. Mint mondta: ez az együttműködés is hozzájárulhat ahhoz, hogy az ELTE Természettudományi Kara „az innováció hazai bölcsőjévé váljon, ahol tehetséges innovátorokat képzünk és ahol az innovatív felfedezések születnek”.

A frissen aláírt megállapodás alapvetően a doktori képzés támogatására, egy új ösztöndíjrendszer kialakítására vonatkozik. Fő célja a magasan képzett, piaci igényeknek megfelelő tudással felvértezett kutatói utánpótlás biztosítása, és az ELTE-n keletkező tudás hasznosítása. A Richter nem titkolt célja, hogy olyan leendő gyógyszeripari szakemberek képzését támogassa, akik a jövőben a gyógyszercég kutatói bázisát erősítik.

Orbán Gábor a Richter vezérigazgatója a részletekről elmondta: a cég Talentum Alapítványa PhD-ösztöndíjat alapít. A pályázaton elnyerhető ösztöndíjakat a 2021/2022-es tanulmányi évtől kezdőden négy tanévben hirdetik majd meg. Az ösztöndíjat minden évben 3-5 fő 35 év alatti doktorandusz nyerheti el, akinek kutatási témája a gyógyszeripari érdeklődési körbe tartozik. A vezérigazgató arra is felhívta a figyelmet, hogy az ösztöndíjas doktorandusz hallgatók után az egyetem is további jelentős támogatás kap majd, ami a PhD-képzések infrastrukturális feltételeinek és oktatói hátterének javítására fordíthat.

A tehetséggondozás mellett az együttműködési megállapodás közös egészségtudományi kutatásokra is kiterjed. Mint elhangzott ennek keretében a következő 5 évben a cég és az egyetem együttesen pályázik majd az állami és uniós forrásokra.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink