• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Patikusbarátabb lett az ÁNTSZ honlapja

Gyógyszerpiac Forrás: Weborvos

A lakosságra is gondoltak, nekik külön menüpontot hoztak létre a tájékozódás érdekében.

A könnyebb, gyorsabb információszerzés érdekében átrendezte a gyógyszerellátással kapcsolatos információit az ÁNTSZ saját weboldalán, amelyet stílszerűen a Gyógyszerellátás képre kattintva érhetnek el az érdeklődők.

A „Lakossági tájékoztatás" menüpont például az internetes gyógyszerkereskedelmről ad információt a látogatóknak, akik az ügyeletes gyógyszertárakat is itt kereshetik meg szükség esetén. Itt kapnak hasznos tanácsokat arra vonatkozóan, hogy külföldi utazásuk során a gyógykezeléshez szükséges gyógyszerek kiviteléhez kell-e engedély, illetve azt miként szerezhetik be. A határ átlépésekor ugyanis a hatályos vámszabályok szerint csak a nemzetközi előírásoknak megfelelő igazolás birtokában lehet a poggyászban a gyógykezeléshez szükséges gyógyszereket magunkkal vinni. Kábítószer és pszichotróp hatóanyag tartalmú gyógyszerek (ide tartoznak egyes antidepresszáns, altató, nyugtató, hangulatjavító gyógyszerek, valamint a daganatos betegségekhez társuló fájdalmak csillapítására szolgáló készítmények) esetén mindenképpen szükséges igazolás.


A „Gyógyszerészeknek" címmel létrehozott, teljesen új menüpont tartalmazza a patikusok által a hatóság számára teljesítendő adatszolgáltatásokat, s ugyanitt adnak információt a patika működtetésével kapcsolatosan is. Idekerült az OSAP és a kábítószer-perzekutor adatszolgáltatásokról, illetve a Patika Hitel és Patika Tőke Programról szóló tájékoztatás, valamint a tisztifőgyógyszerészek elérhetősége is.


A „Működtetőknek" szóló menüpontban találhatók a folyamatosan bővülő és frissülő bejelentési, illetve kérelemminták (például személyi jog átruházása), itt tájékozódhatnak az érintettek a hatóság ez évi ellenőrzési tervéről, szempontrendszeréről, valamint az eddig végrehajtott ellenőrzések statisztikájáról.

A gyógyszerügyi tevékenységre vonatkozó hatályos jogszabályokról a „Hatósági ügyintézés" menüpont alatt nyújt tájékoztatást az ÁNTSZ honlapja. Frissítették a hatósághoz jogszabályok által előírt bejelentési kötelezettségek összefoglaló táblázatát szintén ezen menüpont alatt.

Felkerült az az iratminta is, amelyen a patikákat működtetők bejelenthetik a nyitvatartási rendtől való „alkalmi" eltérést, vagyis a munkaszüneti napok változása miatti módosításokat – erre az év elején hatályba lépett jogszabályi változás ad lehetőséget a patikák szélesebb körének tíz napra.

A honlap még folyó átstrukturálása kapcsán szívesen veszik továbbra is a patikusok észrevételeit az ÁNTSZ-nél.