• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Receptírás: reagálnak a gyógyszergyártók

Gyógyszerpiac Forrás: Weborvos

Megalapozatlan azt sugallni, hogy a gyógyszeripari szereplők általában etikátlan viselkedést folytatnak.

Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (IGYE), a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetsége (MAGYOSZ), a Generikus Gyógyszergyártók és Gyógyszerforgalmazók Magyarországi Érdekvédelmi Egyesülete, valamint a „Védettség" Oltóanyag és Immunbiológiai Termék Gyártók és Forgalmazók Egyesülete az alábbi nyilatkozatban kíván közösen reagálni a Népszabadság ma megjelent, „Jól jövedelmező a receptfelírás" című cikkére. A négy hazai gyógyszeripari szervezet tagvállalatai elfogadhatatlannak tartják azt a megalapozatlan általánosítást, amellyel a cikk azt sugallja, hogy a gyógyszeripari szereplők általában etikátlan viselkedést folytatnak - áll közös közleményükben.

Mint ismeretes, a hazai gyógyszergyipari szövetségek 2012. február 28-án új Etikai Kódexet írtak alá, amely nyilvános és közös felelősségvállalásuk az átlátható, etikus kereskedelemért, valamint a minden eddiginél hatékonyabb, hazai és nemzetközi viszonylatban is példaértékű önszabályozásért. Az Etikai Kódex aláírása megerősítette a már korábban megkezdődött öntisztulási folyamat iránti elkötelezettséget az iparágon belül, melynek köszönhetően az etikátlan promóciós tevékenység érzékelhető mértékben visszaszorult az elmúlt időszakban.

Amint azt már májusban, az Etikai Kódexet hivatalosan is bejelentő sajtótájékoztató keretében is megerősítették a hazai gyógyszeripari szövetségek: az új, szigorú önszabályozás egyik legfőbb célja éppen az, hogy az iparág kivesse magából a visszaéléseket elkövető cégeket, amelyek a versenysemlegesség fenntartását veszélybe sodorják. Valamennyi piaci szereplő érdeke az, hogy a legmagasabb szintű etikai elvek mentén működő vállalatok ne kerülhessenek versenyhátrányba az azt megszegők, valamint a média által gerjesztett általánosan rossz megítélés hatására.

A gyógyszeripari szövetségek ismételten hangsúlyozzák: az iparág teljes mértékben egyetért azzal, hogy a vállalt etikus magatartást megszegő és az orvosi befolyással visszaélő cégek büntetésben részesüljenek, és a visszaélések felfedésében a jövőben is maximálisan együtt kívánnak működni az illetékes szervekkel - áll a közleményben.