• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Régiós vezető a Richter a K+F európai listán

Gyógyszerpiac Forrás: Weborvos

Mára közép-kelet Európa legjelentősebb gyógyszeripari kutatási központjává fejlődött a Richter Csoport.

Magyarországi székhelyű gazdasági társaságok közül egyedüliként a Richter Gedeon került fel az Európai Bizottság által összeállított EU Top 1000-es K+F listára. A társaság – amely 2013-ban mintegy 42 milliárd forintot költött kutatás-fejlesztésre – az előkelő 166. helyet foglalja el az összesített rangsorban és a gyógyszeripari vállalatok „külön versenyében" a 19. helyen végzett. A lista élén három autóipari társaság áll, a közép-kelet európai régióból a Richteren kívül egyetlen cég sem került be az első kétszázba.

Az Európai Bizottság december elején állította össze azoknak a gazdasági társaságoknak a rangsorát, amelyek az Európai Unióban a legtöbb pénzt költik kutatási és fejlesztési programokra. Az eredményekből kiderül, hogy a legnagyobb K+F „költő" cégeket Nagy-Britannia, Németország és Franciaország adja. Az Európai Bizottság a lista összeállításakor a világ 2500 legnagyobb K+F költő cégét vette alapul, amelyek között Magyarországról egyedüliként a Richter Gedeon kapott helyet.

Az eredeti gyógyszermolekulák kutatása és az innováció az 1901-es megalapításától fogva stratégiai jelentőséggel bír a Társaság számára. Mára a Richter Gedeon 1000 főt meghaladó kutató-fejlesztő bázissal Közép-kelet Európa legjelentősebb gyógyszeripari kutatási központjává fejlődött. A gyógyszerkutatás és fejlesztés három stratégiai irányt ölel fel: az eredeti készítmények kutatását, a biotechnológiai tevékenységet, valamint a generikus gyógyszerek fejlesztését. Eredeti gyógyszerkutatásunk hagyományosan a központi idegrendszer betegségeiben hatékony gyógyszerek felfedezésére és kifejlesztésére irányul.

A Richter Csoport kutatás-fejlesztésre fordított kiadásainak összege 2013-ban megközelítette a 42 milliárd forintot, amely a konszolidált árbevételének a 11.9 százalékát teszi ki és mintegy 8 százalékkal haladja meg a 2012-ben hasonló célra fordított 38,8 milliárd forintot.

A Richter számára fontos a kiemelkedő tehetségű kutatók Magyarországon tartása, illetve a már külföldön tevékenykedő tehetségek hazavonzása. Ebben fontos szerepet játszik, hogy a Társaság világszínvonalú kutatási infrastruktúrát és projekteket tud biztosítani számukra, amely a nemzetközi versenyképesség meghatározó eleme.