• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Reumás ízületi gyulladásra tesztterápia

Gyógyszerpiac Forrás: World Pharma News - Weborvos

Más autoimmunbetegségek ellen is bevethető lehet biológiai hatóanyag.

Új, biológiai hatóanyag, az ALD518 további fejlesztésére és globális forgalmazására kötött megállapodást a Bristol-Myers Squibb Company és az Alder Biopharmaceuticals Inc. A reumás ízületi gyulladás (RA) elleni gyógyszer II. fázisú klinikai vizsgálatai nemrég fejeződtek be.


Az egyezség értelmében az Alder átadja a Bristol-Myers Squibbnek az ALD518 kizárólagos fejlesztési és értékesítési jogait [az Egyesült Államokban] – a rák kivételével minden indikációban. Az Alder megtartja az Egyesült Államokon kívüli társ-fejlesztési és forgalmazási jogokat, amelyekre azonban opciót biztosít új partnerének.

A Bristol-Meyer Squibb egy 85 millió dolláros bevezető összeg után az együttműködés (klülönböző indikációkban folyó fejlesztési illetve engedélyeztetési processzusok) egyes fázisainak sikeres lezárulta után prémiumokat fizet az Aldernek, melyek teljes összege a megállapodás szerint 764 millió dollár lesz. Ugyancsak premizálja partnerét a forgalmazás potenciális eredményei nyomán, az Alder ily módon bizonyos feltételek teljesülése esetén akár további több mint 200 millió dollárhoz juthat. Végül, a Bristol-Myers Squibb a majdani forgalom után is részesedést fizet a kisebbik cégnek. Az Alder opciót szerez, hogy tőzsdei bevezetése esetén 20 millió dolláros tőkebefektetést igényeljen a Bristol-Myers Squibbtől.


„Újszerű hatásmechanizmusával az ALD518 izgalmas, új lehetőséget kínál a reumás ízületi gyulladásban szenvedő betegek számára" – állítja Brian Daniels (orvos), a Bristol-Myers Squibb globális fejlesztési illetve gyógyászati ügyben illetékes első alelnöke. „Nagy örömünkre szolgál, hogy lehetőségünk nyílik ennek az új monoklonális antitestnek a fejlesztésére. Stratégiai koncepciónk értelmében ez a tranzakció lehetővé teszi számunkra, hogy bővítsük immunológiai fejlesztési portfoliónkat, illetve további tapasztalatokra tegyünk szert új biológiai hatóanyagok fejlesztésében és alkalmazásában. Célunk, hogy segítsük a betegeket a reumatikus ízületi gyulladás, sőt, esetleg más autoimmun betegségek legyőzésében is.


„A Bristol-Myers Squibb és az Alder egyaránt úgy gondolják, hogy az ALD518 a reumás ízületi gyulladás terápiájának fontos tényezője lesz" – jelentette ki Randall C. Schatzman (PhD), az Alder Biopharmaceuticals elnök-vezérigazgatója. „A Bristol-Myers Squibb jelentős, az immunológia területén szerzett fejlesztési és értékesítési tapasztalata kivételesen jól jön az Aldernek, különösen vállalatunk fejlődésének jelenlegi szakaszában.
Az együttműködési szerződés hatályba lépéséhez (a trösztellenes törvények 1976-os módosításai értelmében) szükséges, hogy jóváhagyja az Egyesült Államok Szövetségi Gazdasági Bizottsága és a washingtoni igazságügyi minisztérium – illetve néhány további ilyenkor előírt regulációs döntés is.


Az ADL518-asról
Az ADL518 emberre specifikált monoklonális antitest, amelyet úgy alakítottak ki, hogy blokkolja a gyulladásfokozó hatású interleukin-6 (IL-6) molekulát, amely kulcsszerepet játszik a folyamatban, amely gyulladás kialakulásához, duzzanathoz, fájdalomhoz, nagy és kis ízületek reumás ízületi gyulladással összefüggő károsodásához vezet. Tekintve, hogy igen határozott összefüggés áll fenn az interleukin-6 és a gyulladásos betegség közt, az IL-6-osnak az ADL518-cal való gátlása ígéretes új gyulladás-elleni mechanizmust jelent, amely eszköz lehet a csontok és ízületek megőrzésében. Reumás ízületi gyulladás indikációban az ADL518 klinikai vizsgálatainak második fázisa zárult le. Az Alder potenciális rákgyógyszerként, illetve rákterápiát segítő szerként is vizsgálja.


Reumás izületi gyulladás
Szisztémás, krónikus autoimmun betegség, amelyet az ízületek belhártyájának (a synoviumnak) gyulladása jellemez. Következményei: fájdalom, merevség, duzzanat és fáradtság. Az ízületek torzulnak, részeik illeszkedése pontatlanabbá válik, ezért mozgásuk korlátozottá, működésük elégtelenné válik.
A betegség körülbelül a világ népességének egy százalékát érinti – az Egyesült Államokban több mint egymillió embert. Az állapot gyakoribb a nők, mint a férfiak körében: a reumás ízületi gyulladások háromnegyedét nőknél diagnosztizálják.