• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Richter: idén 3 százalékkal nőhet az árbevétel

Gyógyszerpiac 2020.05.08 Forrás: MTI
Richter: idén 3 százalékkal nőhet az árbevétel

Részt vesznek a koronavírus elleni globális küzdelemben, 4-5 projekt zajlik, klinikai vizsgálatok vannak folyamatban.

A Richter Gedeon Nyrt. euróban 3 százalékos csoportszintű árbevétel-növekedésre számít az idén, ha az árfolyamok nem változnak jelentősen - jelentette be Orbán Gábor vezérigazgató az első negyedéves eredményeket értékelő online sajtótájékoztatóján pénteken Budapesten. Hozzátette: februárban még egész évre 5 százalékos növekedést vártak, azóta azonban a koronavírus-járvány rontotta a kilátásokat. A nagykereskedelemi szegmensben stagnálásra, a gyógyszergyártásban 4 százalékos bevételnövekedésre számítanak 2020-ban, ugyancsak euróban kifejezve - mondta.

Megerősítette: történelmi rekordot ért el az árbevételben és profitban 2020 első negyedévben a Richter, ugyanakkor a koronavírus-járvány miatti felvásárlások egyszeri jelentős hatást okoztak, ennek a következő negyedévre pedig kifejezetten kedvezőtlen hatása lehet a felhalmozott készletek miatt. Úgy vélte, hogy az idei árbevételre jelentősen hat az amerikai piac, ahol 20 százalékos bővülést várnak, az orosz piacon 3 százalékos emelkedésre számítanak. A nyugat-európai régió teljesítményében 3 százalékos bevételcsökkenést jelzett előre a vezérigazgató. Itt a forgalom növekedését ellensúlyozza, hogy az egyik kiemelt nőgyógyászati termék, az Esmya várható bevétele minimálisra csökken a folyamatban lévő hatósági intézkedés miatt.

Elmondta: a készletfelhalmozás a kelet-európai régióban volt a legerősebb, a feltételezéseik szerint azért, mert a válsággal kapcsolatos intézkedéseket itt léptették életbe a leggyorsabban. "Ezért rohanták meg az emberek a patikákat" - fogalmazott. Ez a hatás a második negyedévben ki fog egyenlítődni minden régióban. Elsősorban a krónikus betegségekre adott gyógyszereknél, és a 3, 6, 12 hónapra felírható fogamzásgátlókban volt jelentős a felhalmozás majdnem mindenütt - fűzte hozzá Bogsch Erik, az igazgatóság elnöke, hozzátéve: a magyar piacon ez a hatás a patikák készletei és a cég meglévő raktárkészlete miatt nem volt kimutatható. Az új készítmények bevezetése szerinte személyes orvoslátogatás nélkül nem lehetséges, jelenleg több készítményük van törzskönyvezési fázisban.

Orbán Gábor kitért arra, hogy a járványhelyzet miatt a Richtert eddig elkerülték a működési zavarok, a cégnek versenyelőnyt jelentettek az országon belüli a gyártóegységek. A beszerzési lánc zavartalanságához jelentős intézkedéseket kellett tenniük, az átmeneti nyersanyaghiány nem hátráltatta a termelést. Részt vesznek a koronavírus elleni globális küzdelemben, 4-5 projekt zajlik, klinikai vizsgálatok vannak folyamatban. Közülük kiemelte a DNS-alapú oltóanyagra kötött gyártási partnerkapcsolatot. Jelezte, hogy kutatás-fejlesztésre idén az árbevétel 11 százalékát tervezik fordítani.

Az idei árbevételre ható kockázatok közé sorolta a csökkenő vásárlóerő mellett a klinikai vizsgálatok lassulását, a támogatási politikák változását, vagy a beszerzési láncokban esetlegesen bekövetkező változásokat, és az orvoslátogatások hiányát.

Legolvasottabb cikkeink