• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Richter: originális szer a miómák ellen

Gyógyszerpiac Forrás: Weborvos Szerző:

Bár jóindulatú daganatok, de nagyon gyakoriak, csaknem minden negyedik nőnél jelentkeznek.

A miómák gyakran tünetmentesek, sokszor csak véletlenül – szűrővizsgálatnál, ultrahangnál – bukkannak rájuk, mégis, a fogamzóképes korú hölgyek csaknem 20-25%-át érintik, ezek a nőgyógyászatban előforduló leggyakoribb jóindulatú, szolid daganatok. Ha panaszt okoznak,  jellemzően a rendszertelen vagy erős havi vérzés, a vérszegénység, a görcsös hasi fájdalom, gyakori vizelési inger, vizelet-visszatartási probléma, meddőség, terhességi komplikációk hívják fel rájuk a figyelmet – tudtuk meg Dr. Ács Nándor egyetemi docenstől, a SE II. számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának igazgató helyettesétől.

A szakember elmondta, hogy elhelyezkedésük alapján a következő típusokat különböztetik meg: a méh hashártya borítéka alatt a méh felszínén található szubszerózus, a méh falában lévő intramurális és a méhnyálkahártya alatti szubmukózus formát ismeri az orvostudomány. A leggyakoribb ezek közül az intramurális miómák.

Tudni való, hogy a miómák a méh ürege felé, a falán belül, illetve kifelé a hasüreg irányába növekedhetnek. Méretük meglehetősen változó, a néhány milliméterestől a hasüreget csaknem kitöltő lehet. Kialakulásuk oka ma még nem ismert, de valószínűsíthető, hogy a genetika, a hormonális háttér, továbbá a petefészek rendellenes működése játszik szerepet.

Ami a terápiás megoldásokat illeti,  a petefészek eltávolításával valóban elkerülhető a mióma kiújulása, ami a miómát eltávolító műtét után előfordulhat. Az analóg gyógyszerek adásával a mióma növekedését állítják meg, sőt, a méretük akár csökkenhet is a hatására - hangzott el. 

Ha tünetmentes a mióma, elég a rendszeres nőgyógyászati és ultrahangos kontroll, panaszoknál viszont sebészeti, illetve gyógyszeres kezelésre van szükség. Az Unióban évente csaknem 300 ezer sebészeti beavatkozás történik, ezek közül 230 ezer a méh eltávolításával jár.

A sebészeti beavatkozásra hasi vagy hüvelyi úton kerül sor – az utóbbinál rövidebb a felépülési idő. Ha eltávolítják a méhet, újabb mióma nem jelentkezik. Csakhogy a fogamzóképes nőknél nem mindegy, hogy a jövőben lehet-e még gyermekük vagy sem. Esetükben inkább a mióma izolált eltávolítását alkalmazzák, vagyis csak a miómát távolítják el, a méh pedig megmarad. E megoldás lehetősége a mióma számának, elhelyezkedésének a függvénye.

A miómák műtét előtti gyógyszeres kezelésében egyedül a parenterális GnRH agonistákat használták eleddig. Miként a nőgyógyász elmondta, sajnos ennek hátránya, hogy posztmenopauzás tünetegyüttest vált ki, akár 20-30 esztendős, miómával küszködő nők körében is.

A  Richter Gedeon Nyrt. most olyan originális készítménnyel jelentkezett, mely a szervezetben lévő egyik hormon, a méhet belülről borító szövet növekedését szabályozó progeszteron receptorán keresztül fejti ki gátló hatását. A progeszteron aktivitás gátlása alatt a mióma sejtjei nem osztódnak, végül pedig elpusztulnak, így a daganatok mérete csökken és enyhül a miómák előidézte tünetek súlyossága is. A készítmény a vérzést hatékonyan megszünteti, mérsékli, illetve a vérszegénységet enyhíti, a mióma kiterjedését visszafogja. Nyomában javul az életminőség, és nem jelennek meg a petefészek működésének leállításával járó mellékhatások sem.

Beke Zsuzsától, a Richter Gedeon Nyrt. kommunikációs igazgatójától megtudtuk, mára a cég számára a nőgyógyászati terápiás terület stratégiai jelentőségű. A multinacionális gyógyszergyártó óriás azok között szerepel a világban, akik nőgyógyászati termékekkel – lásd fogamzásgátlók, sürgőségi tabletták – foglalkozik. Sőt, az egyik legszélesebb termékválasztékkal szolgál. Portfólióját pedig folyamatosan bővíti. Ennek keretében vásárolta fel a svájci PregLem gyógyszeripari vállalatot, továbbá a német Grünenthal GmbH-t. „Ezek a stratégiai lépések jól kiegészítik a vállalat eddig is széles körben elismert nőgyógyászati tevékenységét, hiszen így már minden korosztálynak kínál korszerű terápiás megoldást" – mondta a kommunikációs igazgató.