• nátha
  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

   Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

  • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

   Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Richter-vezérigazgató: tartható a növekedési terv

Gyógyszerpiac 2023.05.12 Forrás: MTI
Richter-vezérigazgató: tartható a növekedési terv

A rendkívüli adó speciális elszámolása iversenyhátrányba hozza a magas hozzáadott értéket előállító cégeket, így a Richtert is.

A Richter árfolyamhatástól megtisztítva, változatlanul 10 százalékos bevétel- és nettó nyereségnövekedéssel számol forintban az idén - mondta Orbán Gábor vezérigazgató a vállalat negyedéves eredményeit értékelő sajtótájékoztatón pénteken Budapesten. Hangsúlyozta, hogy négy, önmagában erős üzletág - nőgyógyászat, biotechnológia, neuropszichiátria és generikus üzletág - alkotja a céget, ezt a legfrissebb számok is alátámasztják. Kitért arra, hogy a cég fejlesztési programjai a tervek szerint haladnak, jelenleg 21 termék van törzskönyvezési és bevezetési szakaszban.

A tavaly őszi bejelentés szerint a Richter Gedeon Nyrt. eladta a romániai nagy- és kiskereskedelmi üzletágát, ezt a héten jóváhagyták a hatóságok, az üzletág így év végéig fokozatosan kikerül a cég mérlegéből, az eredményre nem lesz hatással - ismertette.

A Richter Gedeon Nyrt. péntek hajnalban közzétett gyorsjelentése szerint a társaság az első negyedévben 39,03 milliárd forint adózott nyereséget ért el, ami 3,0 százalékkal nagyobb az előző év azonos időszakinál, árbevétele 209,653 milliárd forint volt, 24,8 százalékkal haladta meg a bázisidőszakit.

Orbán Gábor kitért arra, hogy az eredményt növelték az első három hónapban éves összevetésben tapasztalt kedvező árfolyammozgások. Ugyanakkor bevezettek egy új mutatót is, az úgynevezett szűrt EBIT-et, azaz a korrigált kamatfizetés és adózás előtti eredmény (EBIT) az egyedi hatásoktól megtisztított alaptevékenység eredményességét tükrözi. A tisztított EBIT 59,1 százalékkal 58,9 milliárd forintra nőtt az első negyedévben - ismertette.

Az eredményt ugyanakkor befolyásolta a rendkívüli adó speciális elszámolása is - jegyezte meg, hozzátéve: az extra teher versenyhátrányba hozza a magyarországi gyártóbázissal rendelkező, magas hozzáadott értéket előállító cégeket, így a Richtert, mivel az adó nem vonatkozik az OTC piac (vény nélküli piac) szereplőire.

Bogsch Erik, az igazgatóság elnöke méltánytalannak nevezte a magyarországi gyógyszergyártást sújtó különadót. Tavaly 45,3 milliárd forint volt ez a teher, idén az első negyedévben pedig meghaladta a 17 milliárd forintot. Miközben a külföldi gyártókra nem vonatkozik ez az adó, így a magyar gyártóknak ez súlyos versenyhátrányt jelent. A különadó léte üzletpolitikailag is erősen megkérdőjelezhető - húzta alá.

A Richter részvényeivel a BÉT prémium kategóriájában kereskednek. Az elmúlt évben a legmagasabb árfolyama 9150 forint, a legalacsonyabb 6605 forint volt.

Legolvasottabb cikkeink