• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Sajtkukac-szindróma: agyi diszfunkció?

Gyógyszerpiac Forrás: World Pharma News - Deutsche Ärzteblatt

A hiperaktív gyereket nevelő kanadai családok új terápiás opcióval számolhatnak, engedélyezték az első prodrug-ot.

Egy biofarmakonokra specializálódott multinacionális cég, a Shire plc bejelentette, hogy az észak-amerikai országban engedélyezték készítményét, a VYVANSE-a figyelemhiányos hiperaktivitás rendellenesség (attention deficit hyperactivity disorder, ADHD) kezelésére.


A lisdexamfetamine dimesylate kapszula Kanadában az ADHD-terápia első és egyetlen engedélyezett prodrug-ja. (Prodrug: kb. előgyógyszer, olyan anyag, amely általában csak a májban, a metabolizáció során válik aktívvá.)


Az Angus Reid közvéleménykutató cég 301 olyan családban végzett felmérést, amelyben legalább az egyik gyerek hiperaktív. Megállapították, hogy bár a gyógyszerezés egyetlen lényeges célja a tünetcsoportnak az iskolában töltött órák során való féken tartása volt, a szülők egynegyede szerint az ezt célzó terápia hatása megszűnik, mielőtt a tanítás délután 16 órakor véget érne. Ötven százalékuk arról számolt be, hogy az ő gyerekeiknél ez még vacsoraidő (18 óra) előtt bekövetkezik. A megkérdezettek 73 százaléka szerint a [kompenzálatlan] szindróma ideje reggel 6 és este 9 közt észlelhető.


Az ország különböző részeiből gyűjtött adatok szerint
• a családok 60 százaléka érzi úgy, hogy az ADHD-diagnózis következményeképpen a tanárok „másként" bánnak gyerekükkel
• 88 százalékuk véli úgy, hogy a gyerekek önbecsülését a gyógyszeres kezelés kedvezően befolyásolja
•  93 százalékuk szívesen értesülne az újabb terápiás opciókról
• a diagnosztizáltan hiperaktív gyerekek szüleinek 73 százaléka döntött úgy, hogy a kezeléshez gyógyszeres terápia is tartozzék
• 84 százalékuk számolt be arról, hogy gyerekeik figyelme könnyen eltéríthető, és különböző tevékenységei során nehezére esik folyamatosan figyelnie.

Azok, akik a gyógyszeres kezelés mellett döntöttek, azért tettek így, mert ez biztosította a szindróma folyamatos (83 százalék), vagy egyenletes szintű (81) kontrollját.


Az érintett kanadai családok szervezete, a CADDRA (Canadian Attention Deficit Hyperactivity Disorder Resource Alliance) szerint a hiperaktivitás a leggyakoribb gyerekkori pszichiátriai rendellenesség, amely az iskoláskorú gyerekek 5-12 százaléka körében észlelhető. A hiperaktív kanadai gyerekek létszáma folyamatosan mintegy 278 ezerre tehető, a legfontosabb tüneteket – a figyelemzavart, a hiperaktivitást és az impulzivitást – a szülők érthetetlen, bonyolult jelenségként élik meg.


A VYVANSE 6-12 éves hiperaktív gyerekek kezelésére szolgál. Az Egyesült Államokban az ott már két éve hozzáférhető készítményt eddig hétmillió alkalommal írták fel.


[A figyelemhiányos hiperaktivitás pszichiátriai tünetcsoport négyszer-kilencszer gyakoribb a fiúk, mint lányok körében. Leggyakrabban három- és négyéves kor közt jelentkezik, és az érintettek többsége serdülő- és fiatal felnőttkorában is szenved tőle. Bár pontos oka nem ismert, gyakori, hogy az ADHD-s gyerekek agya szerkezeti és funkcionális eltéréseket, például aszimmetriákat és vérellátási szabálytalanságokat mutat.


Egy új, a Deutsche Aerzteblattban megjelent publikáció szerint a hiperaktivitás – német terminológiával: túlmozgásosság – áldozatai az esetek egy- vagy kétharmadában egy életen át sem szabadulnak meg tüneteiktől, amelyek olykor igen jelentős mértékben befolyásolják sorsukat és életvitelüket. A cikket közreadó freiburgi kutatók szerint ebben a páciens-körben jelentősen magasabb a közlekedési balesetek, a nem kívánt terhességek és válások száma, nagyobb a munkanélküliek, a munkahelyüket gyakran változtatók, valamint a (lehetőségeikhez képest) alulképzettek aránya.]