• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

 • egynapos sebészet
  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

  • Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

   Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

Se támogatás, se megtakarítás: esik a nem támogatott gyógyszerek forgalma

Gyógyszerpiac Forrás: Pharma Marketletter

Franciaországban az orvosok fele annyit rendeltek azokból a gyógyszerekből, amelyeket levettek a támogatási listáról.

A francia egészségügy-gazdasági kutató és –dokumentációs intézet (IRDES) által közzétett adatok szerint 2006 során az orvosok 50 százalékkal kevesebbet rendeltek azokból a gyógyszerekből, amelyeket a kormány egészségügyi főhatósága, a HAS levett a támogatási listáról. A Pharma Markettletter szerint azonban a megtakarítások ennek ellenére csak lassan mutatkoznak a támogatott szegmentumban – vagy pedig be sem következnek.

A 2006 februári 34-ről a következő hónapban 17 százalékra csökkent azoknak az orvos-beteg találkozásoknak a száma, melyek során az orvos köptetőt vagy nyákoldót írt fel, ezek a készítmények március 1-jétől kerültek le a támogatási listáról. A csökkenés különösen szembeszökő volt a visszérgyógyszereknél, melyeknek támogatását három fázisban, 2004-ben, 2006-ban és 2007-ben csökkentették. Az idén január 1-jétől a teljes kategória lekerült a listáról, miután a szakhatóság úgy ítélte, hogy a költségekhez képes csekély egészségügyi haszonnal járnak. 2006-ban viszont azután, hogy a támogatásokat 35-ről 15 százalékra csökkentették, ezelek a szereknek a pénzben kifejezett forgalma – úgy, hogy a betegek a maguk elhatározásából vették őket – egyharmadával nőtt. Ami a mennyiséget illeti, 2006-ra a fogyás, 20 százalékkal, visszaesett 74,7 millió csomagra/dobozra, 2007-ben azonban stabilizálódott.

A gyógyszerrendelés – a támogatás megszűntetése nyomán bekövetkező – markáns csökkenésének másik példájával az idült vagy heveny hörghurut-szerek szolgáltak. Korábban az orvos-beteg-találkozások 59,5 százaléka receptírással végződött, ami a változások nyomán 30,5 százalékra esett vissza. E szembetűnő csökkenés ellenére az IRDES jelentése megállapítja, hogy a diagnózissal összefüggésben az orvosok lassabban mérsékelték más terápiás kategóriák – például a hörgőtágítók, bizonyos nem-szteroid gyulladásgátlók és kortikoidok – felírását, jóllehet „ennek orvostudományi indokát nem mindig könnyű megállapítani". A vizsgálat azt is regisztrálta, hogy a gyógyszerrendelés-csökkenésre a betegek vagy (!) orvosok korától és nemétől függetlenül került sor, kimutatható volt azonban összefüggés az orvosok műtéti tevékenységének szintjével. A kutatók regionális eltéréseket is megállapítottak.

A támogatás-megszűntetési folyamat az IRDES szerint nem eredményez egyértelmű megtakarításokat, az átlagos receptköltségek megmaradtak a 29,4 eurós szinten, amiből 15,40-et különféle betegbiztosítási alapok fizettek. Azadatok szerint egészségügyi kiadások racionalizációja, különösen pedig a köptetők támogatásának megvonása nem járt mérhető eredménnyel. Ezenközben a január elsejével bevezetett új betegellátási és gyógyszerárazási rendszerben minden más rátát a támogatási arányok határoznak meg majd. Az átlagos évi maximunm páciensenként 50 euró lesz, és minden csomag gyógyszer felírását 50 eurocent díj terheli. Ettől a változástól az év során 850 millió eurós megtakarítást remélnek.

Legolvasottabb cikkeink