• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Staccato és Zaleplon: álompár? Nem: álompára!

Gyógyszerpiac Forrás: Scrip

Permet formában belélegezhető álmatlanság elleni szer, mely egy eddig kielégítetlen gyógyászati igényre nyújt megoldást.

Permet formában belélegezhető álmatlanság elleni szer, az AZ-007 I. klinikai fázisú vizsgálatait kezdte meg egy kaliforniai székhelyű gyógyszeripari cég, az Alexza. A kód a vállalat Staccato nevű eszközében már alkalmazott zaleplon hatóanyag újabb változatát jelöli.

A Staccato kézben tartható méretű, kémiai „fűtésű" adagoló inhalátor, amely a belsejében egy vékony zaleplon-filmet gőzölögtet el. A lehűlő pára ezután aeroszollál alakul át, amely az inhaláció során a tűdő mélyebb területeire is eljut. A zaleplon nem-benzodiazepin altató, amelyet a Meda forgalmaz.


Az Alexza szerint a Staccatóval bejuttatott AZ-007 gyors elalvást idéz elő: újdonság, nem-invazív, és az intravénás szerekéhez hasonló farmakokinetikai tulajdonságokkal rendelkezik, azaz egy eddig kielégítetlen gyógyászati igényt elégít majd ki.


Az AZ-007 egy-egy adagját I. fázisú klinikai kettős vakkísérlet során, negyven egészséges személyen tesztelik – biztonság, tolerabilitás és farmakokinézis szempontjából. Négy (0,5-4 mg-os) adagnyit placebokontrollal próbálnak ki.


Az Alexza ezen kívül bejelentette, hogy az első negyedév végéig megkezdi egy skizofréniagyógyszer-jelöltjének, az AZ-004-nek (a Staccato-loxapine-nek) III. fázisú vizsgálatait. A harmadik negyedévre egy másik III. fázisú vizsgálat megkezdését is kitűzték: fejlesztik az AZ-004 egy alacsonyabb dózisú változatát, az AZ-104 kódú migrénes fejfájás elleni szert is. A cég tervezi, hogy az év végén előzetes jelentésben ismeretetik a IIa (koncepció-ellenőrzési) fázis eredményeit is.


Előkészületben, ugyancsak a IIa fázisban van az AZ-002, a Staccato Alprazolam is, amelyet pánikbetegséggel összefüggő pánikrohamok ellen alkalmaznának. A vizsgálat alanyait előre láthatólan a második negyedév végére gyűjtik össze. Az Endo Pharmaceuticals megszerezte az AZ-003, egy rákbetegek számára kifejlesztett Staccato/fentanyl fájdalomcsillapító liszenszét.