• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Szakértő kell a hamisítványok azonosításához

Gyógyszerpiac Forrás: HENT Hírlevél

A jól sikerült hamisítványokat csak a laborvizsgálatokra támaszkodva tudják megkülönböztetni.

A készítmények hamissága néhány esetben egyértelmű, de sokszor részletes laborvizsgálat szükséges ahhoz, hogy a tabletták eredetiségét igazolják vagy cáfolják. A világ leggyakrabban hamisított gyógyászati termékét, a Viagrát gyártó gyógyszergyár ellenőrző laborjának munkájáról közölt riportot a Los Angeles Times.

Gyógyszerminták sorakoznak a pulton a Pfizer laborjában. A szakértő mintát vesz egy, a férfiasság fokozását ígérő "homeopátiás" készítményből. A tesztcsőből fehér füst gomolyog. "Egyértelműen nem növényi eredetű" – állapítja meg.

Az amerikai hatóságok a tavalyi év egészében mintegy egymillió darab hamis gyógyszert foglaltak le, ugyanakkor az Interpol, a WHO és más nemzeti ellenőrző szervek közreműködésével 2010 októberében egyetlen hét alatt került elő ugyanennyi. A gyógyszerhamisítás rendkívül jelentős üzlet: becslések szerint a hamisítók évi 75 milliárd dolláros forgalmat bonyolítanak, miközben a hamisítványok piaci aránya évről évre nő.

Ezek a hamis készítmények azonban nem pusztán megtévesztik a fogyasztókat, veszélyt is jelentenek rájuk, hiszen ismeretlen összetevőkből, nem megfelelő körülmények között készülnek. Azonosításuk pedig különösen nehéz. Néhány esetben külső jellemzők alapján megállapítható ugyan az eltérés, de sok esetben csak a szakértői vizsgálat során derül fény a hiányosságokra.

A Pfizer szakértői szerint nem kell ahhoz gyógyszerésznek, vagy tudósnak lenni, hogy hamisítványokat készítsen valaki. Bár mint mondják, Oroszországban sok állástalan tudóst szerveznek be a hamisítók, így az ott készült termékek különösen kifinomultak. Tény ugyanakkor, hogy a hamisítók számára nem a gyógyítás, hanem a profit a lényeg, ezért egy céljuk van, hogy a készítmény eléggé hasonlítson az eredetire, és így minél többet és minél könnyebben el lehessen adni.

A cég alkalmazottai szerint, a hamisítványok még őket is megtéveszthetik, ezért csak a laborvizsgálatokra támaszkodva tudják megkülönböztetni a Pfizer által gyártott és a hamis készítményeket. A vizsgálatra kerülő mintákat gondosan katalogizálják és lefényképezik, majd spektrométeres eljárással elemzik ezek összetevőit. A minták összetevőit azok frekvencia-elnyelő képessége alapján azonosítják. Rendszerint, mire a számítógépek monitorán megjelennek az eredmények, már egyértelmű, hogy hamisítványról van szó.

Miután megállapították, hogy a készítmény nem eredeti, azonosítják annak összetevőit is. A Pfizer laborjában találtak már hintőport, bórsavat, gipszet és téglaport, útburkolati festéket is a vizsgálatok során. Ha a hamisítók ugyanazokat az összetevőket használják is, mint az eredeti gyártó, a laborban akkor sem nehéz megállapítani a különbséget, hiszen míg az eredeti gyártó pontos mérések alapján, mindig ugyanolyan arányokkal dolgozik, a hamisító nem figyel ilyen "apróságokra". Egy picit több vagy kevesebb ebből, neki nem számít, a betegnek viszont igen.