• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Szkizofrén biobank a gyógyszerkutatásért

Gyógyszerpiac Forrás: Weborvos

A jelenlegieknél hatékonyabb és kevesebb mellékhatással bíró gyógyszerek kerülhetnek forgalomba.

A Richter Gedeon Nyrt. tradicionálisan jó kapcsolatokat ápol az egyetemi kutatóhelyekkel. Missziója, hogy a hazai és nemzetközi tudományos és gazdasági szektor stratégiai együttműködésén alapuló, közösen végzett kutatás-fejlesztési, valamint technológiai innovációs és oktatási-képzési tevékenység során kereskedelmileg is hasznosítható eredmények szülessenek.

A Richter egyik legújabb, széles körű ipari és akadémiai együttműködésen alapuló projektje az egyik leggyakoribb pszichiátriai betegség, a szkizofrénia kutatását vette célba, mely témaválasztást mind tudományos, klinikai, és epidemiológiai, mind stratégiai okok indokolnak. A betegség vizsgálatát egy innovatív kutatási módszerek alkalmazását lehetővé tévő biobank létrehozása, és az ehhez kapcsolódó, biomarker kutatáson alapuló szisztematikus K+F stratégia segíti, melyet közös összefogásban kíván megvalósítani a Debreceni Egyetem OEC, a Richter Gedeon Nyrt., a Magyar Klinikai Neurogenetikai Társaság, az UD-GenoMed Kft., és a Kripto Kft. részvételével létrehozott konzorcium. A konzorcium tagjai koordinálják és harmonizálják kutatási infrastruktúrájukat, így a kapacitások hatékonyabb kihasználásával teremtik meg a hosszú távú kutatás alapjait.

A „Biobankon alapuló biomarker felfedezés és molekuláris mechanizmus kutatás az antipszichotikus gyógyszerek fejlesztésében" elnevezésű projekt célja olyan biomarkerek és módszerek kidolgozása, melyek segítségével támogatható, racionalizálható és hatékonyabbá tehető a pszichiátriai betegségek kezelésére szolgáló új gyógyszerek kifejlesztésének folyamata. Ennek eredményeként a jelenlegieknél hatékonyabb és kevesebb mellékhatással bíró gyógyszerek kerülhetnek forgalomba.

A cél betegségalapú biobank létrehozása („SCHIZOBANK"), amely egyfajta tudományos „gyűjteményként" szkizofréniában szenvedő betegek pszichiátriai tünettani leírását, környezeti tényezőkre vonatkozó adatokat, továbbá tőlük származó, örökítőanyagot tartalmazó biológiai mintákat tartalmaz, a későbbi szisztematikus elemzésre lehetőséget adva. A biobank részben a betegség iránti fogékonyságra hajlamosító gének és genetikai variánsok azonosítását szolgálja, valamint biomarkerek azonosítására is használható, melyek meggyorsíthatják a betegségek diagnosztizálását és segíthetik a gyógyszerek hatásainak figyelemmel kísérését.

A biobank segítheti a szkizofrénia tünetei és a gyógyszeres kezelés közti molekuláris szintű kapcsolatok feltárását a rendszerbiológiai megközelítés eszközeivel, melynek köszönhetően azonosíthatóvá válhatnak mind a sikeres antipszichotikus kezelést kísérő biológiai és klinikai biomarkerek, mind a nemkívánt mellékhatásokat előre jelző folyamatok.

Az antipszichotikumokkal való kezelés gyakori mellékhatása a testsúlynövekedéssel járó ún. metabolikus szindróma. A projekt keretében a kutatók vizsgálni kívánják az ezt jelző markereket és kialakulási útvonalakat, hatásmechanizmusokat, mind emberi sejteken, mind állatkísérletekben.

A SCHIZOBANK, melynek létrehozását Magyar Klinikai Neurogenetikai Társaság koordinálja, a három orvostudományi Egyetem Pszichiátriai Klinikája (Budapest, Debrecenb, Szeged), a Budapesti Nyírő Gyula Kórház, és a miskolci Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház Pszichiátriai osztálya közreműködésével jön létre. A klinikákon levett vérmintákat három centrumban dolgozzák fel: a Debreceni Egyetemi Klinikai Genomikai Központjában, a Semmelweis Egyetem Molekuláris Neurológiai Központjában és a Szegedi Egyetem Pszichiátriai Klinikáján. A SCHIZOBANK mintáinak elhelyezéséhez az infrastruktúrát a Richter Gedeon biztosítja, a minták nyilvántartását és a kísérő klinikai adatok tárolását biztosító informatikai rendszert pedig a Kripto Kft. hozza létre. A SCHIZOBANK célkitűzései között szerepel a vezető nemzetközi biobank konzorciumokkal való együttműködés is.

Legolvasottabb cikkeink