• nátha
  • A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

   A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

  • Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

   Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

 • melanóma
  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

  • A betegségről a melanoma világnapján

   A betegségről a melanoma világnapján

  • Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

   Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

 • egynapos sebészet
  • Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

   Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

  • Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

   Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

  • Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

   Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

Több pénzzel kellene támogatni az új gyógyszereket

Gyógyszerpiac 2019.03.05 Forrás: AIPM
Több pénzzel kellene támogatni az új gyógyszereket

Az állam az elmúlt 12 évben nettó értéken nem növelte a gyógyszerkassza költségvetését.

A magyarok szerint az államnak jobban kellene támogatnia az új fejlesztésű gyógyszerek árát és a betegek számára történő gyorsabb hozzáférhetőségét, melynek érdekében a jelenleginél sokkal gyakrabban kellene döntenie ezeknek a modern készítményeknek a társadalombiztosítási támogatásáról – derül ki az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének (AIPM) országos reprezentatív kutatásából.

Az AIPM szerint annak érdekében, hogy a magyar betegek hozzáférhessenek a legújabb készítményekhez, a gyógyszerekre fordított közkiadás mértékét legalább a visegrádi országok átlagára kellene felemelni.

Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete(AIPM) gyógyszerekkel kapcsolatos országos reprezentatív kutatásának eredményei szerint a magyarok túlnyomó többsége(92 százalék) tisztában van azzal, hogy az állam a patikai vényköteles és kórházban kapott gyógyszerekre nyújt támogatást. A többség (52 százalék) úgy véli, a drágább készítményeknek több támogatást kellene biztosítani. A kutatás válaszadóinak 64 százaléka szerint már az ezer forintnál, míg 31 százalékuk szerint az 5 ezer forintnál drágább gyógyszereket mindenképpen támogatnia kellene az államnak.

A megkérdezettek szerint a szomszédos, kelet-európai országokhoz képest a magyar állam kevesebbet költ (48 százalék) a gyógyszerek támogatására, és mindössze 2 százalék véli úgy, hogy az állami gyógyszerár-támogatás mértéke megegyezik vagy meghaladja a környező országok állami támogatásának mértékét.

Dr. Holchacker Péter, az AIPM igazgatója elmondta: a kutatás eredményei azt mutatják, hogy a szakmai érvek mellett a lakosság is elvárja a gyógyszerek állami támogatásának növelését. Ez azért is lenne különösen időszerű, mert az állam az elmúlt 12 évben nettó értéken nem növelte a gyógyszerkassza költségvetését. Mindemellett a hazai, gyógyszerekre fordított közkiadás elmarad a visegrádi országok átlagától is, így a magyar betegek kevésbé férnek hozzá az új, az eddigi kezeléseknél hatékonyabb okosgyógyszerekhez, melyek sok ezer ember gyógyulását, életminőségének javítását segítenék. Éppen ezért üdvözöljük és előremutatónak tartjuk a kormány egészségügyet érintő javaslatcsomagját, valamint a Magyar Nemzeti Bank 330 pontos Versenyképességi Programjának megállapításait, különös tekintettel az innovatív gyógyszerek finanszírozásának megteremtésére vonatkozó és az egészségügy hatékonyságának növelésére irányú javaslatokra– tette hozzá az AIPM igazgatója.

Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete azt is felmérte, hogy a magyarok szerint mennyi új fejlesztésű gyógyszer vár jelenleg társadalombiztosítási befogadásra. Az eredmények alapján a válaszadók jelentősen alábecsülték a listán szereplő terápiák számát. Miközben ugyanis jelenleg több mint 70 készítmény vár a döntésre, a megkérdezettek 60 százaléka 20 vagy annál kisebb számot említett. A többség (55 százalék) szerint folyamatosan, míg 22 százalék szerint félévente lenne szükséges döntést hoznia az államnak az innovatív gyógyszerek társadalombiztosítási támogatásáról.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink