• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Tűzszünet az inzulinháborúban

Gyógyszerpiac Forrás: Scrip, ThePharmaLetter.com

Az új görög árak Unió-szerte hatással lesznek majd a referencia-árakra, a gazdasági következményeket még nehéz megbecsülni.

A dán Novo Nordisk– inzulin-készítményeit tekintve globális nagyhatalom – meghátrált a görögökkel vívott háborúban, amely annak nyomán tört ki, hogy az athéni kormány májusban központilag, drákói (drakóni) szigorral és mértékben, 25 százalékkal csökkentette a multi importtermékeinek árát. A cég, amely egyben a dániai székhelyű LEO Pharmának is része, korábban közölte, hogy bizonyos produktumait (az úgynevezett modern inzulinokat vagy inzulin-analógokat) többé nem szállítja Görögországba, mert ez – állítólag – nemcsak gazdaságtalan, hanem valószínűleg a párhuzamos kereskedésnek is tápot adna. Egyúttal más piacok ellátásának szűkítését is javasolta.


A múlt hét utolsó napján a NN közölte a The Pharma Letterrel: a görög kormány új, negyvennyolc inzulinterméket lajstromozó árbulletint adott ki, melyek közt szerepelnek a modern NN-inzulintermékek és inzulin-penek. Az új árak tegnap léptek érvénybe.
Hogy ezeket milyen elvek alapján alakították ki, a dánok szerint nem állapítható meg. Magasabbak azoknál, amelyeket a május 3-i rendelet tette casus bellivé, ám alacsonyabbak, mint az egyes tételek három legalacsonyabb európai árának átlagai. (A gyártó korábban ez utóbbit jelölte meg elfogadható árképzési metódusként.)


Athén most mindazonáltal leszögezte, hogy a görögországi árakat egy hamarosan kiadandó árrendeletben épp ilyen módon szabályozzák majd – a jogszabály legkésőbb szeptember 1-éig felváltja majd a jelenleg hatályost. A vállalat álláspontja: „mindennek nyomán reméljük, hogy hosszú távú megállapodásra jutunk majd a kormánnyal a rendeletről folytatott párbeszéd révén."


A cég állásfoglalása így folytatódik: „Biztosítandó, hogy az emberek Görögországban továbbra is hozzájussanak rendkívül korszerű inzulin-termékeinkhez, elfogadtuk az új, ideiglenes árakat. Arra számítunk, hogy következésképpen Görögországban valamennyi gyógyszertár árusítani tudja majd az NN-termékek teljes skáláját.


A Reutersnek nyilatkozva Mike Rulis, a cég szóvivője rámutatott: „az árak még most is alacsonyabbak, mint a május 3-a előttiek, de már nem huszonöt százalékkal – inkább nagyjából tízzel".


Rulis szerint a modern inzulinokra és az inzulin-penekhez alkalmazott termékekre kiadott új árak Unió-szerte hatással lesznek majd a referencia-árakra, s úgy véli, ennek gazdasági következményeit egyelőre még nehéz megbecsülni.


Görögország nem tartozik a NN jelentős piacai közé, gyártmányainak forgalma itt évente csak 48 millió euró (58M USD)– összehasonlítva a tavalyi globális 8,3 MRD USD-os forgalommal. Az árak azonban itt máris az Unióban a legalacsonyabbak közé tartoznak, s a cég tart attól, hogy a további görög árcsökkentés másutt is hasonló fejleményeket generál.