• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Új gyáregységet épít Debrecenben a TEVA

Gyógyszerpiac Forrás: Weborvos Szerző:

Az izraeli TEVA debreceni gyárában 2011-ben már évi 15 milliárd tablettát gyártanak, jelentették be a gyógyszercég képviselői mai tájékoztatójukon.

Csaknem 100 millió dolláros beruházással új gyáregységet épít a debreceni TEVA Gyógyszergyárt Zrt. A beruházás eredményeként megduplázódik, éves szinten 15 milliárdra nő a tabletta- illetve kapszulagyártó kapacitás. Nem elhanyagolható szempont az sem, hogy a program további 425 hajdúsági embernek teremt munkahelyet, közölte a résztvevőkkel a zrt. vezérigazgatója, Hegedűs Lajos.

Az izraeli TEVA, amely a világ első számú generikus gyógyszergyártója, 1995-ben vette meg a Biogált, ezt 2000-ben a gödöllői Humán Oltóanyaggyár felvásárlása követte, saját beruházásban pedig Sajóbábonyban épített alapanyagyártó egységet. A fejlődésre jellemző, hogy alig 12 év alatt a tablettagyártás húszszorosára, míg az alapanya előállítás – értékben – tizenötszörösére nőtt. Jelenleg a hazai gyártóbázis a TEVA legfőbb európai beszállítója. A fejlesztés eredményeként a jelenlegi heti 3-4 kamionnyi gyógyszer helyett 2011-től 10 kamionnyi medicina hagyja majd el a debreceni gyárat.

Melyik város nem örül az új, vagy a jövőben még több adót fizető cégeknek, az új munkahelyeknek? – kérdezett vissza Kósa Lajos. A debreceni polgármester szólt a gyár és a város jó kapcsolatáról, ami – mint példaként említette – a helyi programok, beruházások támogatásában is megnyilvánul. A segítség kölcsönös, a szakemberigényt látva két éves gyógyszeripari szakképzést indít Debrecen, amely iránt már most a férőhelyek számát messze meghaladó az érdeklődés, amit azt mutatja: a város és környékének polgárai biztosnak érzik a gyár, s benne saját jövőjüket. Debrecen más módon is igyekszik támogatást nyújtani, így többek között a megnövekedett gyártókapacitás logisztikai bázisának kiépítésében, ami egy, mintegy 100 millió forintos parkoló építésében testesül meg. Nem elhanyagolható a helyi adóból adott kedvezmény sem.

A gazdasági miniszter elismerően szólt a TEVA eddigi magyarországi befektetéseiről, amelyek értéke meghaladja az 500 millió dollárt. Kákosy Csaba szerint nem csak a befektetők Magyarországra vonzása, hanem itt tartása is fontos feladat. Ennek keretében külön üdvözölte, s követendő példaként említette a debreceni egyetemi tudásközpont, s a TEVA együttműködését. A gazdasági minisztérium egyébként 2 milliárd forinttal támogatja a hajdúsági beruházást.

Egy kérdésre – amely a gyógyszergazdaságossági törvény hatásáról érdeklődött – a TEVA Magyarország Zrt. vezérigazgatója kifejtette: a törvény rendkívül hátrányosan érintette a gyógyszergyártókat, akik – amennyiben máshová viszik beruházásaik – nem kényszerülnek hasonló fizetési kötelezettségekre. Rózsa András szerint nem szigorú értelembe véve egy törvényről, hanem stratégiai kérdésről van szó, arról, hogy vajon megmarad-e a száz éves hagyományra visszatekintő gyógyszergyártás Magyarországon. A gyártók éppen ezért azon vannak, hogy a kormány visszavonja e jogszabályt.

A vezérigazgató ugyanakkor arra is emlékeztette a résztvevőket, hogy a gyártók 2006-ben – a törvény életbelépését megelőző esztendőben – 22 milliárd forintot fizettek be a társadalombiztosítás kasszájába. Rózsa András egyébként úgy véli, a gyógyszergyártás gazdasági kérdés, ezért az iparnak az egészségügy helyett a gazdasági tárcához kellene tartoznia, tudomásul véve természetesen, hogy az ártámogatások témaköre változatlanul a jelenlegi minisztériumnál marad. A tárcaváltás melletti érvek között említette meg azt a paradox helyzetet, hogy a vevő mondja meg az eladási árat, s felemlítette azt a 2004-ben megtörtént esetet is, amikor az egészségügyi minisztérium 15 százalékkal csökkentette a gyógyszerek árát, s amely intézkedést három hónap múlva vissza kellett vonniuk.