• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Új regionális kutatás-fejlesztési központot hoz létre a Novartis

Gyógyszerpiac Frissítve 2023.05.05 Forrás: MTI - Weborvos
Új regionális kutatás-fejlesztési központot hoz létre a Novartis

A hazánkban több mint 400 embert foglalkoztató cégnek most 65 klinikai tesztje fut Magyarországon.

A kormányzat továbbra is mindent megtesz a magyar gyógyszeripar nemzetközi versenyképességének biztosítása érdekében, aminek egyik eredménye, hogy a szektor teljesítménye tíz év alatt kétszeresére nőtt - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető a Novartis beruházásának bejelentésén tudatta, hogy a svájci gyógyszeripari vállalat új regionális kutatás-fejlesztési központot hoz létre Budapesten, innen fogja koordinálni a dél-európai és az afrikai kutatási projektjeit. A projekttel 25 százalékkal bővülni fog a kutatás-fejlesztéssel foglalkozó dolgozók létszáma.

"Ezzel a beruházással nyer az ország, nyer a gazdaság, hiszen a hozzáadott érték tovább nő, és nyernek a páciensek is, akik pedig megkapják a lehetőséget a Novartis klinikai kutatási programjaiban való részvételre" - mondta.

Hozzátette, hogy a hazánkban több mint 400 embert foglalkoztató cégnek most 65 klinikai tesztje fut Magyarországon, az elmúlt tíz évben tízezer magyar ember vehetett részt ilyen programokban.

Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy a "válságok és a veszélyek korát" éli a világ, és az egészségügy terén is komoly kihívásokkal szembesül az emberiség, komoly versenyfutás zajlik a tudományos közösség és a vírusok között.

"Világossá vált az elmúlt évek tapasztalatai alapján, hogy a járványokkal, egészségügyi kihívásokkal szembeni védekezés sikerét alapvetően meghatározza az, hogy egy-egy ország milyen gyógyszeripari kapacitásokkal rendelkezik" - mutatott rá.

"Mára ez stratégiai képesség, stratégiai tudás, stratégiai vagyon lett. Ezért a magyar kormány továbbra is mindent megtesz annak érdekében, hogy biztosítsa a magyar gyógyszeripar nemzetközi versenyképességének további javulását, az ehhez szükséges versenyképes és innovációt ösztönző környezetet" - tette hozzá.

Kiemelte, hogy a gyógyszeripar a gazdaság egyik gerincoszlopát alkotja, amely egyszerre épít a hazai és a külföldi szereplőkre, amit jól példáz, hogy 2014 óta 23 nagy gyógyszeripari beruházás érkezett Magyarországra.

A miniszter aláhúzta, hogy a szektor termelési értéke tavaly elérte az 1200 milliárd forintot, ami óriási rekordnak számít, és gyakorlatilag az ágazat teljesítményének megduplázását jelenti tíz év alatt. Ebben az időszakban másfélszeresére nőtt a gyógyszeriparban dolgozók száma, amely mára meghaladja a 30 ezret.

Közölte, az előállított termékek 87 százaléka exportra kerül a világ 126 országába. A gyógyszeripari export tekintetében Magyarország a világranglista 20. helyén áll, miközben lakosságszámban csak a 95. helyen - tájékoztatott.

Elmondta, hogy tavaly a 13 százalékos növekedést követően meghaladta a kétmilliárd eurót a magyar-svájci kétoldalú kereskedelmi forgalom értéke, ami új csúcsnak számít. Mintegy 900 svájci vállalat működik ma Magyarországon, amelyek több mint 30 ezer embernek adnak munkát - közölte.

Magyarország veszi át a Novartis klinikai vizsgálatainak koordinációját a világ mintegy tucatnyi országában

Új fejezetet nyit magyarországi tevékenységében a világ egyik vezető, bázeli központú gyógyszeripari vállalata, a Novartis. Az innovatív gyógyszerek fejlesztésével, gyártásával és forgalmazásával foglalkozó svájci világcég évtizedek óta a hazai klinikai kutatások meghatározó szereplője, egyik legjelentősebb befektetője. A döntést, hogy Magyarország vegye át a klinikai kutatások irányítását a világ mintegy tucatnyi országában, az elmúlt évek eredményei, valamint a magyar kormány elkötelezett támogatása alapozta meg - tudatta a cég közleményben. Az elkövetkező időszakban megvalósuló beruházások a nemzetközi innovációs tevékenység erősítése mellett elősegítik a hazai betegek hozzáférését a legkorszerűbb gyógymódokhoz, valamint szakmai fejlődést biztosítanak az orvosoknak, ezzel is hozzájárulva az egészségügyi ellátórendszer működésének javításához.

"Az innováció kulcsfontosságú ahhoz, hogy fenntartható egészségügyi rendszereket építhessünk ki Európában. Ezt szem előtt tartva különösen izgalmas lehetőséget jelent számunkra, hogy a betegek fejlett terápiákhoz való hozzáférésének javítására irányuló erőfeszítéseink részeként nagyobb hangsúlyt fektethetünk a magyarországi klinikai vizsgálatokra. Ezt a beruházást a magyar kormány azon törekvése tette lehetővé, hogy az ország vezető szerepet töltsön be az innováció terén Európában. Alig várjuk, hogy folytathassuk partnerségünket Magyarországgal, és együtt dolgozhassunk az ország legkiválóbb kutatóival" – mondta el a sajtótájékoztatón Haseeb Ahmad, a Novartis európai elnöke.

A Novartis évtizedek óta elkötelezetten támogatja Magyarország és a régió egészségügyi ellátórendszereinek fejlődését, az innovációt a gyógyításban. A hazai orvostudományi egyetemekkel, országos egészségügyi központokkal, megyei kórházakkal szoros partnerségi kapcsolatot fenntartó cég az elmúlt tíz esztendőben számos klinikai vizsgálatsorozat lebonyolításában vállalt fontos szerepet, jellemzően a vezető halálokok közé tartozó szív - és érrendszeri, valamint a rákos megbetegedések és a ritka betegségek területén. Ebben az időszakban csaknem 10 ezer hazai beteg vett részt a kutatásokban. 

A cég minden évben mintegy száz klinikai kutatási programban vesz részt, amelyekbe évente több mint ezer hazai beteget vonnak be. A páciensek ellátásának jelentős költségeit, – a gyógyszereket, teszteket, diagnosztikát is beleértve – a svájci vállalat finanszírozza. A Novartis kutatás-fejlesztési tevékenysége így jelentősen hozzájárul a magyar gazdaság fejlődéséhez - írták a közleményben.

(Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Legolvasottabb cikkeink