• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Újabb diabétesz-gyógyszer a rajtvonalon

Gyógyszerpiac Forrás: World Pharma News - www.emisphere.com

Az új technológia lényege, hogy injekciók és rosszul felszívódó hatóanyagok akár szájon át bevehető gyógyszerré lehessenek.

A Novo Nordisk megkezdte NN9224-es elnyújtott hatású orális GLP-1-analógjának első fázisú klinikai vizsgálatait. Ezzel egy időben kétmillió dollárt fizetett az Emisphere Technologies Inc.-nek, amelynek „Eligen Technology"-ját a készítmény előállításához felhasználták.

A GLP-1 (’glukagon-szerű peptid 1") természetes hormon, amelynek a vércukorszint-szabályzásban van szerepe: csak akkor serkenti inzulin kiválasztását ha a vércukor szintje túlságosan magas. A 2-es típusú diabéteszben szenvedőknél gyakori, hogy kiválasztása elégtelen.  Az Egyesült Királyságban folyó klinikai vizsgálat célja, hogy egészséges önkénteseken teszteljék az NN9224-es biztonságosságát, hatásosságát, és bio-hozzáférhetőségét. A tesztsorozat eredményeit, amelybe várhatóan 155 összesen személyt vonnak be, 2011-ben jelentik be.


Sokoldalú technológia segíti a hatóanyag szervezetbe juttatását
A GLP-1 orális alkalmazásának elkészítése számos kihívással szembesíti a fejlesztőt, különösen, ami a megfelelő bio-hozzáférhetőséget (azaz a testben való felszívódást) illeti. Az NN9224-es többnek is eleget tesz a legfontosabb követelmények közül, és az Eligen formulációs technológia alkalmazásával könnyíti meg a hatóanyagnak a tápcsatornából való felszívódását.

„Hosszú út áll előttünk, és számos feladatot kell megoldanunk, mira a GLP-1 valósággá válik" – nyilatkozta a World Pharma News-nak Peter Kurzhals, a Novo Nordisk első elnökhelyettese, a cég diabétesz-kutatásainak vezetője. „Az eddig elértek alapján azonban nyilvánvaló, hogy csak idő kérdése, és elérjük célunkat."

Az Emisphere Technologies elnök-vezérigazgatója, Michael V. Novinski szerint „ez a fejlemény a Novo Nordiskkal való együttműködési programunk jelentős eredménye, és fontos - jóllehet kicsiny - lépés a 2-es típusú diabétesz sikeres kezelésében. Mint vállalkozást, nagy elégedettséggel tölt el bennünket az, amit eddig elértünk, és abban reménykedünk hogy a jövőben e program potenciális előnyeit e betegségben szenvedők milliói élvezhetik majd."

A Novo Nordisk és az Emisphere tavalyelőtt júniusban kötötték a fejlesztési és szabadalmi szerződést a Novo Nordisk tulajdonában lévő GLP-1-analógok Emisphere „Eligen Technology"-val való fejlesztésére. A szerződésben meghatározott fejlesztési-premizálási szakaszok közül most az első fejeződött be.


Az Eligen Technology lényege injekciók és rosszul felszívódó hatóanyagok orális bevitelre való alkalmassá tétele. Az Emisphere által kifejlesztett technológia elvileg és többek közt B12-vitaminhiány, ízületi gyulladás, csontritkulás, elhízás, növekedési rendellenességek és fertőző betegségek elleni szerek orális gyógyszerként való alkalmazását teszi lehetővé – ezek egy része már működik, más részük alkalmazása a jövőben várható.