• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Újabb segítség a ''Contergan-bébiknek''

Gyógyszerpiac Forrás: MTI

Újabb segítség érkezett a németországi "Contergan-bébik" számára.

A vétkes gyógyszergyár ötvenmillió eurós támogatása egyfajta erkölcsi kárpótlást is jelenthet számukra.

Az érintettek határtalan szenvedéseiért felelős Grünentahl gyógyszergyár igazgatója csütörtökön bejelentette, hogy 50 millió eurót helyez el abban az alapban, amely a legfrissebb felmérések szerint 2800 életben lévő áldozat megsegítését szolgálja. Mindez nem utolsósorban a ZDF televíziónak is köszönhető.

Igazából ötven év körüliek, vagy talán valamivel fiatalabbak azok az úgynevezett "Contergan-bébik", akik az ötvenes évek végén és a hatvanas évek legelején a hasonló nevű gyógyszer következtében torzszülötten, kezek, vagy lábak, sokszor mindkettő nélkül jöttek a világra, vagy egyéb testi torzulásokkal, a belső szervek rendellenességével, több esetben pedig pszichés, illetve érzékszervi zavaroktól szenvednek. Számuk csak Németországban ötezer körül mozgott, s közülük mintegy kétezren már életüket vesztették. További mintegy ötezren jöttek a világra hasonló rendellenességekkel más országokban is, ahol a gyógyszer szintén kapható volt.

A gyógyszert a Grünenthal 1957 késő őszén dobta a piacra, elsősorban pánikbetegség és migrén ellen, nyugtató-, s altatószerként, valamint hányinger ellen. A kismamák számára egyáltalán nem volt ellenjavallt, sőt a Contergan egyik legfőbb célcsoportját - a nyugodt alvás érdekében és a hányinger ellen - az áldott állapotban lévő anyák jelentették.

A rendkívül széles hatásterület miatt ez óriási profitot biztosított a Grünentahl számára. Egészen addig, amíg 1958 második felétől jelentősen megnövekedett a súlyos fejlődési rendellenességgel - vagy halva - született gyermekek száma. S a gyanú kezdettől fogva a Conterganra terelődött, hiszen a kismamák életében a "közös nevező" a szóban forgó gyógyszer volt. A gyógyszert 1961 novemberében betiltották.

A Grünentahl igazgatója, Sebastian Wirtz most egy interjúban közölte, hogy 50 millió eurót helyez el abban az alapban, amely a segítségnyújtást szolgálja. Wirtz, akinek cége az elmúlt időszakban szinte minden felelősséget elutasított, ezúttal azt hangoztatta, hogy "önkéntes hozzájárulásról" van szó, amely szavai szerint azt célozza, hogy a segítségre szorultak ellátása könnyebbé váljon.

A gyógyszergyár döntése nem sokkal azután született, hogy a német parlament duplájára emelte az úgynevezett "Contergan-pótlékot", azt a nyugdíjnak nevezett juttatást, amelyet a gyógyszer áldozatainak folyósítanak. A Bundestag döntése értelmében a havi juttatás 250 és 1100 euró között mozog, attól függően, hogy az adott személy a gyógyszer következtében milyen károsodást szenvedett.

A szülők és a gyártó cég között annak idején több mint egy évtizedig tartó bírósági hercehurca folyt, de a Grünentahl nem volt hajlandó elismerni felelősségét. Az ügy már-már kezdett feledésbe merülni, amikor tavaly novemberben a ZDF közszolgálati televízió egy megrázó "Contergan-krimivel" állt elő. A televízió egy Contergan-bébi első tizenöt évének alakulását mutatta be. A film több millió nézőt döbbentett rá meglehetős drámaisággal arra, hogy a Grünentahl gyógyszere milyen mérhetetlen szenvedést okozott több ezer embernek, akiknek jelentős része azóta szüleit is elvesztette. Legtöbbjük állandó segítségre, illetve teljes ellátásra utalt, de kevesen közülük - páratlan hősiességgel, önuralommal és példamutatással - igyekeznek helytállni és egzisztenciát létesíteni. A film egyebek között azt mutatta be, hogy az immár "meglett" Contergan-gyermekek hogyan vásárolnak a tolószékből fogaik segítségével, hogyan próbálják a számítógépet használni kéz nélkül, vagy csonka kézzel, s hogyan örülnek minden szenvedés ellenére is.

Az áldozatok egy állami alapból kapnak csekély megélhetési segítséget, amelybe annak idején 110 millió márkát (ma mintegy 50 millió euró) fizetett be a düsseldorfi cég is. A havi "Contergan-"pótlék" eddig maximum 545 euró volt, amiből az áldozatok képtelenek voltak megélni. Már csak azért nem, mert állapotuk az idő múltával fokozatosan rosszabbodott, s egyre erőteljesebben váltak kiszolgáltatottá.

Margit Hudelmaier, a németországi Contergan-károsultak szövetségének elnöke - aki 1960-ban karok nélkül és más, szinte leírhatatlan testi torzulásokkal jött a világra - a közelmúltban egy nyilatkozatban utalt arra, hogy a ZDF filmjének rendkívül nagy szerepe volt a parlamenti segítségben, mert ismételten ráirányította a figyelmet az áldozatok szenvedéséire. A szövetség a legújabb a Grünentahl mostani "közvetett" beismerését egyelőre még nem kommentálta.

Legolvasottabb cikkeink