• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Újabb terápiákat fogadhatnak be júniustól

Gyógyszerpiac Forrás: Weborvos

Növekszik a gyógyszerkassza nagysága jövőre, bár így is messze elmaradunk a V4-ek átlagától.

A lakosság rossz egészségügyi állapota és fokozatos elöregedése miatt a gyógyszerek iránti igény évről évre nő Magyarországon. Éppen ezért nagyon jó hír a magyar betegeknek hogy a lakossági igényeket figyelembe véve a gyógyszerkassza jövőre is bővül.

Az Innovatív Gyógyszergyártok Egyesülete (AIPM) közleményében örömmel üdvözli a tényt, hogy a 2018-as költségvetési tervezetben az ideihez képest 18 milliárd forinttal növekszik a gyógyszerkassza nagysága, vagyis a patikai forgalomban kapható gyógyszerek ártámogatása, így a kassza kerete 337,4 milliárd forint lesz. Ebből 72,4 milliárd forintot a gyógyszergyártók fizetnek majd a tervek szerint, a korábbi évek gyakorlatának megfelelően jelentős részt vállalva a gyógyszerellátás finanszírozásából.

Összehasonlításként, 2016-ban a gyártói befizetésekkel együtt megvalósult teljes költés összesen 328 milliárd forint volt, ehhez képest a növekedés közel 10 milliárd forint lesz, és növekszik a gyógyszerkassza állami támogatásból származó része is.

Mindemellett a hazai gyógyszer-finanszírozás összetettsége miatt ez a kassza nem azonos a teljes gyógyszerköltéssel! A tárgyalt költségvetési sor nem tartalmazza például a kórházi készítmények támogatását, és az úgynevezett tételes finanszírozású gyógyszerekre (tipikusan ilyenek például a modern onkológiai és biológiai terápiák) költött összeget sem, melynek növelése szintén szükséges ahhoz, hogy a legmodernebb terápiák eljussanak a betegekhez.

A V4 országok nettó (gyártói befizetésekkel korrigált) gyógyszerköltését vizsgálva, megállapítható, hogy még ezután az emelés után is Csehország nettó állami gyógyszerköltése körülbelül 50 százalékkal magasabb lesz, mint Magyarországé, és még így is messze vagyunk a V4 országok átlagától.
A gyógyszergyártók töretlen erőfeszítéseinek eredményeként, a biotechnológiai és a géntechnolgiai fejlesztések nyomán folyamatosan újabb és a korábbinál hatásosabb vagy kevesebb mellékhatással járó terápiákat fejlesztenek.

Jó hír, hogy júniustól várhatóan 6 új készítmény kaphat ártámogatást Magyarországon, de hozzá kell tenni, hogy jelenleg is közel 50 innovatív, a legújabb gyógyítási módszereket megvalósító készítmény vár befogadásra számos terápiás területen.

A most még hozzáférhetőségre várakozó innovatív terápiák segítenének például a fiatalabb (20-35 éves), aktív krónikus gyulladásos bélbetegségekben szenvedőknek, reményt adnának a cukorbetegeknek, hogy nem veszítik el a látásukat, illetve számos, a legfrissebb terápiás irányelvekben első választásként ajánlott immunonkológiai daganatellenes kezelés is van közöttük. Befogadásra vár még több más új terápia mellett egy új modern vérfaktor készítmény, amely lehetőséget ad a vérzékenységben szenvedő betegeknek a ritkább adagoláson keresztül a kényelmesebb életvitelre, valamint a súlyos asztmás betegek számára segítséget jelentő új biológiai terápia, amitől akár felére is csökkenhetnek a súlyos asztma rohamok és a szisztémás szteriod kezelés szükségessége is, így jelentősen javulhatna a betegek életminősége.

Végezetül arra is emlékeztetni kell, hogy a gyógyszergyártók adóterhei Magyarországon a legmagasabbak a régióban. Különböző adók formájában a gyógyszergyártók fizetik évente a gyógyszerkassza megközelítőleg 20 százalékát, és minden évben növekszik a gyógyszeripari hozzájárulás összege, ahogy a teljes forgalom és a támogatási kiadások is növekednek.