• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Vakcinák több mint tíz ráktípus ellen?

Gyógyszerpiac Forrás: Scrip

A legnagyobb üzlet, amely az immunterápiás piacon valaha is nyélbe üttetett.

Az Avant Immunotherapeutics leányvállalatának, a Celldex Therapeuticsnak közbeiktatásával kizárólagos liszenszt adott el a Pfizernek, amely az egyezség értelmében az egész világon gyárthatja-forgalmazhatja az Avant terápiás rákvakcináját, a CDX-110-est. A mintegy 440 millió dolláros üzlet feltételezések szerint az egyik legnagyobb, amely az immunterápiás piacon valaha is nyélbe üttetett.


A CDX-110-es összes fejlesztési és értékesítési költségét a Pfizer viseli majd. Az immunoterápiás szer az EGFRvIII-as tumorspecifikus molekulára épül, amely jelenleg a fejlesztés második fázisában tart, és egy agresszív primer agytumor, a multiform glioblasztóma ellen vetnék be. A Pfizer minden más rák-indikációra is megszerezte az EGFRvIII kizárólagos jogait.


Az Avant az első lépésben egy összegben 40 millió dollárt és 10 millió dollár értékű Pfizer-értékpapírt kap, majd összesen 390 milliót a CDX-110 és más EGFRvIII vakcina-készítmények fejlesztésének és forgalmazásának egyes sikeres fázisai után – ezeken felül pedig két számjegyű haszonrészesedést is. Az Avant mindazonáltal arra számít, hogy továbbra is fontos szerepet játszik majd a CDX-110-es fejlesztésében és forgalmazásában.


Az Egyesült Államok élelmiszer- és gyógyszerhatósága nemrégiben gyorsított elbírálást és ritkagyógyszer-státust biztosított a CDX-100-asnak, amelynek jelenleg II/III fázisú tesztelése folyik: újonnan diagnosztizált glioblasztóma-betegeken biztonság és hatékonyság tekintetében vizsgálják sugárterápiával és temozolomide-dal való együttes alkalmazását. (Az utóbbi a Schering-Plough gyógyszerének hatóanyaga.)


Dr. Thomas Davis, az Avant orvos-vezetője és első alelnöke közölte a Scrippel, hogy a CDX-110-est a cég várhatóan mell-, petefészek-, áttétes prosztata-, kolorektális illetve- fej-nyak tumorok ellen is teszteli majd. Véleménye szerint a Pfizer néhány rendkívül ígéretes immunterápiás molekula tulajdonosa: fejleszti a CP-870893-as, CD-40-agonista monoklonális antitestet, amelyet szilárd tumorok, többek közt melanóma ellen alkalmaznának ( – I. fázisú vizsgálatai folynak –), valamint az Agmennel közösen a tremelimumabot, egy CTLA4-ellenes tisztán humán monoklonális antitestet, egyéb rákfajták kezelésére. Utóbbinak ez idő szerint a III. fázisú vizsgálatait végzik.


A várhatóan már a második negyedévben pénzt hozó Pfizer-üzlet bevételeinek felhasználásával az Avant antigén-prezentáló sejtekkel (APC) kapcsolatos technológiai fejlesztéseket hajt végre, és valószínűleg további vakcinák- és immunterápiák fejlesztését is finanszírozza belőle. Ezek közé tartozik a CDX-1307-es protein, amelynek két I. fázisú vizsgálatát is végzik, és amelyet előrehaladott hasnyálmirigy-, hólyag-, mell- és vastagbélrák ellen használnának, valamint a II. fázisban tesztelt kilökődés elleni készítmény, a TP10 is. Foglalkoznak genetikailag módosított élőbaktériumos, egyszer alkalmazandó vakcinákkal hasmenés, gyomor- és bélfertőzések, valamint dizentéria megelőzésére.
Az Avant tavaly októberben állapodott meg az egyesülésről a Celldex Therapeuticsszel, és a tranzakció márciusban zárult le.

Legolvasottabb cikkeink