• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Megvont bentalvó ügyelet

Jogász válaszol Forrás: Weborvos

Megteheti-e a munkáltató, hogy kft-vé átalakulás után 2 hónappal megvonja a bentalvó ügyelet lehetőségét (azt asszisztensi ügyelettel váltva ki), mert igy olcsóbb és ezért az átlagbérem nettó 100.000 forinttal csökkent. Így anyagilag ellehetetlenítve, ha felmondok nem jár a végkielégités. Jelenleg csak készenléti ügyeletet adhatok, de ebből a fizetésből nem lehet megélni. Jogszerű ez?

A 47/ 2004. (V.11.) EszCsM rendelet szerint a sürgősségi betegellátó és betegfelügyeleti rendszer részeként, a fekvőbeteg-ellátás keretében sürgősségi fogadóhelyet (részleget), sürgősségi betegellátó osztályt, ügyeleti szolgálatot, illetve a munkavégzés helyszínén kívül szervezett készenléti szolgálatot kell kialakítani.

A folyamatos egészségügyi ellátás biztosítható:
a) műszakbeosztás szerinti munkarenddel: a műszak ideje megegyezik az egészségügyi szolgáltatónál alkalmazott napi teljes munkaidő mértékével - ennél rövidebb, de legalább 6 órás rövidített műszak, illetve hosszabb, de maximum 12 órás nyújtott műszak is szervezhető.
b) készenléti szolgálattal: amikor a foglalkoztatott a munkavégzés helyszínén kívül munkára készen rendelkezésre áll a napi munkaidőn kívül esetleg felmerülő feladatok ellátására, és az ügyeletvezető értesítése alapján - az egészségügyi szolgáltatóval előzetesen egyeztetett módon - 40 percen belül köteles munkavégzésre megjelenni.
c) ügyelet szervezésével: az egészségügyi szolgáltatónak ügyeleti-készenléti szabályzatban kell rögzítenie az ügyeleti, illetve készenléti szolgálat rendjét, az egyes osztályokra, részlegekre vonatkozó ügyeleti-készenléti szervezési feladatokat, az ügyeleti-készenléti szolgálatot ellátók létszámát, szakmai összetételét, ügyviteli feladatait, az átadás-átvétel módját, az ügyeleti naplóra vonatkozó rendelkezéseket.

Az egészségügyi szolgáltató az ügyeleti ellátást
a) osztályos ügyeleti,
b) összevont osztályos ügyeleti (mátrix),
c) sürgősségi ügyeleti,
d) eseti ügyeleti, illetve
e) alapellátás keretében szervezett ügyeleti rendszerben, illetve ezek kombinációjával szervezi meg.

Az egészségügyi szolgáltatók többségénél a feladatokat „csendes ügyelet", „készenléti ügyelet" illetve „bent alvásos ügyelet" kombinációjával oldják meg. Nincs jogszabályi előírás arra, hogy melyik ügyeleti típust mikor és milyen arányban kell alkalmazni, ez a munkáltató döntési és felelősségi körébe tartozó szervezési intézkedés.

A dolgozó munkaszerződésben rögzített munkaköre és munkabére csak a belegyezése esetén, a munkaszerződés megfelelő módosítása által változhat. Amennyiben az ügyeleti feladatok meghatározott rendszerben, időtartamban és díjazásért történő ellátása nincs rögzítve a munkaszerződésben, úgy azt a munkáltató egyoldalúan módosíthatja.

Amennyiben a munkaszerződése úgy szól, hogy nem a rendes munkaidején túl, hanem annak részeként lát el ügyeleti feladatot, és ennek keretei a munkaszerződésben rögzítésre kerültek, úgy a munkáltató az ügyeleti feladatellátás csak akkor vonhatja meg, ha a kieső ügyelet helyett más feladatot biztosít a napi rendes munkaidő kitöltésére, ám ennek hiányában is köteles a teljes munkaidőre eső munkabér kifizetésére.

Legolvasottabb cikkeink