• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Valóban sokat költenek a magyarok gyógyszerekre?

Gyógyszerpiac Forrás: Weborvos

Az OECD által közölt gyógyszerkiadási adatok nem alkalmasak következtetések levonására - közölték a gyártók szakmai tömörülései.

Magyarország sajnos vezető helyen szerepel  az OECD legfrossebb jelentésében az abszolút és GDP arányos gyógyszerkiadások tekintetében. Bár a közismerten rossz megbetegedési mutatóink akár még indokolhatnák is a magas kiadásokat, a valós adatok mégis mást mutatnak - állapította meg közös közleményében az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete és a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetsége.

Mint írják: tekintettel arra, hogy a nemzetközi összehasonlításoknál nem határozható meg egységesen, hogy mit értenek az egyes országok gyógyszerkiadás alatt és annak számítási módszertanában is eltérések vannak (pl. a gyártói befizetések figyelembevétele, felvőbeteg szakellátás gyógyszerköltségeit tartalmazzák-e az adatok, gyógyászati segédeszközök kiadásainak beszámítása a gyógyszerkiadások közé, stb.), így ezen eredményekből hibás következtetések vonhatók le.

Ezért elengedhetetlen lenne a nemzetközi szervezetek részéről az egységes módszertan és validálási folyamat kialakítása. Ezt a megállapítást támasztja alá (http://www.imeonline.hu/article/2410/39_44.pdfKaló Zoltán és munkatársainak tanulmánya, amelyben a szerzők „…egységes módszertan kialakítását javasolják a gyógyszerkiadások összehasonlíthatóságának javítására." Továbbá azt is leszögezik, hogy “…azok a hazai és nemzetközi döntés-előkészítő elemzések, amelyek a fenti tényezőket nem veszik figyelembe, félrevezetőek lehetnek." Ezen tényezőket figyelembevéve a hazai gyógyszerfogyasztási mutatók kalkulálásánál arra a megállapításra jutottak, hogy „hazánkban a gyógyszer-közkiadások részaránya nemzetközi viszonylatban még akkor sem magas, ha nem korrigáljuk az adatokat a gyártói befizetésekkel."

Néhány hónappal ezelőtt a Magyar Gyógyszerészi Kamara közzétette saját számításait és a 2012-es OECD jelentésben szereplő 2,5% állami helyett 1,69%-os teljes (állami + magán) kiadási mértéket talált. Az azóta örvendetesen emelkedő GDP miatt ez az arány mostanra csökkent (http://www.mgyk.hu/data/file/4335_oecd.pdf).

Az elmúlt 10 év során Magyarország a világ egyik leghatékonyabb árszabályozó és árcsökkentő rendszerét alakította ki, amelynek következménye, hogy a hazai gyógyszerárak nemzetközi összehasonlításban a legalacsonyabbak között vannak, továbbá a gyártók jelentős, évente mintegy 60 milliárd forint befizetéssel tovább csökkentik az ország gyógyszerkiadásait.

Ennek eredményeként sajnos a gyógyszerközkiadások nem érik el azt a szintet amely az ország egészségügyi mutatói alapján kivánatos lenne.

A hatásos és biztonságos gyógyszer az egészségbe történő állami befektetés egyik leghatékonyabb eszköze. A magyarok egészségi állapotának javításához elengedhetetlen az erre szánt kiadások növelése - zárul a közlemény.

Legolvasottabb cikkeink