• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Változó környezetben enyhe növekedés

Gyógyszerpiac Forrás: Weborvos Szerző:

Idén a piacival megegyező mértékű, 3 százalékos növekedést ért el a GlaxoSmithKline (GSK) Pharma.

Ahogy más cégeknek, úgy a GSK-nak sem volt könnyű a 2010-es esztendő, hiszen – szintén más vállalatokhoz hasonlóan – ez a gazdasági és pénzügyi válságról, az egészségügyet érintő, évek óta tartó megszorításokról szólt.

- Ezek a vállalat működését mind-mind negatívan befolyásolták. Óriási terheket róva a cégre restriktív szabályzó volt például az orvoslátogatói regisztrációs díj, meg a 12 százalékos különadó. Csak a GSK idén többletadóként több mint 1,631 milliárd forintot fizet be az államkasszába – mondta Leitner György ügyvezető igazgató. – Annak ellenére, hogy több új készítményünk került ki a kutatás-fejlesztési portfolióból, a növekedés elmaradt a várakozásoktól. Egyebek között azért, mert meglehetősen lassú az egészségbiztosítónál a termékbefogadás. Sajnálatos módon nem újult meg a kötelező védőoltási tender, így azok az új védőoltási technológiák, amik a környező országokban már rendelkezésre állnak – a méhnyakrák, bárányhimlő, hepatitis B elleni vakcinák – egyelőre biztosítói támogatás híján szélesebb körben nem alkalmazhatók Magyarországon.

- Az egészségügyi szektort kiemelt fontossággal kell kezelni hazánkban, hiszen ez a terület jóval többet hozhat a magyarországi össztermékben, mint amennyit kivesz belőle – hangsúlyozta Leitner György. - Ennek elismeréseként, a társadalom fejlesztése érdekében, az egészségre és egészségügyre fordított kiadásokat, a befektetési oldalt növelni kell, a forrásokat hatékonyan szükséges elkölteni. Ha pedig gyógyszerről és új technológiákról esik szó, amiknél alapfeltétel a költséghatékonyság, a nagyon erősen fiskális szemléleten túl kellene lépni, mert így, Magyarország tragikus egészségügyi mutatóival csak a gazdaságot, az ország GDP-termelő képességét ássuk alá. Be kell fektetni az egészségbe, hiszen nem látok más utat a jövő építésére, mint prioritást adni az egészségügynek és az oktatásnak" – mondta Leitner György.

Innovatív termékek befogadása

Az egészségügy területén, a gyógyszeripari szereplők szabályozásával kapcsolatban egyelőre nem érzékelhető előrelépés. Még mindig nagyon erős a fiskális személet, problémás az új termékek megjelenése, erős az adminisztratív szabályozás és nem oldódtak meg az OEP finanszírozási problémái sem. A legújabb technológiákat nem sikerül Magyarországon befogadtatni, több tucat új készítmény áll sorba, befogadási támogatásra várva. Jelen pillanatban is 15 innovatív készítmény vagy indikáció vár befogadásra úgy, hogy az átlagos késedelem több mint 15 hónap. Nem látni annak jelét, hogy ez a helyzet elmozdulna, és a következő években jelentősen növekedne a gyógyszerkassza. Remélhetőleg ez a helyzet az új vezetéssel változni fog, hiszen ezek a nehézségek erőteljesen befolyásolják a magyarországi gyógyszerpiac alakulását, ami a környező kelet-közép-európai országokhoz képest alacsonyabb növekedési ütemet eredményez.

Előremutató jelek

A transzparencia, a döntések átláthatósága területén tapasztalható előremozdulás. Az egészségügyi vezetésben egyértelmű a szándék arra, hogy sokkal átláthatóbb módon, a korrupció csírájának elfojtásával folyjanak a beszerzések és a döntéshozatal. A párbeszédre is van lehetőség a jelenlegi egészségpolitikai kormányzattal, ami mindenképpen pozitív változás az előző kormányzathoz képest. Azonban ez az előrelépés egyelőre nem párosul az új termékek befogadásának megoldásával, a modernizálással, illetve a fiskális szemlélet megváltozásával - hangzik a GSK álláspontja.

A GSK számokban

Végül is mi tudható a GSK tevékenységéről? A GlaxoSmithKline Európa egyik legnagyobb gyógyszergyártója. Innovatív, új gyógyszereket fejleszt ki többek között a légzőszervi és daganatos betegségek, a csontritkulás és urológia, valamint a védőoltások területén, Európában az 5. legnagyobb kutatásba befektető cég. Magyarországi beruházóként, gödöllői vakcina gyára révén a világ számos pontjára szállítja védőoltásait. Ez utóbbinak köszönhetően hozzájárul Magyarország versenyképességének javulásához. Hazánkban a Pharma, a Consumer és a Bio részleg 500 munkatárssal dolgozik. Tizenhárom terápiás területen van jelen hazánkban. Hat új törzskönyvezett készítménnyel jelentkezett idén a cég.

A világ 116 országában 99.000 alkalmazottal dolgozik. Évente mintegy négymilliárd doboz gyógyszert és gyógyászati terméket állít elő. Kutatásaikon majd’ 12.800 szakember dolgozik. Az új gyógyszerek kutatása során évente legalább 65 millió hatóanyagot próbálnak ki. Óránként 300.000 fontot költ új gyógyszerek fejlesztésére.

GSK