• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Vércukor-csökkentő a potenciapirulában?

Gyógyszerpiac Forrás: Weborvos

A hamis potencianövelő szerek fogyasztásának veszélyeire figyelmeztetnek a szingapúri hatóságok.

Rendőrségi intézkedések során lefoglalt, engedély nélkül forgalmazott potencianövelő pirulák vizsgálata alapján adott ki figyelmeztetést a szingapúri egészségügyi hatóság. Tapasztalataik szerint a tabletták veszélyesen magas hatóanyag-tartalmuk, illetve nem megfelelő összetételük okán akár halált is okozhatnak - idézi a HENT Hírlevél.


Az UKMedix News portál értesülései szerint a hamis potencianövelő szerek fogyasztásával járó lehetséges veszélyekre figyelmeztette az érintett lakosságot a szingapúri Egészségtudományi Hatóság (Health Sciences Authority, HSA). A testület nemrégiben készített el egy tanulmányt a nemzeti egyetem kutatóival együttműködve, amelyben a helyi hatóságok által lefoglalt hamis pirulák összetevőit elemezték. A vizsgálat során mintegy 180 engedély nélkül forgalmazott tablettát elemeztek. Megállapításaik szerint jelentős részükben a megengedettnél jóval magasabb volt a szildenafil (az eredeti Viagra tabletták hatóanyaga) tartalom, míg másokban az előírttól eltérő összetevőket találtak.


A kutatók kiemelték, hogy az elemzett mintában több alkalommal is a glibenklamid nevű hatóanyagra bukkantak, amelyet eredetileg diabéteszes betegek magas vércukorszintjének csökkentésére fejlesztettek ki. A szakértők szerint gyógyászatilag nincsen igazolva, hogy a glibenklamid alkalmazásának bármilyen pozitív hatása lenne az erekciós problémák kezelésére, az viszont bizonyított, hogy potencianövelő szerben talált diabétesz gyógyszer több esetben is okozta már gyanútlan fogyasztók halálát.


A HSA tapasztalatai szerint az illegálisan forgalmazott és hamis potencianövelők több különböző formában találnak utat a fogyasztókhoz: krémek, testápolók, teák, tabletták formájában kínálják őket, de a közös bennük, hogy bármelyik alkalmazása halálos lehet. A hatóság figyelmeztetése szerint, ha a készítmények nem is okoznak közvetlen életveszélyt, fogyasztásuk sok esetben átmeneti, nem ritkán tartós vagy maradandó egészségkárosodást okozhat.

A szakértők szerint azok a férfiak vannak leginkább kitéve a hamis potencianövelő szerek fogyasztásával járó egészségügyi kockázatoknak, akik problémájukkal nem mernek orvoshoz fordulni, illetve csak kíváncsiak a vonatkozó pirulák hatására, és ezért a hivatalos helyett inkább bizonytalan forrásból szerzik be a készítményeket.

Legolvasottabb cikkeink