• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Veszélyes a csodaszer? A pilóták már nem szedhetik a dohányzás elleni gyógyszert

Gyógyszerpiac Forrás: Medipress

Több száz panasz érkezett a gyógyszer mellékhatásaival kapcsolatban.

Komoly problémák merültek fel a Pfizer Inc. gyógyszergyár dohányzás elleni gyógyszerével kapcsolatban, független egészségügyi szervezetek szerint ugyanis a szer szívproblémákat és látási zavarokat is okozhat.

Az Egyesült Államok Repülésirányító Hivatala máris megtiltotta pilótáinak a szer alkalmazását. "A gyógyszer alkalmazása során fellépő mellékhatások miatt nem engedélyezzük pilótáinknak az alkalmazását" - nyilatkozta Les Dorr, a hivatal szóvivője. A vareniklin tartalmú szer mellékhatásai között a depresszió, és az öngyilkosságra való hajlam növekedése is szerepel, sok egyéb más mellett.

A Wake Forest Egyetem, valamint a Biztonságos Kezelési Módszerek Intézetének kutatásai szerint a szer 2006-os engedélyezése óta több száz panasz érkezett a gyógyszer mellékhatásait illetően. Ezek között leggyakrabban a homályos látás, szédülés, zavartság és ájulás szerepeltek. "Vizsgálataink alapján egyértelmű, hogy a vareniklin-kezelés veszélyeit jócskán alábecsülték a gyártók, így a gyógyszer forgalmazását újra felül kell vizsgálni" - olvasható az intézet közleményében.

A Pfizer illetékesei azzal védekeznek, hogy ezeket a mellékhatásokat mind feltüntették a gyógyszer dobozán és a betegtájékoztatóban. "A nikotin-elvonás tünetei nagyon hasonlítanak azokhoz a tünetekhez, amelyeket most a vareniklinnek tulajdonítanak, így valójában nagyon nehéz megmondani, hogy mi okozza a tüneteket" - nyilatkozta Gretchen Dieck, a Pfizer vezérigazgatója.

A vareniklin a nikotin által stimulált agyi receptorokra hat, miközben blokkolja a nikotin hatásait és csökkenti az elvonással járó kellemetlen tüneteket. Februárban az Élelmiszer és Gyógyszerengedélyezési Hivatal (FDA) közleményt adott ki, amely a szer hangulatváltozásokat okozó hatásaira figyelmeztet.

"A nyomozás jelenleg is folyik, így egyelőre nem tudunk részletesebb tájékoztatást adni, de amint befejeződtek a vizsgálataink, közleményben tudatjuk mindenkivel az álláspontunkat" - nyilatkozta a mostani üggyel kapcsolatban Susan Cruzan, az FDA szóvivője.