• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Vita: többet fizetünk vagy sem a gyógyszerekért?

Gyógyszerpiac Forrás: Weborvos Szerző:

A polémiába bekapcsolódott az egészségügyért felelős államtitkárság is.

Tegnap két, egymásnak ellentmondó közvélemény-kutatási eredményt hozott ki két szervezet - a Szinapszis, illetve a GKI-EKI - arra vonatkozóan, többet vagy kevesebbet kell-e fizetnünk betegként a patikákban. A vitába bekapcsolódott az egészségügyért felelős államtitkárság is: Beneda Attila kabinetfőnök videofelvételen nyilatkozik a kérdésben.

Mint ismeretes, a legutóbbi vaklicit során 712 termék ára csökkent, vagyis ennyi gyógyszert tud olcsóbban beszerezni az OEP. Hogy a betegeknek valóban hány gyógyszerért kell kevesebbet fizetniük térítési díjként (és nem árként!) április elsejétől, arról megoszlanak az adatok: a Weborvos korábbi információi szerint 478 gyógyszerről lehet szó, míg az OEP-nél hatszázra teszik a számukat.

Szintén lapunk információi szerint 638 patikaszerhez drágábban jutnak hozzá a páciensek, míg nem változik a térítési díja 780 gyógyszernek április 1-jétől. Arról is beszámoltunk, hogy tizenhat hatóanyagban negyvenhárom gyógyszert delistáznak júliustól. A hatóanyagok legnagyobb része a szív- és érrendszeri betegségek gyógyítására szolgál, de érinti a támogatás megvonása az egyes onkológiai, anyagcserezavarok kezelésére szolgáló gyógyszerek némelyikét is.

A vaklicitben részt vevő gyógyszerekre tavaly összességében hétmilliárd forinttal kevesebb pénzt kellett fizetniük a betegeknek, elsősorban a vérnyomás-, koleszterincsökkentők esetében, egyes asztma és depresszió kezelésére szolgáló gyógyszereknél, vagyis olyanoknál, amelyek a lakosság nagy részét érintik, hangzott el az OEP nemrégiben rendezett sajtótájékoztatóján. Azt is elmondták, hogy még több pénzt is megspórolhattak volna betegek, ha csak a preferált termékeket választják, vagyis nem idegenkednek az azonos hatóanyagú gyógyszerek esetében a váltástól. A vaklicit a gyógyszerkasszában is csökkentette a támogatáskiáramlást 28 milliárd forinttal.

Bár nincsenek pontos kimutatások, de rendre felmerülő panasz, hogy a betegeknek többször is vissza kell térniük a gyógyszertárakba, mert a patikusok nem tartják készleten az adott gyógyszert, illetve előfordul az is, hogy a támogatás megszűnése miatt a pár száz forintos gyógyszerért már több ezret kell fizetni, ha egyáltalán kapható. Megesik ugyanis, hogy a gyártó kivonja termékét a hazai piacról, aminek esetleg mindösszesen egyetlen generikus készítménye hozzáférhető itthon.

Az is figyelmeztető jel, hogy egyre több olyan generikus készítmény van, amiből csak egyetlen fajta van, információink szerint a preferált ársávos csoportokból 2013. április 1-jén 229-ből 36 olyan csoport van, ahol preferált ársávon belül csak egyetlen termék kapható. Az sem ad okot a felhőtlen bizakodásra, hogy az elmúlt két évben közel kilencszáz gyógyszer került ki a támogatásból.

Legolvasottabb cikkeink