• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

103 millió forintnál több támogatás az egészségügynek

Hírek MA 14:49 Forrás: Richter Geredon NyRt. - Weborvos
103 millió forintnál több támogatás az egészségügynek

A Richter egészségvárosnak köszönhetően 2024-ben is számos kiemelten fontos egészségügyi fejlesztés, beruházás tud megvalósulni.

Idén is hatalmas lakossági érdeklődéssel zárult a Richter Egészségváros. A Richter Gedeon Nyrt. alapadománya minden állomáson 3.500.000 forintról indult, amelyet a résztvevők az ingyenes egészségügyi szűréseken, tanácsadásokon, előadásokon való részvételükkel tovább gyarapíthattak. A lakossági összefogásoknak köszönhetően idén több mint 103 millió forint adományt adott át a hazai gyógyszergyártó vállalat a programban részt vevő egészségügyi intézmények számára.

A Richter Gedeon Nyrt. prevenciós programsorozatának eddigi 107 állomásán az elmúlt 15 év alatt több mint 237 ezer szűrést végeztek el az eseményeken résztvevő szakemberek. A lakosok aktivitásának köszönhetően ez idő alatt összesen több mint 718 millió forint adomány gyűlt össze a programban résztvevő intézmények javára, ami jelentős mértékű támogatást jelent a hazai egészségügyi ellátórendszer fejlesztését illetően.

A Richter Egészségváros program egyik legnagyobb előnye, hogy egy helyen és időben számos fontos szűrővizsgálaton vehetnek részt az érdeklődők, ráadásul nemcsak lakhelyükhöz közel, de ingyenesen, előzetes regisztráció nélkül is. 2024 során prosztataszűréssel (PSA), koleszterinszint- és vérnyomásméréssel, érszűkület vizsgálattal, bőr- és körömgombaszűréssel, neuropátiaszűréssel, inbody testösszetétel méréssel és migrén szűréssel várták a szakemberek az Egészségvárosok résztvevőit. 

„A Richter Egészségváros célja, hogy közelebb hozza az egészségtudatosságot a lakossághoz, és aktívan hozzájáruljon a helyi közösségek egészségügyi intézményeinek fejlesztéséhez. Az elmúlt 15 év során több ezer embert vontunk be országszerte prevenciós programunkba, és számos településen értünk el jelentős eredményeket az ingyenesen biztosított egészségügyi szűrésekkel. Az egészségmegőrzés mellett fontos küldetésünk, hogy a társadalmi felelősségvállalás erejével támogassuk a helyi kórházakat, rendelőintézeteket.  A program keretében eddig több százmillió forintot adtunk át különféle fejlesztésekre, beruházásokra, amelyek közvetlenül szolgálják a magyar lakosság egészségügyi ellátásának javítását.” – jegyezte meg Beke Zsuzsa, a Richter Gedeon Nyrt. Csoportszintű PR, CSR és kormányzati kapcsolatok főosztályvezetője. 

A tavaszi szezon során a Nagyatádi Kórház számára 13.826.500 forint, az ESZEI Szerencsnek 15.803.500 forint, a Ceglédi Toldy Ferenc Kórház és Rendelőintézet számára 10.953.000 forint, míg a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Gróf Tisza István Campus részére 13.416.000 forint gyűlt össze a résztvevők aktivitásainak köszönhetően. Az adománypontgyűjtés szeptemberben is folytatódott. A 2024-es őszi évadban a budapesti Szent Margit Rendelőintézet számára 10.709.000 forint, a Nyíregyházi Jósa András Tagkórház számára 19.136.500 forint, az Esztergomi Vaszary Kolos Kórház számára pedig 19.928.500 forint adomány gyűlt össze. 

 

A saját egészségügyi állapotuk megismerésén túl a lakosok részvételükkel idén olyan adománycélok megvalósításához járulhattak hozzá, mint csontsűrűség mérő készülékek beszerzése, továbbá az orvosi műszer és eszközpark fejlesztését, a szülészeti ambulancia és az alapellátási ügyelet fejlesztését, a kórtermek árnyéklástechnikai fejlesztését, valamint egy szakrendelő infrastrukturális fejlesztését is elősegíthették aktivitásukkal az idei Egészségvárosok résztvevői. 

A szűrések és tanácsadások mellett a résztvevő egészségügyi intézmények szakemberei sokszínű előadásokkal is várták a helyszínre látogatókat. Olyan témákat boncolgattak, melyek hasznos információval szolgálnak az egészségtudatos mindennapokhoz és a preventív szemlélet kialakításához. Szó volt többek között a csontritkulás megelőzéséről és kezeléséről, a memória működéséről, a lelki egészség fontosságáról, valamint a szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséről, kezeléséről is.

Az Egészségváros védnökei idén is izgalmas előadásokkal várták a rendezvényre látogatókat. A Richter a Nőkért sátorban Szily Nóra, Jaksity Kata, Béres Alexandra és Molnár Andi életmód tanácsait hallgathatták meg a résztvevők. Az Agora előadósátorban Radványi Dorottya és Kutasi Judit vezette az egészségügyi beszélgetéseket, míg Katus Attila jóvoltából aerobik órán vehettek részt a helyszínekre látogatók. Rudolf Péterrel, a Richter Gedeon életét bemutató Nem tűntem el című film főszereplőjével tavasszal Szerencsen és Cegléden, ősszel pedig Esztergomban és Nyíregyházán közönségtalálkozó keretein belül találkozhattak az érdeklődők. 

Virtuális adománypont-gyűjtéssel is sokan támogatták az egészségügyi intézményeket

A Richter Egészségváros hivatalos Facebook eseményeiben is számos előadást követhettek élőben az érdeklődők. Az online aktivitás ugyanúgy értékes forintokat ért, mint a személyes részvétel. Az élő, online közvetítésekhez fűzött hozzászólásokkal, megosztásokkal és kedvelésekkel az érdeklődők összesen 7.117.500 forintot gyűjtöttek az egészségügyi intézményeknek.

Az élő közvetítéssel sugárzott előadások a Richter Egészségváros hivatalos Facebook oldalán továbbra is elérhetőek, így a közvetítések során elhangzott hasznos és hiteles információk hosszú távon is segítséget nyújthatnak a lakosok számára egészségük megőrzésében.

Magyarországon a halálesetek jelentős része szív- és érrendszeri problémákra vezethető vissza, de a különböző daganatos megbetegedések is a vezető halálokok közé tartoznak. Az elkerülhető halálozás aránya hazánkban szintén jóval magasabb az EU átlagnál, mindemellett Magyarország a születéskor várható élettartam tekintetében sem teljesít jól. A különböző kockázati tényezők közül kiemelt problémát jelent a dohányzás és az elhízás.[1] Az életmódbeli és környezeti tényezőknek, valamint a prevenciónak hatalmas szerepe van az egészségben eltöltött életévek tekintetében, ezért a különböző szűrővizsgálatok és egészségmegőrzéssel kapcsolatos programok jelentősége elvitathatatlan.

A prevenciós szemlélet kialakítása azonban egy hosszú távú edukációs folyamat, amely a Richter Egészségváros célkitűzése között szerepel a kezdetek óta. A rendezvénysorozat tizenöt éve alatt az ország minden régiójába eljutott, de ismertségének és hiánypótló szerepvállalásának köszönhetően még mindig nagyon sok megkeresést, felkérést kap városoktól, egészségügyi intézményektől.

A prevenciós programsorozattal legközelebb 2025 tavaszán találkozhatnak ismét, addig is kövessék figyelemmel az Egészségváros hivatalos weboldalát, valamint Facebook oldalát

[1] State of Health in the EU Magyarország Egészségügyi országprofil 2023: https://health.ec.europa.eu/document/download/e5c2e963-4ddc-421b-8291-32f845460f17_en?filename=2023_chp_hu_hungarian.pdf