• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

1,2 milliárdból gazdálkodik az Innovációs Hivatal

Hírek Forrás: MTI

NIH: megkezdi működését a Tudományos és Technológiai Obszervatórium.

Hamarosan - várhatóan még ez év tavaszán - bővül a Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH) tevékenységi köre, megkezdi működését a Tudományos és Technológiai Obszervatórium - jelentette be Mészáros György, a NIH elnöke kedden az Országgyűlés Innovációs és fejlesztési eseti bizottságának ülésén.
Az obszervatórium célja: a kormányzati, valamint a vállalkozói szféra segítése napra kész információkkal a kutatás, a fejlesztés és az innováció területéről. Ennek érdekében olyan háttér informatikai rendszert hoznak létre, amely új, az eddiginél pontosabb, célszerűbb adatbázisok létrehozását eredményezi majd.

A NIH elnöke elmondta: a Tudományos és Technológiai Obszervatórium létrehozásának igényét az Új Széchenyi Terv (ÚSzT) Tudomány-Innovációs Programja fogalmazta meg. Ennek szellemében jön létre az obszervatórium, amely egy átfogó szakmai információs központ működtetésével segíti a stratégiai tervezést a döntéshozatalt, mind a kormányzati, mind pedig a vállalkozói - elsősorban a KKV - területeken.

Így az obszervatórium stratégiai monitoringon alapuló elemzéseket végez az innováció-politika számára. Az ilyen módon összeállított első konjunktúrajelentés már várhatóan áprilisra el is készül. Emellett az obszervatórium által gyűjtött adatok hozzáférhetőek lesznek a kutatás-fejlesztési és innovációs (KFI) szakpolitika szereplői számára, így a gazdasági életben működő vállalkozások részére is.

A kialakított informatikai rendszer egységesen tárolja a KFI-terület adatait. Mindez pedig lehetővé teszi az adatok dinamikus és az igényeknek megfelelő szűrését. Ezért úgy nevezett strukturált adattár-tudástár funkciót biztosít a használatkor.

Az NIH elnöke képviselői kérdésre válaszolva közölte: az idén a NIH mintegy 1,2 milliárd forintból gazdálkodik. Ez az összeg azonban nem tartalmazza a pályázati forrásokat. Az is elhangozott a jelenlévő, a területet ismerő szakértőktől, hogy az eddiginél nagyobb figyelmet kellene fordítani a jövőben a KFI területére, mert csak így lehet a kutatás és a fejlesztés, valamint az innováció a gazdaság egyik hajtóereje.

Legolvasottabb cikkeink