• nátha
  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

  • A vírus, amit a kisgyerekes szülőknek fontos ismerniük

   A vírus, amit a kisgyerekes szülőknek fontos ismerniük

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

  • Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

   Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

1,7 milliárd forintos támogatást kapott kutatásaira az ELTE

Hírek 2019.09.10 Forrás: MTI
1,7 milliárd forintos támogatást kapott kutatásaira az ELTE

Három területhez nyert támogatást az ELTE a tématerületi kiválósági program keretében.

Három kutatási területéhez 1,7 milliárd forintos támogatást kapott az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) Tématerületi Kiválósági Programja keretében - mondta el kedden a hivatal elnöke és az egyetem vezetése közös sajtótájékoztatón. Birkner Zoltán, az NKFIH elnöke elmondta: az idei Tématerületi Kiválósági Program keretében 26 egyetem és állami kutatóintézet 55 tématerületének csaknem 14,6 milliárd forint támogatást ítéltek oda.

Mint fogalmazott, az ELTE kiemelkedően fontos szereplője a magyar innovációs térnek, idén már csaknem 4 milliárd forint áll a felsőoktatási intézmény rendelkezésére a közvetlen tématerületi programmal és a Felsőoktatási Intézményi Kiválósági Programmal együtt.

Kiemelte: a tématerületi támogatási program célja a kutatási feltételrendszer társadalmi-gazdasági kihívásokhoz való igazítása, a kutatás-fejlesztési és innovációs fókusz erősítése, valamint a tudományos produktivitás növelése. Az alábbi kutatási területeken hirdették meg a programot: Biztonságos társadalom és környezet, Ipar és digitalizáció, Egészség, valamint Kultúra és család.

A sajtótájékoztatón Borhy László, az ELTE rektora közölte: a támogatással a szintetikus kémia és biokémia, a mesterséges intelligencia alkalmazásai, valamint a családi és nemzeti közösségépítés területén zajló kutatási programokat finanszíroznak a felsőoktatási intézményben.

Ismertetése szerint az Egészség tématerületen a Szint+: Szintetikus kémia és biokémia elnevezésű projekt kapott támogatást. A terület vezetője Perczel András egyetemi tanár.

A tájékoztató szerint a kutatási munka középpontjában részben olyan kismolekulák létrehozása áll, amelyek a gyógyszeriparban is nagy jelentőséggel bírnak és új távlatokat nyithatnak egyes betegségek kezelésében. A projektben egyrészt kulcsfehérjék és hatóanyagok fejlesztését és szerkezetvizsgálatát valósítják meg a 2-es típusú cukorbetegség, egyes neurodegeneratív betegségek, onkogén és izomfehérjék, valamint egy szteroidrezisztens vesebetegség kapcsán.

A másik fő fókusz a természetben előforduló bioaktivitású vegyületek, potenciális hatóanyagok szintézise és költséghatékony méretnövelése, azok piaci hasznosítása, valamint a személyre szabott gyógyítást megalapozó irányítópeptidek és bifunkciós linker-könyvtárak létrehozása.

Az Ipar és digitalizáció területen az Alkalmazásiterület-specifikus nagy megbízhatóságú informatikai megoldások projektet támogatja az NKFIH. Ezzel a mindennapi életünket, adataink és egészségünk biztonságát elősegítő informatikai megoldások kidolgozására lesz lehetőség - mondta Borhy László.

A tématerület vezetője Horváth Zoltán egyetemi tanár. A tájékoztatás szerint a kutatások a gazdaság legégetőbb kihívásaihoz illeszkedő alkalmazási területeket céloznak meg, figyelembe véve azt, hogy a rendszerhibák kihatnak mindennapi életünkre, kockázatot jelentenek egészségünkre, adatvédelmi, biztonsági problémákat hordoznak, hatalmas gazdasági hátrányokat okozhatnak, sőt, biztonságkritikus rendszerek esetén még az életünket is veszélyeztetik.

Legolvasottabb cikkeink