• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

20 éves az Egészségügyi Menedzserképző Központ

Regionális hírek Forrás: Semmelweis Egyetem

Az EMK elmúlt 20 évéből az egyik lefontosabb tanulság, hogy egy menedzsernek adott esetben el kell fogadnia a bizonytalanságot is.

1996 szeptemberében indult el az első mesterkurzus az Egészségügyi Menedzserképző Központban (EMK). A 20 éves évfordulót kötetlen program keretében, zárt körben, családias hangulatban ünnepelték az intézmény alapítói és jelenlegi munkatársai. Dr. Szócska Miklós igazgató a rendezvényen röviden szólt arról a kerek évfordulóra készült 2016-os kiadványról, amely bemutatja az EMK két évtizedes történetét, és azt, hogy miként fejlődött az egészségügyi menedzser szakma, valamint képet ad a 21. század egészségügyi helyzetéről.

Dr. Réthelyi Miklós rector emeritus emlékező beszédében elmondta, hogy a rektorsága alatt látott bele jobban az egészségügyi menedzsmentbe, a szervezetfejlesztés szükségességébe, így vett részt maga is az EMK létrehozásában, aminek bemutatta fontosabb állomásait. Kitért rá többek között, hogy bár már 1991-ben megfogalmazódott a hazai menedzserképzés szükségességének ötlete, és 1992-ben döntés született az EMK, illetve a vidéki központok létrehozásáról (a Tempus Projekt keretében), az első egészségügyi menedzserképző program csak 1993-ban indult el, akkor még a II. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika két oktatótermében.

1994-ben fogalmazták meg az EMK alapprogramját és küldetésnyilatkozatát, majd egy 1995-ös parlamenti döntés után 1996 szeptemberében 17 hallgatóval elkezdődött az első mesterkurzus a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központjában. Dr. Réthelyi Miklós néhány fotó, újságcikk és hírlevél bemutatásával további fontos mérföldköveket idézett fel a központ életéből. Beszéde végén összegzésként megjegyezte, hogy az EMK elmúlt 20 évéből az egyik lefontosabb tanulság, hogy egy menedzsernek adott esetben el kell fogadnia a bizonytalanságot is.

Az ünnepi programban az EMK volt hallgatóinak részvételével szakmai kerekasztalbeszélgetés is helyt kapott, ahol Dr. Cserháti Péter miniszteri biztos az Egészséges Budapestért Program főbb elemeit mutatta be, a Mentőszolgálatról beszélt Dr. Burány Béla, a Mentőszolgálat volt vezetője, Őri Károly, az ILEX Vezetési Tanácsadó Kft. ügyvezető igazgatója pedig a kontrolling adta lehetőségekről szólt az Állami Egészségügyi Ellátó Központ fenntartói szemszögéből. Az esemény Dr. Szócska Miklós EMK jövőbeli terveiről szóló gondolataival zárult - számolt be az anyaintézmény honlapja.

Legolvasottabb cikkeink