• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

2,2 millió fertőzött,154 ezer halott - Friss hírek a világból

Hírek Frissítve 2020.04.18 Forrás: MTI
2,2 millió fertőzött,154 ezer halott - Friss hírek a világból

Olaszországban, Franciaországban csökken a fertőzöttek, New Yorkban nő a halálos esetek száma.

Romániában meghaladta a húsz százalékot a gyógyultak aránya

Romániában először emelkedett húsz százalék fölé a gyógyultnak nyilvánított, koronavírus-fertőzéssel diagnosztizáltak aránya szombaton, és először haladta meg a kétszázat a kórházat gyógyultan elhagyók száma 24 óra leforgása alatt. A stratégiai kommunikációs törzs (GCS) szombat kora délután ismertetett összesítéséből kiderült: nem gyorsult a fertőzés terjedése, így - a gyógyultak napról napra növekvő száma miatt - az előző napokéhoz képest lassuló ütemben növekedett a kórházak terhelése.

Az utóbbi 24 órában 351-gyel 8418-ra emelkedett az országban eddig regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma, akik közül 1730-an már gyógyultan hagyták el a kórházat. A diagnosztizált páciensek közül - az előző napinál tízzel kevesebb - 248 beteget ápolnak intenzív osztályon. Az utóbbi napon újabb 17 halálesetet is regisztráltak, így a koronavírus-járvány eddig 417 áldozatot követelt Romániában, külföldön pedig 61, Covid-19-cel diagnosztizált román állampolgár halt meg.

A járványügyi hatóságok arra számítanak, hogy Romániában az ortodox húsvét után egy-két héttel, április utolsó napjaiban fog tetőzni a járvány. Nelu Tataru egészségügyi miniszter korábban 10-15 ezres esetszámot valószínűsített, most már azonban azzal számol, hogy az egyszerre ápolásra szoruló Covid-19-ben szenvedők száma a 20 ezret is elérheti, ami - a román média szerint - meghaladja a fertőzöttek számára felszabadított, rendelkezésre álló kórházi ágyak számát. A védelmi minisztérium szombati közleménye szerint beutalták az első fertőzötteket a Bukarest mellett felépített tábori kórházba. A következő napokban ide helyezik át a Matei Bals járványkórházból az enyhébb tünetekkel kezelt betegeket.

 

Ukrajnában meghaladta az ötezret a fertőzöttek száma

Továbbra is gyorsuló ütemben nő a koronavírusos betegek száma Ukrajnában, szombatra, egy nap alatt az igazolt fertőzötteké 444 új esettel 5106-ra emelkedett, a betegségben elhunytaké pedig 8 újabb halálos áldozattal 133-ra - közölte az egészségügyi minisztérium.

A betegségből eddig 275-en gyógyultak fel az országban. Vitalij Klicsko kijevi főpolgármester szombaton arról számolt be, hogy a fővárosban újabb 65 beteget regisztráltak az elmúlt napban, köztük 6 egészségügyi dolgozót és újabb 26-ot a Pecserszka Lavra ortodox kolostor- és templomkomplexumból. Velük együtt már 770 fertőzött van Kijevben. Kórházi ápolásra 11-en szorulnak.

Megfertőződött az Ukrán Nemzeti Gárda parancsnoka, Mikola Balan is - közölte Anton Herascsenko belügyminiszter-helyettes a Facebookon. Állapota nem súlyos, feladatait átmenetileg első helyettese vette át.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és a kormány tagjai az utóbbi napokban több ízben kérték az embereket, hogy a húsvéti ünnepek alatt a fertőzés veszélye miatt ne menjenek templomokba, hanem ünnepeljenek otthon. Minden felekezet szertartásait közvetítik a tévécsatornák. Az ortodox húsvét vasárnapja idén április 19-én lesz.

Harmadára csökkent az egy nap alatt diagnosztizált fertőzöttek száma, a halottaké még mindig magas Olaszországban

Ötszázhetvenöttel emelkedett egy nap alatt a koronavírus-fertőzés halálos áldozatainak száma, amely elérte a 22 745-t Olaszországban - közölte péntek esti tájékoztatóján az olasz polgári védelmi hatóság. Az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma viszont több mint harmadára csökkent az utóbbi egy nap alatt, és  járvány kezdete óta most a legmagasabb a huszonnégy óra alatt meggyógyultak száma.

A polgári védelmi hatóság vezetője Angelo Borrelli bejelentette, hogy jövő héttől csak hétfőn és csütörtökön, a szokásos esti hat órás időpontban tartanak nyilvános tájékoztatót. A többi nap az adatokat a hatóság honlapján közlik. A halottak száma enyhén emelkedett a korábbi 525-höz képest.

Az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma 355 volt az egy nappal ezelőtti 1189-hez képest. Utoljára a járvány kezdetén, március első napjaiban volt ilyen alacsony az igazolt betegek huszonnégy óra alatt mért emelkedése. Az aktív fertőzöttek száma elérte a 106 962-t. Hetvenhárom százalékuk nem szorul kórházi kezelésre, és házi karanténban van. Az intenzív osztályokon valamivel több mint 2800 személyt kezelnek. A gyógyultak száma túllépte a 42 ezret: az utóbbi egy napban 2563 személyt nyilvánítottak gyógyultnak, ami az eddigi legmagasabb.

Franco Locatelli a Közegészségügyi Hivatal (Iss) elnöke megerősítette a járványgörbe lefelé ívelését. Kijelentette, hogy a márciusban bevezetett óvintézkedéseknek végre meglett az eredménye. Hozzátette, hogy Olaszország "fertőzöttebb" északi és "kevésbé fertőzött" déli térségében a járványhelyzet továbbra is eltérő. Korábbi nyilatkozataiban az Iss vezetője hangoztatta, hogy az olaszok kilencven százaléka még ki van téve a fertőzés veszélyének.

A járvány gócpontjának számító Lombardiában 344-re csökkent az egy nap alatt regisztrált fertőzöttek száma a korábbi 941-hez képest. Lombardia kormányzója korábban bejelentette, hogy május 4-től újraindítja a termelést a tartományban. A déli Campania kormányzója pénteken úgy reagált, ha az északi régió feloldja a kijárási korlátozást, akkor Campania lezárja a határait az északról érkezők előtt. Sajtóértesülések szerint ha a számok további  csökkenést mutatnak, a kijárási korlátozást már a jövő héttől fokozatosan feloldhatnák. A korlátozást csak a 18 éven aluli és a 70 éven felettiek esetében akarják fenntartani.

Az Iss adatai szerint február vége óta mintegy 7 ezer személy halt meg az olaszországi idősotthonokban, majdnem felük a koronavírus-járvány szövődményei miatt.

 

New Yorkban nő a járvány halálos áldozatainak száma, több államban a mindennapi élet újraindítása mellett tüntetnek

New York államban emelkedik a járvány halálos áldozatainak száma - jelentette be Andrew Cuomo, az állam kormányzója a pénteki  sajtótájékoztatóján. Közben több amerikai tagállamban tüntettek a gazdaság és a mindennapi élet újraindításáért. Donald Trump elnök a Twitteren buzdította a korlátozások ellen tüntetőket.

New York állam kormányzója, Andrew Cuomo közölte: csütörtökön az államban 630 halálos áldozatot követelt a járvány, míg szerdán 606 beteg hunyt el az új típusú koronavírus okozta Covid-19 betegségben. Hozzátette azonban, hogy csökkent az újonnan kórházba szállított betegek száma, s jelenleg naponta kétezer beteget vesznek fel a kórházakba.       

A kormányzó azt állította: a szövetségi kormány nem segít a vírustesztek biztosításában, s hozzátette még azt is, hogy Donald Trump többször is visszautasította a tagállamok kérését a teszet számának növelséére. Állítása szerint Trump azt mondta volna: ez "túlságosan nehéz" és "túlságosan bonyolult".             

Az amerikai elnök még a sajtótájékoztató alatt a Twitteren válaszolt erre. "Cuomo nevetséges módon 40 ezer lélegeztetőgépet kért. Ennek kis részét leszállítottuk, és bőségesen elég is volt" - írta a mikroblogon. Egy másik bejegyzésében pedig úgy fogalmazott. "Cuomo kormányzónak több időt kellene töltenie a cselekvéssel, és kevesebbet  a panaszkodással. Gyerünk, tessék dolgozni. Elég a beszédből. Mi kórházi ágyak ezreit biztosítottuk (New York államnak), amelyekre nem volt szükség, vagy nem is használták fel ezeket".             

New York kormányzója az állam gazdasági újranyitásáról szólva azt mondta: ehhez mindenképpen a szövetségi kormányzat pénzügyi segítségére van szükség. Azt állította, hogy ilyen jellegű segítséget az általa irányított állam eddig nem kapott. Az állam idősotthonaiban pusztító járványra vonatkozó újságírói felvetésre Andrew Cuomo azt válaszolta: "csak azokról az esetekről tudunk, amelyeket jelentenek nekünk". Péntek délelőtt ugyanis nyilvánosságra hozták New York állam egyik felmérését, amely szerint az állam idősotthonaiban katasztrofális a helyzet: 19 otthonban egyenként több mint 20 halottja volt az elmúlt hetekben a járványnak. Egy brooklyni otthonban 55 idős ember hunyt el, New York városának további négy idősotthonában - Bronxban, Queensben és Staten Islanden - több mint 40 ápolt halt meg. Egyedül a keddi napon az állam idősotthonaiban 2477 halálos áldozatot követelt a Covid-19 betegség.             

Az Egyesült Államokban a Johns Hopkins egyetem és kórház péntek déli adatai szerint több mint 672 ezer a diagnosztizált fertőzöttek és több mint 33 ezer a járványban elhunytak száma.       Közben több tagállamban, így Michiganben, Minnesotában, Kentuckyban és Virginiában is ezrek tüntettek annak érdekében, hogy indítsák be ismét a gazdasági és a mindennapi életet. Dél-Dakota kormányzója, Kristi Noem, aki az állam május elejei újranyitása mellett döntött, pénteken úgy fogalmazott a döntését bírálóknak: "hiszek a szabadságban".

Donald Trump a Twitteren buzdította a korlátozások ellen tüntetőket. Szabadítsátok fel Minnesotát! Szabadítsátok fel Michigant! Szabadítsátok fel Virginiát! - írta három külön mikroblog-bejegyzésben. Michiganben a tüntetők Gretchen Whitmer demokrata párti kormányzó Lansingben lévő háza elé vonultak. Kommentátorok emlékeztetnek arra, hogy Whitmert Joe Biden, a Demokrata Párt várható elnökjelöltjének egyik alelnök-jelöltjeként emlegetik.     Pénteken csak két tucat tagállam kormányzója is bejelentette, hogy - a csütörtökön este előterjesztett kormányzati ajánlás szerint - már május elején kész megkezdeni az állam újraindításának első szakaszát. Ezek az államok: Alabama, Arizona, Arkansas, Colorado, Dél-Dakota, Dél-Karolina, Észak-Dakota, Florida, Idaho, Indiana, Iowa, Kansas, Minnesota, Mississippi, Missouri, Montana, Nevada, Ohio, Oklahoma, Tennessee, Texas és Wyoming.

Osztrák egészségügyi miniszter: Enyhíteni kell a kórházakkal kapcsolatos óvintézkedéseket is

A koronavírus-járvánnyal összefüggő óvintézkedések enyhítése kapcsán a kórházakkal összefüggő óvintézkedéseket is fokozatosan enyhíteni kell -  közölte Rudolf Anschober egészségügyi miniszter pénteken egy bécsi sajtótájékoztatón. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a kórházi ágyak felszabadítására irányuló korábbi intézkedések helyesek voltak.

"Elsődleges fontosságú" az egészségügyi rendszer védelme, ezért a kórházak lépésről lépésre történő megnyitását "regionálisan differenciáltan" kell végrehajtani - jelentette ki Anschober. Az egészségügyi miniszter emlékeztetett, hogy március 12-én tettek javaslatot a tervezett műtétek elhalasztására, annak érdekében, hogy az intézmények fogadni tudják az újabb koronavírusos betegeket. Hangsúlyozta: "fontos és helyes döntés" volt, mivel ezáltal a kórházakban jelentős kapacitás szabadult fel. Ügyelni kell ugyanakkor arra, hogy a kórházak továbbra is elegendő tartalék férőhellyel rendelkezzenek - szögezte le.     Michael Binder, a bécsi kórházszövetség orvos-igazgatója (KAV), aki egyben a Koronavírus-Munkacsoport (Coronavirus-Taskforce) tanácsadó stábjának tagja, arról tájékoztatott: minden egyes intézmény tervet dolgoz ki arra vonatkozóan, hogyan térhetnek vissza a "normális" működéshez. Hozzátette: ez egyebek mellett azt jelenti, hogy a kórházakban az akut műtétek mellett ismét végezni kell a korábban tervezett műtéteket is.     

Hangsúlyozta ugyanakkor: ügyelni kell arra, hogy a páciensek ne vigyék be a kórházak épületébe a koronavírust, éppen ezért a beteg csak azt követően kerülhet be az adott osztályra, ha koronavírus-tesztje negatív lett. Arról is beszélt, hogy a sürgősségi esetek kivételt jelentenek; nekik nem kell várniuk a koronavírus-teszt eredményére, bár az nem kizárt, hogy nekik is a korábbinál hosszabb várakozási idővel kell számolniuk.     Herwig Ostermann, az osztrák egészségügyi kutatóintézet (Gesundheit Österreich GmbH) igazgatója szerint folytatódik a kedvező tendencia: az elkövetkező időszakban a fertőzöttek száma naponta százzal fog emelkedni; és április végéig megközelítőleg fél ezren szorulnak majd kórházi kezelésre.     Ausztriában eddig 14 566 ember koronavírus-tesztje lett pozitív; az elmúlt 24 órában 114 új esetet diagnosztizáltak. A gyógyultak száma csütörtök óta 8986-ról 9 704-ra nőtt (718 fő); a halottak száma pedig 410-ről 431-re emelkedett. Folyamatosan csökken ugyanakkor azoknak a száma, akik kórházi kezelésre szorulnak; ők tegnap óta 58-cal lettek kevesebben, az intenzív osztályról pedig 11 beteget engedtek ki.

Törökországban még mindig magas, 4000 feletti értékkel nőtt az újonnan igazolt fertőzöttek száma

Törökországban pénteken immár tizedik napja, hogy 4000 feletti értékkel, 4353-mal nőtt az új típusú koronavírus-járvány igazolt fertőzöttjeinek a száma, amely így 78 546-ra emelkedett - derült ki a török egészségügyi miniszter Twitter-fiókján közölt adatokból. Törökország e tekintetben megközelítette Iránt, a közel-keleti térség első gócpontját, ahol jelenleg 79 494 fertőzöttet tartanak nyilván.

A kis-ázsiai országban az esetszám napi növekedésének a mértéke múlt szombaton érte el az eddigi csúcspontját, akkor 5138 volt, azóta pedig 5000 alá mérséklődött. Fahrettin Koca török egészségügyi miniszter pénteken arról is beszámolt, hogy az utóbbi 24 órában ismét rekordmértékben, 126-tal nőtt a vírus okozta elhalálozások száma, és elérte az 1769-et. Eddig a legmagasabb érték a csütörtöki 125 volt.

A tárcavezető által megosztott táblázatból egyúttal az is kiderült, hogy a gyógyultnak minősítettek száma szintén az eddigi legmagasabb értékkel, 1542-vel 8631-re emelkedett. Koca mikroblog-bejegyzésében azt írta, hogy a fertőzöttek közül pillanatnyilag 1845 ember fekszik az intenzív osztályokon, kilenccel kevesebben, mint előző nap. Gépi lélegeztetésre 1014 beteg szorul, ami pedig 26-tal alacsonyabb a csütörtöki értéknél.

A 83 millió lakosú Törökország állampolgárainak átlagéletkora a török statisztikai hivatal 2020. februári adati szerint 32,4 év. A hatóságok a kórokozó hivatalos, március 11-ei megjelenése óta több mint 518 ezer vírustesztet végeztek el, ebből pénteken 40 427-et.

A nap folyamán Fuat Oktay török alelnök bejelentette: a korábbi hazaszállításokhoz hasonlóan megkezdték újabb 25 ezer török állampolgár repatriálását, hogy a világjárvány ellenére ők is családjaik körében, otthon tölthessék a jövő pénteken induló muszlim böjti hónapot, a ramadánt. Oktay ugyancsak a Twitter-fiókján arra mutatott rá, hogy a "nagyszabású művelet" 59 országra terjed ki, ám részleteket nem árult el, köztük a megvalósítás körülményeiről sem.

A török hatóságok a járvány megfékezése érdekében múlt hétvégén kétnapos kijárási tilalmat léptettek életbe többtucat nagyvárosban, például Isztambulban és Ankarában, de a rendelkezés az előttünk álló hétvégén is érvényben lesz. Recep Tayyip Erdogan török elnök hétfőn jelezte, hogy ha szükségesnek látják, a következő hétvégéken is fenntartják az intézkedést, amely körülbelül 63 millió 640 ezer embert érint. A lépés azt az országos szintű kijárási korlátozást szigorította tovább, amellyel a 65 évnél idősebbeket és a krónikus betegeket kötelezték otthon maradásra, valamint a 20 éven aluli, nem dolgozó fiatalokat.

Törökországban jelenleg az emberek többsége hétköznapokon munkába jár, hogy mozgásban tartsa a gazdaságot, ám a hatóságok a közösségi életet már szinte teljesen beszűkítették. Leállították továbbá a repülőjáratokat, valamint a távolsági vasúti közlekedést, a buszos utazásokat hatósági engedélyhez kötötték, a legnagyobb városokat pedig teljesen lezárták a személyforgalom előtt.

A matrózok fele megfertőződött a De Gaulle francia nukleáris meghajtású repülőgép-hordozón

A Charles De Gaulle francia nukleáris meghajtású repülőgép-hordozó és kísérő fregattja 2300 fős legénységéből eddig 1081 matróz koronavírus-tesztje bizonyult pozitívnak - közölte pénteken a francia hadügyminisztérium a még mindig nem végleges adatokat. A nemzetgyűlés külügyi és védelmi bizottságának meghallgatásán Florence Parly miniszter elmondta: a hadihajóval hazatértek közül eddig 2010 matrózt teszteltek és 1081-nek pozitív lett az eredménye. Közülük 545-nek vannak tünetei, 24-en kórházi kezelésre szorulnak, egy embert intenzív osztályon ápolnak. Azok a matrózok is, akiknek a koronavírus-tesztje negatív lett, kéthetes karanténban vannak dél-franciaországi katonai intézményekben.

Két nappal ezelőtt a hadsereg azt közölte, hogy 668 fertőzöttet regisztráltak a hadihajón.

A Charles De Gaulle január 21-én hajózott ki, és már eleve hazafelé tartott egy misszióról, de az utat lerövidítették 11 nappal, amikor az első matrózoknál jelentkeztek a tünetek, és a hajó vasárnap végleg kikötött a dél-franciaországi Toulonban, ahol a repülőgép-hordozó és kísérő fregattja legénységének az összes tagját elkülönítették.

A hadsereg egészségügyi szolgálata továbbra sem tudta megmondani, hogyan fertőződhetett meg a legénység. A hajó legutoljára március 13. és 16. között a nyugat-franciaországi Brestben kötött ki, de az egyelőre nem tisztázott, hogy a vírus ekkor, vagy pedig már előbb, a ciprusi Limassolban egy hónappal korábban tett megálló után jelent meg a hajón. 

Két vizsgálat is indult a hadseregen belül, a járványügyi vizsgálat a fertőzés forrását kívánja kideríteni, a parancsnoki vizsgálat pedig arra keresi a választ, hogy hibázott-e valaki a járványkezelésében. Csütörtökön a haditengerészet szóvivője határozottan cáfolta az egyik matróz állítását, aki szerint a hadihajó parancsnoksága már a bresti horgonyvetéskor javasolta a misszió megszakítását a fertőzés miatt, de azt a hadsereg elutasította. A miniszter elmondta: azonnal elrendelte a hajó hazatérését, amikor április 7-én értesült arról, hogy 36 matróz a koronavírus tüneteit mutatja.

A hadsereg egészségügyi szolgálata elismerte, hogy a francia hadsereg egyelőre nem képest minden katonai egységét szűrni, sem szájmaszkot biztosítani mindenkinek. A miniszter viszont jelezte, hogy a külföldi bevetésre induló francia katonáknak ezentúl kötelező lesz a kéthetes előzetes karantén minden misszió előtt.

A Charles De Gaulle a második hadihajó, amelyen megjelent a Covid-19 fertőzés, korábban a Theodore Roosevelt amerikai repülőgép-hordozón tört ki koronavírus-járvány.

Franciaországban továbbra is magas a halálozás, de egyre kevesebb az új beteg

Franciaországban az elmúlt 24 órában 761-gyel 18 681-re emelkedett a koronavírus-járvány kórházakból, idősotthonokból és más szociális intézményekből jelentett halálos áldozatainak száma - közölte Jérome Salomon, az egészségügyi minisztérium járványügyi igazgatója. Kórházban 418-en hunytak el a Covid-19 fertőzés következtében az elmúlt 24 órában a szerdai 417 után, az idősotthonokból és a szociális intézményekből - ahol a járvány kezdetet óta 7203-an vesztették életüket - 343 új halálesetet jelentettek

A továbbra is magas halálozás mellett azonban egymás utáni harmadik nap csökkent, pénteken 115-tel a Covid-19 betegséggel kórházban ápoltok száma, az intenzív osztályon történő kezelést igénylő súlyos betegek száma pedig már nyolc napja nem nőtt, az elmúlt 24 órában 221-gyel csökkent. "Ez lassú, de folyamatos csökkenés" - hangsúlyozta az illetékes. Ugyanakkor még mindig rendkívül sokan szorulnak intenzív ellátásra - tette hozzá. Kórházban 31 190-en voltak péntek este, közülük 6027-en intenzív osztályon. Ez utóbbi szám, a folyamatos csökkenés ellenére még mindig magasabb annál az ötezres intenzív osztályi ágykapacitásnál, amennyivel a francia egészségügy a járvány kezdete előtt rendelkezett.

Pénteken 1608-an távozhattak gyógyultan, és ezzel 34 420-ra emelkedett a kórházban március 1-je óta meggyógyultak száma. "A karanténnal sikerült megfékezni a járványt. Az első hullám megállításában nagyon jelentősen részt vett minden francia" - mondta a járványügyi igazgató.

A regisztrált fertőzöttek száma 109 252-re emelkedett, ami 405 új eset 24 óra alatt.

Katonaorvosok segítik Moszkvában a betegek újraélesztését

Húsz újraélesztési egységet bocsátott Moszkva rendelkezésére az orosz védelmi minisztérium, amelyek később szükség esetén Oroszország bármely részén bevethetők lesznek - jelentette ki Szergej Szobjanyin, az orosz főváros polgármestere egy pénteki vezetői videokonferencián, amelyet Vlagyimir Putyin orosz elnök részvételével tartottak a Covid-19-járvány elleni védekezésről.

Szobjanyin azt hangoztatta, hogy a koronavírus-fertőzöttek kezelésére alkalmas ágyak mellett káderekre is nagy szükség van. A moszkvai mentőszolgálat leterheltségéről, a mentőautóknak a kórházak és a fertőtlenítő állomások előtti sorban állásáról az elmúlt napokban több videó jelent meg a világhálón.

A polgármester szerint az elrendelt önizolációnak köszönhetően nem a legrosszabb forgatókönyv szerint alakulnak a dolgok a 12 milliós Moszkvában. Közölte, hogy a koronavírus-fertőzöttek kezelésére alkalmas jelenleg 13 ezres kórházi ágykapacitás hétfőre újabb 9 ezer ággyal bővül majd.

A hét elején Új-Moszkvában átadják azt a 800 férőhelyes új járványügyi központ is, amelynek építése március 17-én kezdődött meg. Szobjanyin szerint a tervek szerint 30 ezer ágyat tesznek alkalmassá a járvány elleni küzdelemhez. Mint mondta, a moszkvai egészségügyi rendszer nyugodtan, biztonsági tartalékokkal működik.

Putyin elnök a tanácskozáson arra figyelmeztetett, hogy a járvány még nem érte el a tetőpontját, és arra intette a regionális vezetőket, hogy képezzenek tartalékokat lélegeztető gépekből és védőfelszerelésből, s gyorsítsák fel a felkészülést, mert a koronavírus-fertőzés a fővárosból átterjed az ország más tartományaira.

Mihail Murasko egészségügyi miniszter szerint Oroszország eddig a 72 százalékával rendelkezik annak a 95 ezres kórházi ágykapacitásnak, amelyet utasítása alapján április 28-ig kell a kórházaknak rendelkezésre bocsátaniuk a Covid-19 betegségben szenvedők kezelésére. Mihail Misusztyin miniszterelnök bejelentette, hogy 60 szövetségi kórházban pótlólagosan 45 ezer specializált férőhelyet létesítenek.

Szergej Sojgu védelmi miniszter közölte, hogy a fegyveres erők által rohamtempóban épített 16 egészségügyi központ fele még a hónap végéig elkészül. Közölte, hogy a hadseregben 3,5 ezer egységnyi speciális technika és 10 120 ember készült fel a járvány elleni küzdelemre, s a jelenlegi 4,9 ezres kórházi ágykapacitást május 15-re 7 500-ra bővítik.

Oroszországban egy nap alatt 4070-nel, 32 008-ra nőtt az azonosított fertőzöttek száma a pénteken közzétett hivatalos adatok szerint. Ez a növekmény újabb napi rekordot jelent, s közben Oroszország a fertőzöttek számát tekintve a nemzetközi összesítésben a 14-ről a 11. helyre emelkedett.

A halálesetek száma 41-gyel 273-ra, a gyógyulásoké pedig 286-tal 2590-re nőtt. A legerősebben fertőzött régiókban, Moszkvában 18 105, Moszkva megyében 3526, Szentpéterváron pedig 1507 fertőzöttet tartanak számon. A halottak száma ugyanitt 127, 40 és 7, a gyógyultaké pedig 1517, 105 és 131. Az országban mintegy 26 ezer embert tartanak orvosi megfigyelés alatt a koronavírus-fertőzés gyanújával.

Moszkvában az elkövetkező két-három hétben várják a járvány tetőzését.

Anna Popova, a védekezésben kulcsszerepet játszó orosz fogyasztóvédelmi felügyelet (Roszpotrebnadzor) vezetője hétfői sajtótájékoztatóján "simának" és "lassúnak" nevezte a fertőzöttek számának eddigi napi 14-17 százalékos növekedését. Kifejezte reményét, hogy továbbra is sikerül elkerülni a megbetegedések hirtelen megugrását.

Popova hangsúlyozta, hogy a járványtanban nem a fertőzöttek abszolút száma, hanem a 100 ezer főre viszonyított aránya a mérvadó. Rámutatott, hogy Oroszországban ennyi ember közül 17 fertőzött, ami a kanadai mutatónak az egyötöde, a németnek pedig az egytizede a jelenlegi állás szerint.

Mint mondta, az országban naponta 103,5 ezer szűrést végeznek el, a járvány kezdete óta pedig több mint 1,7 millió vizsgálat történt. Ezzel az orosz mutató az abszolút nagyságát tekintve a második helyen áll a világon, a relatív értelemben pedig benne van az első négyben a G20-csoport tagjai között.

Az elmúlt napok folyamán egyébként több moszkvai kórház is később hamisnak bizonyult bombafenyegetést kapott. Az orosz főügyészség életveszélyről szóló, szándékosan hamis hír nyilvános terjesztése címén büntetőeljárást indított annak az interneten megjelent információnak a szerzői ellen, amely szerint Moszkva Krilatszkoje kerületében az éj leple alatt szállítják el a halottakat egy fertőzötteket megfigyelő egészségügyi központból.

Szerbia koronavírus-teszteket ajándékozott Koszovónak

Szerbia ezer koronavírus-tesztet ajándékozott Koszovónak pénteken a két ország közötti fagyos viszony ellenére - számolt be az eseményről a szerb és a koszovói sajtó.

Koszovó 2008-ban egyoldalúan kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától, Belgrád azonban azóta sem hajlandó ezt elismerni, és továbbra is saját déli tartományának tartja a túlnyomó többségében albánok lakta területet. A két fél között 2013-ban kezdődött párbeszéd a kapcsolat javításáról, valódi előrelépés azonban nem történt. Koszovó 2018-ban százszázalékos vámot vetett ki a Szerbiából érkező árukra, az intézkedést pedig csak néhány hete függesztették fel ideiglenesen. Mindkét ország választás előtt áll, így a párbeszéd nyilvánvalóan csak az új típusú koronavírus-járvány lecsengése és az új kormányok felállása után folytatódhat.

Belgrád mindezek ellenére, a jószomszédi viszony és a térség egységes járvány elleni küzdelme jegyében adományozott ezer koronavírus-tesztet Pristinának.

Faik Hoti koszovói egészségügyi miniszter a közösség médiában erősítette meg a tesztek megérkezését. A járvány kitörése óta a hétmilliós Szerbiában 5690 fertőzöttet regisztráltak, 110-en belehaltak a betegség szövődményeibe, 534-en pedig már felgyógyultak a betegségből. Az 1,8 milliós Koszovóban a regisztrált fertőzöttek száma 449, a SARS-CoV-2 vírusnak eddig 12 halálos áldozata van a nyugat-balkáni országban, 79-en pedig felgyógyultak.

Ezer fölött a fertőzöttek száma Szlovákiában, szigorodnak a határátlépés feltételei

Ezer fölé nőtt a SARS-CoV-2 vírussal diagnosztizált fertőzöttek száma péntekre, és emelkedett a Covid-19 betegségben elhalálozottaké is Szlovákiában - tájékoztattak a szlovák hatóságok pénteken.

Az országban csütörtökön 72 újabb esetben mutatták ki az új típusú koronavírust, s így a korábbiakkal együtt már 1049 fertőzöttet tartanak nyilván - jelentette be az egészségügyi tárca szóvivője pénteken. Az újonnan diagnosztizáltak napi átlaga két hete harminc körül, a múlt héten ötven körül, csütörtökön pedig 114 volt, így az e heti számok azt valószínűsítik, hogy ezen a héten az átlag ennél is magasabb lesz.

Egy újabb halálesettel pénteken kilencre emelkedett a kór hivatalosan elismert halálos áldozatainak száma - jelentette be az ország tiszti főorvosa. Az elhunyt egy idős nő, ugyanabban a bazini (Pezinok) idősek otthonában, amelynek lakói közül a napokban már négyen belehaltak a kórba. Az intézményt, amelynek több lakójánál és a személyzet egy részénél is megerősítették a fertőzés jelenlétét, karantén alá helyezték. Az ügyben már büntetőjogi vizsgálatot is indított a rendőrség, fertőző betegség terjesztésének gyanújával.

A kór miatt Szlovákiában jelenleg 203 beteget kezelnek kórházban, heten vannak intenzív osztályon, a betegségből kigyógyultnak nyilvánítottak száma 175. Az elvégzett tesztek száma péntekre meghaladta a 37 ezret, közülük 36 760 bizonyult negatívnak.

Májustól szigorításokat vezetnek be a szlovák határt átlépők számára, a szigorítások leginkább a határmenti régiókban élő, munkába ingázó személyeket érintik, akikre jelenleg nem vonatkozik az országba való visszatérés után kötelező 14 napos karantén. A központi válságstáb döntése alapján nekik a jövő hónaptól minden egyes belépésnél fel kell mutatniuk egy negatív vírusteszt-eredményről szóló, 30 napnál nem régebbi igazolást.

Ugyancsak negatív vírusteszttel kell majd rendelkezniük májustól a külföldről hazatérő szlovákoknak. Nekik eddig - a rájuk vonatkozó kivétel alapján - nem kellett állami karanténközpontba vonulniuk, hanem hazatérésüket követően otthonukban tölthették el a 14 napos karanténidőszakot.

Legolvasottabb cikkeink