• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

25 éves a Magyar Gerincgyógyászati Társaság

Hírek Forrás: Weborvos Szerző:

Negyed századdal ezelőtt Zürichben megalakult az Európai Gerinc Társaság. Hat fiatal magyar szakember részt vett az alapításban.

Azonnal elhatározták, hogy életre hívják a Magyar Gerinc Társaságot. Ők már ott is több szakterületet képviseltek: ortopéd- és idegsebész, traumatológus, reumatológus és rehabilitációs szakemberek alkották a kezdeményezők csoportját. 1991. telén már meg is tartották az első kongresszust, amelyet 25 éven át, immár hagyományosan, folytattak. Az elmúlt évek bebizonyították, hogy a gerinc betegségeinek gyógyítása olyan multidiszciplináris területe az orvostudománynak, ahol több szakma együttműködése hozhat csak igazán jó eredményt. Az alapítókhoz hamarosan csatlakoztak a gyógytornászok, a radiológusok és a balneológusok. Tevékenységük a fiatalkori gerinc-deformitások megelőzésétől a sebészi gyógyításon át a konzervatív kezelések és a rehabilitáció, a gondozás kérdéséig (beleértve a lelki segítségnyújtást) példamutatóan felöleli e nagyon bonyolult szervrendszer minden lehetséges ellátási szempontját.

Dr. Varga Péter Pál főigazgató főorvos, az egyik alapító felidézte a nagy elődöket: Dollinger Gyulát, aki a XIX-XX. század fordulóján komoly szakirodalmi munkákban mutatta be a gerinc betegségeit, a méltatlanul kevéssé ismert marosvásárhelyi professzor, Száva János Zoltán korszerű műtéti megoldásait az 50-es-60-as évekből, és a közvetlen elődnek tekinthető Riskó Tibor professzor munkásságát a gerinc stabilizációs műtéteiről, valamint a gyógytornász szakemberek munkájának fontosságáról.

Pentelényi Tamás főorvos a társaság nemzetközi kapcsolatairól tartott beszámolójából kiderült, a magyar szakemberek az elmúlt évtizedekben a világ élvonalában tevékenykedtek, amelynek alapja a nemzetközi kapcsolatok hatékony támogatása, szervezése menedzselése volt. Többek között olyan kiemelkedő orvos személyiségek támogatták a magyar szakembereket, mint Ralph B. Cloward, Arthur Steffee. Az elmúlt évtizedben komoly elismerést kivívott Bologna-Budapest konferencia éppen a közelmúltban bővül új szereplővel, és manapság már Bologna-Budapest – Basel (BBB konferencia) formában folytatja képző, tréningező, tudományos tevékenységét.

A hazai fejlődés egyik kiemelkedő eredménye, a Varga Péter Pál munkássága révén, évtizedes szervező, alapozó munkával létrehozott Országos Gerincgyógyászati Központ. Ez Kelet–Közép Európa egyetlen, komprehenzív, a gerinc összes betegségének gyógyításával és rehabilitációjával foglalkozó intézménye, amely a daganatok műtéti ellátása területén a világ egyik leginkább elismert központja lett.

A társaság prevenciós programját irányító Somhegyi Annamária jogos büszkeséggel számolt be arról, hogy a gyermekek gerincbetegségeit megelőző programjuk a teljes ismeretlenségből napjainkra a kormányzat által is támogatott tevékenység lett. Az iskolákban bevezetett mindennapos testnevelés, a kezdeti hiányosságok ellenére jó lehetőséget nyújt erre, és ennek korszerű tartalommal való megtöltése napjaink igen fontos feladata.

Lehetetlen felsorolni és bemutatni a 47 előadás, a Magyar Gyógytornász – Fizioterapeuták Társasága elő-kongresszusának anyagát, a kiállított posztereket, és a támogató cégek műhelygyakorlatait, bemutatóit. Az érdeklődők a kongresszus honlapján sok információt találhatnak a programokról.

A kongresszusra megjelent a társaság és az OGK közös lapja, a rendkívül szép kiállítású és tartalmas Gerincgyógyászati Szemle 3. évfolyamának novemberi száma. (Elolvasható a www.ogk.hu honlapról.)

A jubileumi kongresszus méltó lezárása volt az elmúl 25 évnek, és egyben indítása a következő időszaknak. Lazáry Áron tudományos igazgató a jövő lehetőségeit, programjait vázolta fel a hallgatóságnak.

Szerkesztőségünk és olvasóink nevében gratulálunk az ünneplő társaságnak, és további eredményes gyógyító, megelőző, és tudományos munkát kívánunk!

(Vezető képünkön Dr. Varga Péter Pál, a belső fotókon a konferencia elnöksége: Dr. Géher Pál professzor és Dr. Varga Péter Pál főigazgató, illetve a díszelőadások előadói, balról: Bender Tamás, Somhegyi Annamária, Benkovics Edit, Ferenc Mária, Várallyay György, Jakab Gábor láthatók.)

Legolvasottabb cikkeink