• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

300 ezer adag AstraZeneca-vakcinát adtunk kölcsön Szlovéniának

Hírek 2021.06.02 Forrás: MTI
300 ezer adag AstraZeneca-vakcinát adtunk kölcsön Szlovéniának

"Minél sikeresebben védekeznek a szomszédos országok, annál nagyobb biztonságban vannak a magyarok is".

Magyarország háromszázezer adag AstraZeneca-vakcinát adott kölcsön Szlovéniának, hogy fel tudja gyorsítani oltási kampányát - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Ljubljanában, Janez Jansa kormányfővel és Janez Poklukar egészségügyi miniszterrel tartott közös sajtótájékoztatóján. Kiemelte: azért tudnak segíteni, mert Magyarországon van elegendő oltóanyag ahhoz, hogy mindenkit be tudjanak oltani, aki regisztrált.

"A világjárvány még inkább világossá tette számunkra, hogy a szomszédokkal való egymásra utaltság és kölcsönös függés milyen komoly jelentőséggel bír" - hangsúlyozta a politikus, hozzátéve: minél sikeresebben védekeznek a szomszédos országok, annál nagyobb biztonságban vannak a magyarok is. "Ezért is érdekünk, hogy a szomszédaink gyorsan tudjanak oltani" - húzta alá. Minél előbb oltanak a szomszédok, annál gyorsabban lehet közlekedni a két ország között, és annál kisebb az esélye annak, hogy megfertőzik egymást - tette hozzá Szijjártó Péter.

Puklukar megköszönte Magyarországnak az oltóanyagokat, és - mint mondta - ahogy lehetőségük lesz rá, a nyár végéig, legkésőbb őszre szeretnék visszaadni. "Minden adag oltóanyag fontos számunkra, hogy a kormány oltási terve kivitelezhető legyen" - hangsúlyozta. Úgy vélte: az országok közötti szolidaritás felbecsülhetetlen érték, erre kell építeni a járvány elleni harcban.

Jansa elmondta: Szlovéniát négy baráti ország veszi körül, ezért nincs egyedül a világjárványban. Magyarország mostani gesztusa is ezt a tényt bizonyítja - hangsúlyozta. Magyarország jobban fel volt készülve a járványra, mint az európai átlag, ezért tavaly tavasszal, a járvány első hullámában is segítséget nyújtott Szlovéniának - mondta. A szlovén kormányfő még egyszer megköszönte azt a segítséget, amelyet Magyarország tavaly nyújtott a szlovén kórházak számára.

Magyarország átlagon felül teljesített, ami az oltások beadásának gyorsaságát és az ország átoltottságot illeti - mondta Jansa, és gratulált az elért eredményhez. "Az Európai Unió Tanácsának elnökségét július 1-jétől betöltő ország miniszterelnökeként is szeretném megköszönni azt a segítséget, amelyet Önök Szlovéniának és más országoknak nyújtottak a régióban" - mondta Janez Jansa a magyar külügyminiszternek.

Legolvasottabb cikkeink