• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

35 iskola kap támogatást a Richter alapítványától oktatási eszközre

Hírek 2024.06.24 Forrás: Weborvos
35 iskola kap támogatást a Richter alapítványától oktatási eszközre

100 millió forint támogatás a Richter Gedeon Nyrt. Centenáriumi Alapítványától közoktatási intézmények természettudományos oktatási infrastruktúrájának fejlesztésére.

A Richter Gedeon Nyrt. Centenáriumi Alapítványa 2023 decemberében először tette közzé felhívását, mely szerint egy új támogatási forma bevezetésével lehetőséget biztosít a közoktatási intézmények részére a természettudományok oktatásához elengedhetetlen eszközállomány és technikai feltételek fejlesztésére.

A Richter az ország egyik innovációs központjaként kiemelt fontosságúnak tartja a társadalmi szerepvállalást, melynek egyik legfontosabb része a hazai természettudományos oktatás támogatása. A magas színvonalú természettudományos képzés elősegítése évtizedek óta központi szerepet tölt be a Richter támogatási tevékenységében, számtalan különböző formában járulva hozzá a terület fejlődéséhez. Ezt a célt erősíti ez az új támogatás is.

Az összesen 100 millió forintos keretösszegre a célintézmények maximum 10 millió forint értékben nyújthattak be olyan kérelmet, amelyek kifejezetten természettudományos oktatási infrastrukturális lehetőségek biztosítását, beszerzését, illetve ezek fejlesztését célozzák meg. A felhívásra több száz érvényes kérelem érkezett, melyek közül az Alapítvány kuratóriuma 35 intézményt választott ki.

A támogatásra kiválasztott intézmények tervezett beruházásait, melyek az intézményben zajló természettudományos oktatás színvonalának emelését szolgálják, részben vagy teljes mértékben finanszírozza a Centenáriumi Alapítvány. „Az oktatási infrastrukturális fejlesztési felhívásunkra hatalmas igény mutatkozott az ország minden tájáról. A beérkezett kérelmek száma és tartalma is arra mutat rá, hogy a magyar tanárok milyen odaadással látják el hivatásukat, és hogy a teljes hazai iskolarendszerben milyen erővel van jelen az oktatás minőségének továbbfejlesztése iránti igény. Azért fontos a Richter pályázata, mert ha minden pályázó számára nem is tudtunk idén forrást biztosítani, számos iskola elkötelezett tanárai kaptak lehetőséget arra, hogy érdemben javítsák a természettudományos oktatás színvonalát és ezáltal jobb lehetőséget biztosítsanak diákjaiknak arra, hogy ezen a területen építsék karreirjüket” – mondta az új támogatási forma kapcsán Prof. Dr. Szántay Csaba, a Richter egészségügy- és oktatástámogatási vezetője, hozzátéve, hogy a Richter a lehetőségeihez mérten a jövőben is tervez hasonló, iskolákat támogató felhívásokat közzétenni.

A felhívás országszerte megmozgatta az iskolákat. Budapesten összesen 6, valamint minden megyéből legalább egy intézmény került kiválasztásra. „Végtelenül büszke vagyok, hogy a Centenáriumi Alapítvány az ország egész területén támogatni tud iskolákat a természettudományos oktatás fejlesztése érdekében. Ezzel azt reméljük, hogy hosszú távon mindenki nyerni fog, a tanintézmények, az oktatók, a Richter Gedeon Nyrt., de leginkább a diákok.” – hangsúlyozta Dr. Bódis Attila, a kuratórium elnöke.

A megítélt támogatási összeg 49%-a gimnáziumokhoz, 15%-a általános iskolákhoz, 11%-a technikumokhoz kerül, 25%-a pedig többcélú intézmények kérelmének támogatását szolgálja majd.

Pozitív elbírálásban részesített a kuratórium olyan igényeket, amik például természettudományos tantermek korszerűsítésére, elszívófülke-javításra, vákuumszivattyúk, analitikai mérlegek vásárlására irányultak. A kuratórium szem előtt tartotta, hogy a kiemelkedő teljesítményt nyújtó intézmények mellett országszerte a hátrányosabb helyzetben működő iskolákat is támogassa.