• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

''Nincs időnk! Nem hallod?''

Hírek Forrás: Weborvos

Tiltakozás a hallást visszaállító műtétek ellehetetlenítése ellen - az OEP válaszolt.

A Magyar Cochleáris Implantáltak Egyesülete még gyűjti a szakminiszter közbenjárása reményében fogalmazott petícióhoz az aláírásokat, de az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) máris közleményben reagált a követelésre.  A "Nincs időnk! Nem hallod?" szlogennel indított tiltakozásban "a hallást visszaállító műtétek ellehetetlenítése ellen" emel szót az egyesület, amihez eddig 921 támogató adta nevét.

Kérdéses azonban, hogy az OEP gyors reagálásának tartalmával maradéktalanul elégedettek-e. Feltehetően nem, hiszen az egészségbiztosító közleményének megjelentetése után kérte az egyesület képviselője szerkesztőségünket, hogy adjunk teret a Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszterhez címzett nyílt levelüknek.

Íme, a petíció:

Tisztelt Miniszter Úr!
A Magyar Cochleáris Implantáltak Egyesülete komoly aggodalommal szemléli a cochleáris implantátumok és processzorok beszerzésének elhúzódását. Magyarországon 1985 óta végeznek négy hazai klinikán cochleáris implantációs (továbbiakban: CI) műtéteket. Évente eddig mintegy 68 készüléket és műtétet finanszírozott az Országos Egészségbiztosítási Pénztár. A 2010-ben kiírt készülék-beszerzési tendert azonban az OEP 2011 májusában semmisnek nyilvánította azzal az indokkal, hogy a hazai forgalmazók túl magas árakat határoztak meg. Tudomásunk szerint nem történt a forgalmazók és az OEP között ártárgyalás.

Mi, a Magyar Cochleáris Implantáltak Egyesületének tagjai, érintettek, szülők, gyógypedagógusok kérjük a probléma azonnali megoldását három fő területen:

Az OEP állítsa vissza a legkorszerűbb CI rendszerek és műtétek teljes finanszírozását annak érdekében, hogy a négy klinikán várakozó több mint 100 gyermek és felnőtt minél előbb hozzájusson a készülékhez.

Az OEP a szakma bevonásával határozza meg a CI rendszerek külső egységének (processzorának) kihordási idejét, amelynek lejártával a CI-t viselő jogosulttá válik egy kompatibilis, de korszerűbb processzor viseléséhez.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium a 2010. januárjában bevezetett „EüM szakmai irányelv a 0-18 éves gyermekek teljeskörű, életkorhoz kötött hallásszűréséről" című irányelvet, különösen annak újszülöttekre vonatkozó részeit (újszülöttkori hallásszűrés az UNHS szabályainak megfelelően) emelje miniszteri rendelet szintre, teremtse meg a szűrés tárgyi és személyi feltételeit, és szakmailag ellenőrizze annak betartását.

A petíció teljes szövege