• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Pályázat gyermekkórházaknak

Hírek Forrás: Weborvos

A gyermekszemészet és gyermek fül-orr-gégészet az idén a két fókuszterület.

Idén immár nyolcadik alkalommal indul el a K&H gyógyvarázs program, amelynek ezúttal is fő eleme a gyermek-egészségügyi intézmények számára kiírt, a korábbi évekhez képest egyszerűsített országos eszközbeszerzési pályázat. A K&H Csoport a pályázat révén összesen 25 millió forint támogatást juttat a hazai orvoslás egyik legnehezebb helyzetben lévő területére.

A pénzintézet – a szakmai zsűri szakértőinek bevonásával – idén is megjelölt egy preferált egészségügyi területet: 2011-ben a gyermekszemészet és a gyermek fül-orr-gégészet kap kiemelt figyelmet a támogatások odaítélése során. A Heim Pál Gyermekkórházban hozták nyilvánosságra a pályázati kiírást, valamint bemutatták a két fókuszterületet. A pályázati anyagokat 2011. szeptember 20-ig lehet leadni.

„Ahogy az elmúlt években, az idei pályázat során is - a szakmai zsűritagok ajánlása alapján - megjelölünk egy gyermek-egészségügyi területet, amelyet kiemelt, de nem kizárólagos figyelemben részesítünk a bírálás során. Az idei pályázati folyamatban a gyermekszemészet és gyermek fül-orr gégészet kap kiemelt figyelmet. Ez a két terület is általános műszerhiánnyal, a műszerek elavultságával küzd, illetve egy bizonyos kor alatti gyermekek ellátásához speciális eszközökre van szükség. A K&H gyógyvarázs program a speciális műszerek biztosításával a kicsik biztonságos és fájdalommentesebb ellátásában kíván segítséget nyújtani, hogy adott esetben szervi károsodás nélkül lehessen egy olyan beavatkozást elvégezni, amelyre más műszerrel a méretéből adódóan nem lenne lehetőség" – mondta el Dr. Békefi Dezső, gyermekgyógyász, a Tatabányai Gyermekkórház Alapítója, nyugalmazott osztályvezető főorvos, a zsűri tagja.

„A szemészet egy összetett szakterület, amely nagyon dinamikusan fejlődik és specializálódik. A legújabb technikai fejlesztéseket igyekszik elsőként használni, hiszen a szemünk egyre komolyabb terhelésnek van kitéve már gyermekkorban is. Ezért fontos, hogy minél előbb, már a gyermekkorban felismerjük és kezeljük a betegségeket, így a megfelelő műszerek kiemelten szükségesek ezen a területen" – számolt be Dr. Túri Éva, a Heim Pál Gyermekkórház Szemészeti Osztályának osztályvezető főorvosa.

„Sajnos egyre gyakoribbak a különböző fül-orr-gégészeti megbetegedések a gyermekek körében, pl. a középfület, az arcüreget vagy a mandulát érintő gyulladásos betegségek. A legártalmatlanabbnak tűnő kórképnek is nagyon súlyos következményei lehetnek, ha nem megfelelően kezelik, így nagyon fontos, hogy idejében és megfelelően gyógyítsuk a betegeket" – ismertette szakterületét Dr. Katona Gábor, a Heim Pál Gyermekkórház Fül-Orr-Gégészeti és Bronchológiai Osztályának osztályvezető főorvosa.

A részletes pályázati kiírás a https://www.kh.hu/publish/kh/hu/khcsoport/gyermekegeszsegugy.html oldalon található, illetve elektronikus levél formájában a gyogyvarazs@lwpk.hu e-mail címről is igényelhető. A pályázat eredményéről minden pályázó 2011. október 14-ig levélben kap értesítést.