• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

''Nincs szükség étrendkiegészítőkre!''

Hírek Forrás: Weborvos Szerző:

Csak megbízható forrásból származó, az orvossal megbeszélt szereket lenne szabad szedni.

Az emberiség évszázadokig megvolt étrendkiegészítők, kapszulában árult vitaminok, antioxidánsok nélkül, ami azt bizonyítja, hogy valójában nincs szükség ilyen szerekre. Mindez a ,,Természetes eredetű hatóanyagok a modern orvoslásban" című csütörtökön záruló, kétnapos konferencia sajtótájékoztatóján hangzott el.

A szakemberek szerint az alapvetően hasznos gyógy- és aromanövények világméretű, üzleti célú felhasználása olyan átláthatatlanná, ellenőrizhetetlenné vált, hogy jobb tartózkodni tőlük, hiszen sokszor nemhogy segítenének, inkább súlyosan ártanak az egészségnek, olykor halált is okoznak.

Már korábban is népszerűek voltak a gyógyteák, füvek, étrendkiegészítők, de mára a „zöld hullámot", már „zöld cunami" váltotta fel – mondták a szakemberek a tájékoztatón. „Tehát átestünk a ló túloldalára". Egy gyerekek körében végzett felmérés szerint például a megkérdezettek több mint 60 százaléka az étkezések mellé szedett valamilyen vitamint, kiegészítő szert. Pedig mára már tudható, hogy a nagy mennyiségben fogyasztott vitamin is veszélyes lehet, sőt, gyakori, hogy allergizáló hatásúak az étrendkiegészítők, illetve vivő anyagaik.

Magyarországon körülbelül 8 ezer gyógyszer van bejegyezve, de csaknem kétszer annyi 13-14 ezer a regisztrált étrendkiegészítők száma. A gyógyszerekkel ellentétben az utóbbiak a regisztráció előtt nem mennek át egy szigorú ellenőrzési folyamaton, tehát csupán a gyártón, a bejelentőn múlik, hogy a megadott természetes hatóanyagok valóban benne vannak-e a készítményben, illetve a megadott mennyiségben vannak-e jelen.

Az étrendkiegészítők gyártóinak, forgalmazóinak a mellékhatásokról sem kell számot adniuk, pedig a gyógyszertudományban örökéletű igazsága: aminek hatása van, annak mellékhatása is van. Így nem tudható például, hogy egy alapvetően bizonyítékokon alapuló gyógyszert szedő betegre milyen hatással lehet, ha mindezek mellé még bevesz egy ilyen bizonytalan tartalmú készítményt. Ráadásul nemcsak a gyógyszer és a gyógyhatású készítmény egymásra hatása kiszámíthatatlan, hanem az egyes emberek szerekre adott reakciója is megbecsülhetetlen lehet. Különösen veszélyesek lehetnek az ilyen készítmények a krónikus, illetve daganatos betegekre, akiknél akár a kemoterápia dózisát is felerősíthetik.

A nem túl szigorú szabályozás és a nagy kereslet miatt egyre többen hamisítják is főleg a gyógynövény alapú étrendkiegészítőket. Gyakran előfordul, hogy a megadottnál kisebb mennyiségű hatóanyagot tartalmaz a termék, de az sem ritka, hogy a növényi komponensek mellett a csomagoláson fel nem tüntetett szintetikus gyógyszer-hatóanyag is található a készítményben. Még az is megesett, hogy egy ismert gyógyteához földet kevert az előállítója – mondta dr. Blázovics Anna a Semmelweis Egyetem Farmakognóziai Intézetének igazgatója.

Az igazgatónő és a tájékoztató többi résztvevője is egyetértett abban, hogy csak megbízható forrásból származó, az orvossal megbeszélt készítményeket lenne szabad szedni. Igaz, általában a háziorvosoknak se ideje, se alkalma nincsen a több ezer gyógynövény alapú szernek utánanéznie, de arra sem, hogy egyénre szabva a betegének javasoljon ezek közül megfelelőt. Mindezek miatt nem csoda, hogy a laikusok az általában nem túl hiteles reklámokból, a tévében szereplő celebek tanácsai alapján próbálnak tájékozódni.

Mivel nagyon nehéz megbízható ismereteket összegyűjteni ezekről a készítményekről, a szakértők szerint sokkal hasznosabb, ha a megfelelő mennyiséget a szervezet számára fontos vitaminokból, ásványi és tápanyagból természetes, jó minőségű ételek, zöldségek, gyümölcsök fogyasztásával érik el az emberek. Lugosi Andrea, az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet korábbi vezetője kérdésre válaszolva azt mondta: maximum tél végén, amikor már nagyon kimerült a szervezet, esetleg egyes fogyókúráknál és emésztőrendszeri betegségeknél ajánlja az étrendkiegészítős vitaminokat, de egyébként ő is a zöldségeket preferálja. Minden az étrend-kiegészítőkről

Legolvasottabb cikkeink