• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

4,9 millió fertőzött, 323 ezer halott - hírek a nagyvilágból

Hírek 2020.05.20 Forrás: MTI
4,9 millió fertőzött, 323 ezer halott - hírek a nagyvilágból

Olaszországban a gyógyultak száma majdnem duplája az aktív fertőzöttekének

A gyógyultak száma majdnem kétszer annyi, mint az aktív fertőzötteké, miközben a halottak száma ismét száz fölé emelkedett egy nap alatt Olaszországban, és túllépte a 32 ezret a polgári védelmi hatóság kedd esti adatai szerint. A halottak száma 162-vel emelkedett az egy nappal korábbi 99-hez képest. Hétfőn először süllyedt száz alá a halottak száma március 9. óta, majd most ismét emelkedett. A halottak száma elérte a 32 169-t.

Az aktív fertőzöttek száma több mint ezernégyszázzal csökkent, az egy nappal korábbi ezerötszáz után, és elérte a 65 129-t. Közülük nyolcvannégy százalék házi karanténban tartózkodik, valamivel tízezer alá csökkent a kórházban kezeltek száma, a Covid-19 betegek közül 716-an vannak intenzív osztályon. Egy nap alatt - a halottakat is számolva - az egész országban 813 fertőzöttet szűrtek, az egy napja regisztráltak kétszeresét. Ezek több mint felét Lombardiában mérték.     A gyógyultak száma túllépte a 129 ezret. A gyógyultakat és a halottakat is számolva a diagnosztizált fertőzöttek száma elérte a 226 699-t.

Spanyolországban harmadik napja száz alatt maradt a halálozás

Spanyolországban harmadik napja maradt száz alatt az új koronavírus-fertőzés okozta halálozás - jelentette a spanyol egészségügyi minisztérium kedden. Az elmúlt 24 órában 83-an hunytak el, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel elérte a 27 778-at. A fertőzést 295 páciensnél mutatták ki egy nap alatt. Összesen 232 037 koronavírusos esetet regisztráltak az elmúlt három és fél hónap során. A gyógyultak számát a szaktárca nem közölte.

A dél-európai országban kötelezővé teszik a szájmaszk viselését minden zárt nyilvános helyen, szabad téren pedig abban az esetben, ha nem lehet betartani az előírt két méteres távolságot másoktól - ezt a spanyol egészségügyi miniszter jelentette be a kormány ülését követő sajtótájékoztatón. Szájmaszkot eddig csak a tömegközlekedési eszközökön utazóknak kellett kötelezően felvenniük Spanyolországban.

Jelentősen csökkent az új fertőzöttek száma Ukrajnában

Jelentősen kevesebb új fertőzöttet regisztráltak keddre Ukrajnában, mint az előző napokban, a miniszterelnök pedig arról tájékoztatott, hogy hamarosan a korlátozások újabb enyhítése várható, ugyanakkor a karantént ismét meg fogják hosszabbítani.

Az azonosított fertőzöttek száma egy nap alatt 260 új esettel 18 876-ra nőtt az országban. Az elhunytak száma 13 újabb áldozattal 548-ra emelkedett, míg a betegségből eddig 5632-en gyógyultak fel, közülük 356-an az elmúlt napban. Eszerint Ukrajnában ismét meghaladta a gyógyult betegek száma az új fertőzöttekét, erre eddig csak egyetlen egy nap, múlt csütörtökön volt példa. Az újonnan regisztrált fertőzöttek száma korábban a napi 400-500 esetet is elérte.

Viktor Ljasko országos tisztifőorvos, az egészségügyi miniszter helyettese kedden a TSZN hírtelevízióban ugyanakkor közölte, hogy a karantént meg fogják hosszabbítani június 22-ig. Kifejtette, hogy Ukrajna elsősorban Lengyelország példáját követi, ahol hasonló a járványhelyzet alakulása, és a tesztelési módszer is. Előre bocsátotta, hogy a karantént úgynevezett "adaptív" módszerrel, azaz régiónként eltérően, fokozatosan fogják enyhíteni.

Tovább csökken az elhunytak száma Belgiumban és Hollandiában

Továbbra is alacsony, napi 30 alatt maradt a koronavírus következtében elhunytak száma Belgiumban. Hollandiában az új fertőzöttek, valamint a halálesetek száma az elmúlt öt nap alatt mintegy megfeleződött. Luxemburgban kedden nem jeleztek egyetlen halálesetet sem, azonban két ember vírustesztje lett pozitív.

A belga közegészségügyi szolgálat szóvivője, Yves Van Laetham keddi tájékoztatása szerint az elmúlt 24 órában 29-en haltak meg az országban. Egy hét alatt 401-en, péntek óta mintegy 150-en, ezzel 9108-ra emelkedett a betegségben elhunytak száma. A halálesetek 48 százaléka kórházakban, 51 százaléka idősek otthonában következet be.

Az újonnan regisztrált fertőzöttek száma 232, ami jelentősen elmarad a múlt héten jelentett 300-330 körüli új esetszámoktól. Ezzel ez idáig 55 791 ember esetében mutatták ki a kórokozó jelenlétét Belgiumban. Amíg a kórházba szállítottak napi mutatója a múlt héten 70 és 80 körül mozgott, addig az elmúlt 24 órában 50 embert szállítottak kórházba. Csökkenő tendenciát mutat a kórházi kezelések száma is. Koronavírus-fertőzéssel jelenleg 1630, egy héttel ezelőtt még 2222 embert ápoltak. Intenzív ellátásban jelenleg 345 embert részesítenek, számuk múlt kedden 420, azt megelőzően közel 500 volt. A kórházakat ez idáig 14 687 ember hagyhatta el gyógyultan.

Hollandiában a helyi közegészségügyi intézet (RIVM) keddi adatai szerint a koronavírussal összefüggő halálozások száma a múlt hét folyamán közölt napi 50 esethez képest mintegy megfeleződött. A vírusfertőzés következtében az elmúlt 24 órában 21-en, a vírus hollandiai megjelenése óta 5715-en haltak meg az országban. A napi fertőzésszám szintén a felére csökkent. Amíg másfél hete még mintegy 450 esetben, egy hete már csak 227, pénteken 200, addig az elmúlt egy nap alatt 108 embernél mutatták ki a kórokozót. Ezzel 44 249-re emelkedett a vírus hollandiai megjelenése óta regisztrált fertőzésszám. Tovább csökkent a kórházba szállítottak napi mutatója is. Kórházba a korábban átlagos 100-110 helyett az elmúlt 24 órában 34 embert szállítottak, ami megegyezik az elmúlt öt napban közölt adatokkal. Kórházi ápolásban ez idáig 11 613 ember részesült Hollandiában.

Luxemburgban a legfrissebb adatok szerint két új esetet regisztráltak. A nagyhercegségben 3947 fertőzöttet tartanak nyilván, mintegy 40-nel többet, mint egy héttel ezelőtt. Halálesetről nem érkezett jelentés. A járvány luxemburgi megjelenése óra 107-en, egy hét alatt négyen haltak meg a 620 ezer lakosú országban. A luxemburgi egészségügyi minisztérium közlése szerint az egy héttel ezelőtt közreadott adatokhoz képest minegy 35-tel kevesebbet, jelenleg 54 embert ápolnak kórházakban. Közülük 8-an részesülnek intenzív ellátásban. Számuk egy hete még 22 volt.

Törökországban már csaknem 1000 alá csökkent az új esetek száma

Törökországban - mintegy nyolc hét elteltével - kedden csaknem ismét az ezres szint alá csökkent a koronavírus-fertőzéssel regisztráltak napi száma - derült ki a Fahrettin Koca török egészségügyi miniszter Twitter-fiókján megosztott táblázatból, amely szerint az elmúlt nap leforgása alatt 1022 embernél diagnosztizálták a kórokozót, így a fertőzöttek száma 151 615-re nőtt.

A járvány volumene április 11-én érte el az eddigi csúcspontját, akkor 5138 ember szervezetében mutatták ki a vírust. A mutató hétfőn 1158-on, vasárnap pedig 1368-on állt. Koca közölte, hogy az utóbbi 24 órában 28-an vesztették életüket a fertőzés szövődményeiben, és ezzel a halálos áldozatok száma 4199-re emelkedett. A napi adat március 29. óta nem esett 30 alá. A kis-ázsiai országban az elhalálozások üteme az április 19-ei 127-es érték óta mérséklődik. Az intenzív gondozásra, valamint a gépi lélegeztetésre szoruló betegek száma kedden is tovább ereszkedett, az előbbi 903-ról 882-re, az utóbbi 463-ról 455-re. A gyógyultnak minősítettek száma 1318-cal 112 895-ra nőtt, így ők teszik ki az összes eset több mint 74 százalékát.

Fertőzési góc az észak-morvaországi Darkov-bányában

A koronavírus-járvány csehországi terjedése szempontjából nincs különösebb jelentősége annak, hogy hétfőn 111 embernél mutatták ki a fertőzést, ami egy hónap óta a legmagasabb napi szám - jelentette ki kedden Prágában Ratislav Madar, a védőintézkedéseket koordináló országos szakmai csoport vezetője. "Tekintettel arra, hogy ez a nagyobb növekedés egy gócpont, az észak-morvaországi OKD bányaipari vállalathoz tartozó Darkov-bánya alkalmazottai, illetve családtagjaik megbetegedésének következménye, országos járványügyi szempontból nem bír nagy jelentőséggel" - kommentálta Madar az egészségügyi minisztérium legfrissebb csehországi adatait.

Kedd délutánig Csehországban az egészségügyi minisztérium hivatalos kimutatása szerint 8604 ember fertőződött meg, a betegségből 5687-en már felgyógyultak. Az utóbbi két hétben a napi fertőzések számának növekedése ötven körül mozgott. A betegség eddig 301 áldozatot követelt. Kórházban jelenleg 169 beteget kezelnek, kéttucatnál nehéznek minősíthető a betegség lefolyása. Az elvégzett tesztek száma mintegy 370 ezer.

Legolvasottabb cikkeink