• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

900 millió forintos uniós támogatásról mondott le a magyar kormány

Lapszemle 2022.01.31 Forrás: nepszava.hu
900 millió forintos uniós támogatásról mondott le a magyar kormány

A teszteket azoknak szánták, akik nem tudnak európai Covid-igazolványt szerezni, mert az EU-ban nem elfogadott vakcinát kaptak.

Visszalépett a magyar kormány abból az uniós programból, amely révén az ország mintegy 900 millió forintos vissza nem térítendő EU-s támogatást kaphatott volna gyors- és PCR-tesztek vásárlásához – tette egyértelművé az Európai Bizottság Ujhelyi István szocialista EP-képviselő kérdésére - írta a népszava.hu. A brüsszeli testület egészségpolitikai főigazgatója, Sandra Gallina arról tájékoztatta levélben a politikust: eredetileg 20 tagállam jelezte részvételét a programban, de kettő időközben úgy döntött, nem él ezzel a finanszírozási lehetőséggel, az egyik Magyarország volt.

Pedig kezdetben a kormány is támogatta a programot, amelyet még tavaly indítottak. Az Európai Parlament kérésére az EB a múlt nyáron különített el összesen 100 millió eurót a Covid-igazolványok kiállításához szükséges tesztek beszerzéséhez. A program keretében vásárolt teszteket nem az egészségügyben használták volna fel, hanem azoknak szánták, akik például azért nem tudnak európai Covid-igazolványt szerezni, mert az EU-ban nem elfogadott vakcinát kaptak. Így a program elsősorban azokat segítette volna, akiknek például külföldi tanulmány- vagy munkaút, esetleg családlátogatás miatt vált elkerülhetetlenné a teszt. Ilyen esetekben ugyanis az érintetteknek maguknak kell állniuk a költségeket, hiszen az ingyenes vizsgálat csak Covid-gyanú esetén jár.

A Népszava péntek délután megkereste a Miniszterelnökséget, hogy megtudja, miért mondtak le erről a támogatási lehetőségről. Végül az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) válaszolt, és nem vitatta, hogy valóban lemondtak erről a forrásról. Ezt egészen sajátos módon magyarázták. Azt írták:

„A projekt rendkívül szűk támogatási kört célzott meg, rendkívül szűk határidőre korlátozódva: kizárólag a 12 éven aluli gyermekek és az EU által el nem ismert oltóanyaggal oltott állampolgárok tesztelésének elősegítését előirányozva az EU Digitális COVID igazolvány kiváltása és az azzal történő utazás elősegítése érdekében. Noha a magyar részről a projekt megvalósításához szükséges teljes tervezés megtörtént, az utazási időszak közben véget ért és a Covid-19 újabb hulláma kezdetén járva a harmadik oltások beadása is megkezdődött (2021 augusztusától), ezzel megerősítve az első két vakcina által biztosított védelmet, egyben biztosítva az unió tagállamaiba való utazás lehetőségét.”

Legolvasottabb cikkeink